ARTIKEL

High End 2005 dl.1

René van Es | 12 mei 2005

Tip: klik hier voor deel 2 van dit verslag.

Het M.O.C. in München begint zich te bevestigen als dé plaats voor een high end show. Was er vorig jaar een voorzichtig begin waarbij zowel beursdeelnemers, als organisatie als pers zich afvroegen of het verplaatsen van de beurs van Frankfurt naar München verstandig was geweest, dit jaar bleek eens te meer hoe juist die beslissing toen was. München heeft vaste grond onder de voeten en was door het huren van een extra hal groter, aantrekkelijker en interessanter. Meer dan 160 exposanten vertegenwoordigden ruim 500 merken. Met demoruimtes die veel beter waren dan voorgaand jaar en met demo’s die de oren schokten. Het feest der herkenning van een echte high end show die begon met de met de vertrouwde gezichten van de dames van de High End Society. Gewapend met pen, papier, camera en badges zwierven wij alle vier dagen over de beurs. Het was teveel om over elk merk laat staan type te schrijven. Daarom een greep uit onze indrukken en een deel van de vele honderden foto’s.

De organisatie (c) Xingo


High end straten

Op de derde verdieping van het M.O.C. kun je spreken van een high end straat. Van achter naar voren loop je langs Ceratec en Piega die design vertegenwoordigen met hun aluminium luidspreker zuilen. Gecombineerd met beeld staan ze in een soort woonkamer opstelling te glanzen in vele kleuren. Direct daarna de eerste verrassing.

High End 2005 (c) Xingo

Bösendorfer. De firma die het meest bekend is van zijn piano’s en vleugels maakt ook luidsprekers waarbij opgemerkt moet worden dat men bij Bösendorfer de kast laat werken als instrument. Met resonerende zijkanten. Twee maal zijn wij binnen geweest en vooral de demo met de kleinste luidsprekers sprak het meeste aan. Bösendorfer had de moed om bezoekers eerst de klank van een echte vleugel te laten horen om hen daarna uit te nodigen voor de luidspreker demo. Zelfs de kleinste types waren in staat, weliswaar met minder volume, zeer realistisch het beeld van de vleugel te herscheppen. Bösendorfer die een aantal jaar geleden dit type weergever introduceerde is duidelijk gegroeid. Het uiterlijk is niet ieders smaak, oubollige hoogglans, de manier waarop de kleine telg omgaat met muziek maakt hem tot een “geheimtip”.

links Bösendorfer - rechts Backes & Muller, High End 2005 (c) Xingo

Backes & Muller deelt een ruimte met Consonance. De Droplet CDP 5.0 is in werkelijkheid een mega grote CD speler met een “frituurpan” ruimte voor de CD. Backes & Muller had de gehele ruimte volgezet met luidsprekers, iets wat de geluidskwaliteit en de demo niet ten goede kwam, maar was wel in staat aan te tonen welk geweld een B&M aankan. Zonder qua niveau te vervallen tot een PA systeem.

High End 2005 (c) Xingo

Naim speelde een grote ruimte vol met twee “n”-Sub subwoofers en twee vloerstaanders. In de kale ruimte waarin een uitgebreid rek met Naim versterkers en voedingen een plaatsje had, vertoefden de bezoekers op aangename wijze.

High End 2005 (c) Xingo

Thorens showde eigen versterkers. Een phono versterker, voorversterker en twee monoblokken dreven een set Isophon speakers aan. Natuurlijk was de bron een Thorens platenspeler, ditmaal voorzien van SME arm. Het is nu een optie om niet alleen te kiezen voor Rega armen, de spelers zijn eveneens uit te rusten met de gehele SME reeks. Opvallend dat Thorens na jaren van afwezigheid ook weer met elektronica aan de slag gaat. Wie het voor Thorens maakt blijft onbekend.

High End 2005 (c) Xingo


EDITORS' CHOICE