NIEUWSTentLabs

Vandaag op HiFi.nl: een multitest van DAC’s

| 01 april 2011 | TentLabs

Normaal gesproken zijn we niet zo van de teaser-artikelen, maar vandaag pakken we op HiFi.nl uit met een multitest en daar willen we onze lezers toch even op wijzen – en een beetje lekker voor maken. Het is namelijk een test van drie betaalbare DAC’s, dus wij denken dat de uitgebreide review, geschreven door Eric de Boer, bij velen aan zal slaan. Streaming is immers snel aan populariteit én kwaliteit aan het winnen.

Het uitgangspunt van de test was om drie, niet al te prijzige DAC’s te testen. Verder moesten de apparaten meerdere soorten in- en uitgangen hebben buiten de standaard digitale verbindingen S/Pdif en optische aansluitingen. Eric digitaliseerde zijn woning uiteindelijk met een Tentlabs b-DAC, een April Music Stello DA-100 Signature en een Eastern Electric MiniMax DAC. Als extraatje heeft hij zijn eigen Metrum Acoustics Nos Quad DAC aan de vergelijking laten meedoen, hoewel deze geen referentie vormde vanwege prijs en aansluitmogelijkheden.

Het geheel werd bekabeld door een hele set InAkustik Exzellenz interlinks en digitale coaxiale kabels, een Referenz luidsprekerkabelset en een Referenz optische kabel te leveren om te gebruiken.

Uiteraard gaan we nog niet weggeven hoe de test verlopen is of welke criteria Eric en bevriende audiofielen die zijn komen luisteren hebben gehanteerd in de review. We gaan al helemaal niet vertellen welke DAC onder de streep het meest gunstig uit de test kwam. Dat kunt u morgen zelf lezen op HiFi.nl. De winnaar scoorde in ieder geval punten op muzikaliteit, ruimtelijkheid en diepte in de weergave. Een quote met betrekking tot de winnaar: “De whisky in de stem van Ray Charles was echt hoorbaar.”

Dat er een winnaar aangewezen kon worden in de test, wil niet zeggen dat de andere DAC’s onder de maat presteerden trouwens. Termen als ‘verfijnd’, ‘analytisch’ en ‘audiofiel’ vielen ook bij de overige apparaten in de test. De complete review zullen wij morgenochtend op HiFi.nl presenteren.

MERK

EDITORS' CHOICE