ARTIKEL

IS Europe 2005

Door Rene van Es/Marc Brekelmans

De ISE is duidelijk geen consumenten beurs maar richt zich op distributeurs, installateurs, architecten, aannemers, consultants, AV dealers, systeem integrators, ontwerpers en technici. Het aanbod van producten is geheel gebaseerd op het optimaal en met uitgekiend bedieningsgemak weergeven van beeld en geluid, waar nodig in meerdere ruimtes tegelijk, gecombineerd met integratie van computertoepassingen als internet en e-mail.

IS Europe 2005

Vanaf de basis bestaande uit een muziekserver tot een volledig geautomatiseerde woning. In Nederland een opkomende industrie, in de USA en Engeland een al eerder geaccepteerde manier van denken en installeren. Voorbij lijkt de tijd dat beeld, geluid en computer zijn gescheiden. In de wandelgangen en op de stands verwacht men over 10 jaar het grootste deel van de consument elektronicamarkt op deze manier van beeld en geluid te voorzien. Architecten worden warm gemaakt voor in-wall luidsprekers, die overigens niet onder hoeven te doen voor monitors op stands, er wordt in nieuwbouw woningen al rekening gehouden met centrale ruimtes voor AV en computer rekken, installateurs leggen lege buizen voor kabelsystemen. Dat wat u thuis kunt verwachten komt in versterkte mate terug in kantoren, schouwburgen, vergadercentra en meeting plaza’s.

IS Europe 2005 (c) Xingo

Prominent aanwezig is beeld. Drie technieken zijn aan te wijzen: LCD, plasma en projectie. Een CRT heb ik op de gehele beurs niet meer kunnen vinden. LCD’s worden steeds groter en sneller in beeldweergave. De contrastwaarden gaan omhoog zonder dat her energie verbruik toeneemt. Vormgeving is erg belangrijk en Philips gooit hoge ogen met Miravision. Een LCD scherm dat eruit ziet als een spiegel tot het wordt gebruikt als televisie. Een lijstenmaker helpt u het scherm onzichtbaar in de (woon)omgeving op te hangen. Plasma’s zagen we tot 9 meter breed. Met zeer hoge lichtopbrengsten en geschikt voor buitenmontage (zoals dat ook op de Lijnbaan in Rotterdam hangt). Veel aandacht voor projectie en vooral projectie schermen. Hand bedienbaar of automatisch op en af rollend. Van meters breed tot meerdere schermen onder elkaar uit één stuk. De rolhouders leverbaar in elke gewenste RAL-kleur.

IS Europe 2005 (c) Xingo

IS Europe 2005 (c) Xingo

Eveneens zeer prominent besturingssystemen voor al het fraais op beeld en geluidtechniek. Hoogfrequent video switching en distributie. Sturing van apparatuur via draadloze TCP/IP ethernet netwerken. Met wireless ethernetkaarten die geen spat afwijken van wat u mogelijk thuis gebruikt voor uw computer. Draadloze toetsenborden die computers sturen zodat u onder het NOS Journaal uw e-mail op hetzelfde TV scherm kunt lezen en internet kunt raadplegen. Maar waar ook de kinderen spelletje op kunnen doen, of waar u op kunt zien wie er voor de deur staat. Zelf ben je geneigd als flatbewoner dat overdreven te vinden tot je van dealers de projecten ziet waarbij woningen zijn voorzien van 10 tot 15 plasma schermen die centraal bestuurd zijn. De techniek is er, de middelen kennelijk ook. Vrijwel alles op gebied van besturing en bekabeling is uitsluitend gericht op de professional en zult u zelf nooit in handen krijgen tot u de trotse eigenaar bent van een opgeleverd systeem. Laat het maar rustig over aan uw dealer die daarvoor trainingen volgt en seminars bezoekt, die trouwens onderdeel zijn van de ISE 2005.

IS Europe 2005 (c) XingoDichter bij huis een nieuw systeem van Linn met een ronde subwoofer die op de grond kan liggen of aan de wand kan hangen. De luidsprekerbehuizingen zijn geheel van aluminium en herbergen de bekende Linn techniek om te komen tot puntbronweergave. Het “Komponent” systeem is net geïntroduceerd op de CES is Las Vegas. Linn is als één van de weinige helemaal klaar voor multiroom en centrale opslag van beeld en geluid. Zonder in te boeten aan geluidkwaliteit. Inbouwluidsprekers onopvallend weg te werken naast displays en sensors. Deels levert Linn apparatuur met een zeer modern uiterlijk, voor inbouw houdt men zich vast aan saaie industriestandaarden wat kosten drukt en installatie vergemakkelijkt. Linn werkt voor beeldtechniek samen met Loewe.

IS Europe 2005 (c) Xingo

IS Europe 2005 (c) Xingo

EDITORS' CHOICE