Wat bezielt iemand om op zijn vrije zaterdag en een echt mooie zomerdag, vrijwillig in een afgesloten, maar gelukkig met airco uitgeruste ruimte te gaan zitten om daar te luisteren naar een paar luidsprekers en een receiver/DVD combinatie? Met normale ratio valt het volgens mij niet te beredeneren en terwijl half Nederland met zwembroek en koelbox naar het strand trekt, rij ik van Amsterdam naar Den Bosch met mijn digitale camera en een aantekeningenblok. Op uitnodiging van Bouke Seelemeijer van BSA in Den Bosch kom ik op deze zonovergotene zaterdag ‘s morgens aan en word ik op z’n Brabants welkom geheten met koffie en een flinke plak boterkoek…en nog een. Heerlijk!
De (audio-) geschiedenis van BSA
We beginnen de dag met een korte introductie over BSA, Bouke zelf en HiFi in zijn algemeenheid. Bouke vertelt dat hij ongeveer 22 jaar geleden zijn eigen (import) bedrijf onder de naam Bouke Seelemeijer Audio, afgekort tot het handelsmerk BSA is begonnen. Samen met zijn vrouw heeft hij van BSA een goed lopende onderneming gemaakt die sinds 1990 rond de 130 dealers in Nederland voorziet van hoogwaardige Piega luidsprekers en sinds enige jaren ook van Musical Technology luidsprekers en Musical Technology versterkers. BSA is een relatief kleine onderneming en nu al meer dan 15 jaar importeur van Piega luidsprekers uit Zwitserland. Meer informatie over Bouke en BSA tref je op deze site aan in de HiVisit van 20 mei 2003.
Een eerste hoofdstuk in de audio geschiedenis van BSA is de import uit de Verenigde Staten van Triad luidsprekers, waar Bouke rond 1980 mee begon.
Een stereo sub-satelliet systeem met een kleine actieve (!) subwoofer en een tweetal kleine satellietluidsprekers. Let wel, we praten nu over 1981, lang voordat Bose dit type systeem opnieuw op de markt bracht met haar ‘melkpakjes’ reclamecampagne. Vele duizenden van de Triad systemen hebben hun weg gevonden in Europa en Bouke heeft nog steeds wat reserve onderdelen hiervoor.
We gaan naar zijn magazijn waar Bouke vol trots een eigen prototype laat zien, waarbij de behuizing van de tweeter rond kan draaien op de behuizing van de midrange luidspreker. Ook dat zien we 20 jaar later terug bij de Bose acoustimas systemen. Gevalletje bedrijfsspionage avant-la-lettre door Bose?
Een bijzondere rol in het audio-leven van Bouke speelt de Air Motion Transformer (AMT), uitgevonden door Dr. Oscar Heil. Het bijzondere van deze AMT is de manier waarop de lucht in trilling wordt gebracht om geluid te produceren. De A.M.T. is opgebouwd rond een membraan dat gespannen is tussen keramische staafmagneten. Het membraan is geplooid en perst als het ware de lucht weg uit de plooien door zijwaarts te bewegen. Het bijzondere zit in het feit dat dankzij de lichte constructie van het membraan de massa van de verplaatste lucht hoger is dan het gewicht van de constructie zelf. Hierdoor wordt een enorm hoge snelheid bereikt omdat er geen sprake is van massatraagheid. De vorm van de AMT staat toe dat zelfs de hoogste frequenties vrijwel perfect rondom worden uitgestraald wat tot gevolg heeft dat het stereobeeld compleet blijft op vele luisterposities. In de HiVisit van mei vorig jaar werd al melding gemaakt van de Transar 5 luidspreker, een heel bijzonder ontwerp, waarvan er maar een paar in de wereld bestaan. Eén set staat bij Bouke thuis. In de Transar is de werking van de A.M.T. doorgevoerd tot rond de 90 Hz, waarna subwoofers de zaak overnemen. Binnen het gehele frequentiespectrum van de 90 Hz tot 22 kHz wordt de lucht in beweging gezet zoals omschreven. Eigenlijk verenigt de AMT drie tot dan toe onverenigbare wensen van audiofielen, namelijk: de snelheid, transparantie en drie dimensionaliteit van elektrostaten, het hoge rendement van hoorns en de lineariteit van dynamische weergevers. Deze luidsprekers wekten vorig jaar al mijn interesse, voornamelijk omdat ik maar weinig informatie kon vinden over deze bijzondere techniek. Op een bepaalde manier heb ik een zwak voor mensen die positief controversieel kunnen denken en vol vertrouwen wegen in durven slaan in de overtuiging iets goeds neer te kunnen zetten. Mensen zoals Oscar Heil bijvoorbeeld.