ARTIKEL

High Fidelity Antwerpen 2005

Dr. Longbeard & Marja | 17 maart 2005

Geen twijfel over België

Antwerpen. Stad van eten, drinken, gastvrijheid en vriendelijkheid. Vanuit de Randstad is dit alles binnen een uur te bereiken. Een luttel aantal kilometers scheidt het nuchtere, zakelijke en soms nogal botte Holland van een totaal ander land met andere gewoontes en manieren. En dan vindt er ook nog een audio show plaats. Er is dus geen enkel excuus te verzinnen om niet naar Antwerpen te gaan.

Het Scandic hotel, nu onderdeel van de Hilton keten is het thuis van High Fidelity Antwerpen 2005. De show is een van een serie van drie shows die Audioforum.be dit jaar in België organiseert. Audioforum is de Vlaamse website voor audio en video en wordt gerund door Marco Lisi en Benny Winner.

Antwerpen2005 (c) Xingo

Direct al bij de inkom staat Benny de bezoekers op te wachten samen met een tweetal dames die voor de kaartverkoop zorgen. De show speelt zich af op drie niveaus, de begane grond en de bovenste twee verdiepingen.

High Fidelity Antwerpen is een echte dealershow. Dat wil zeggen dat een aantal dealers zorgt voor de inrichting van de diverse kamers. Deze show richt zich op de omgeving van Antwerpen – komende shows hebben Belgisch Limburg en Brussel als doelgebied – en dus zijn ook de dealers uit deze regio aanwezig. Niet alleen de heel grote als Hi-Fi Corner en Alpha High End zijn present, ook een aantal kleinere. Het voordeel van een dergelijke opzet is dat de dealer nu in een redelijk met een normale kamer overeenkomende ruimte een interessante combinatie kan tonen. Meer door importeurs ingerichte shows hebben niet zo’n grote vrijheid in product-combinaties.

Op de begane grond gelijk al twee Nederlandse boegbeelden uit de audio wereld. Theo Wubbolts maakt de Belgische bezoekers warm voor zijn HVT en Gerrit Nutters doet hetzelfde voor zijn ruime collectie cd’s. Dit zijn volgens de brochure statische uitstallingen, maar samen met buurman Crusade Audio is er juist ruimte voor een goed audio gesprek.

Verder op de begane grond een ruime zaal waar een aantal A/V sets is opgesteld. Opvallend is dat er vooral is gekozen voor redelijk betaalbare systemen. Een duur systeem samenstellen is veel eenvoudiger dan een voor een budget. In de zaal ernaast staat naast budget vriendelijke Rotel en Marantz apparatuur ook de B&W primeur in de vorm van de ‘Hummer’. Dit is de nieuwe center luidspreker uit de 800 serie. Frank Vermeylen van B&W is – niet onterecht – zeer te spreken over deze nieuwe loot aan de B&W boom. Helaas stond de Hummer enkel mooi te zijn. Een meerkanaals A/V set met deze luidspreker en bijpassende 801’s is verre van goedkoop en vereist het nodige gesleep en tijd om alles op te zetten. Hopelijk is er snel een gelegenheid om zo’n grote set toch eens te ervaren.

Antwerpen2005 (c) Xingo

Op naar de achtste verdiep. De eerste kamer biedt Primare dvd en versterking die Audio Physic Yare luidsprekers tot leven wekken. Het Fujitsu plasma scherm toont ondertussen de dvd Secret World Live van Peter Gabriel. Dit is een lekkere binnenkomer. Twee-kanaals plezier is in de volgende kamer te beleven waar Harry van Dalen door Alpha High End is uitgenodigd. Miles Davis, Lou Reed en meer nu en dan stevige muziek via dCS, Pass Labs en Audio Physics.

De buren hebben een paar grote B&W’s gekoppeld aan Accuphase. Het klinkt uitstekend, maar helaas is de muziekkeuze afgezaagd; Hugh Masekela zegt genoeg. Meer interessante muziek komt uit de TacT kamer. Peter Lyngdorf draait weer met veel plezier plaatjes. Je gaat je afvragen of onze Deense vriend ooit wel eens thuis is. Subwoofers helemaal in de hoeken van kamer en de ‘normale’ luidsprekers meer naar het midden-voor. Een volledige set TacT Room Correction Systems en (digitale) versterkers leveren de spanning. En probeer dan je voeten maar eens stil te houden. Dean Peer’s uiterst strakke bas op ‘Think… it’s all good’ komt helemaal tot zijn recht.

Antwerpen2005 (c) Xingo

Een andere interessante combinatie is McIntosh versterking gekoppeld aan Martin Logan luidsprekers. Je verwacht een overkill, maar het resultaat is juist heel genuanceerd en het gedraaide klassiek is zeer levensecht. En juist dit soort combinaties kom je op andere shows niet vaak tegen. Ze getuigen van durf en een goed muzikaal gevoel. En wat te denken van de tijd die er in gaat zitten om dit soort combinaties ‘uit te proberen’. Zie hier de kracht die een goede dealer naar voren kan brengen.

Antwerpen2005 (c) Xingo


EDITORS' CHOICE