ARTIKEL

Brussel - HT verslag (1)

Garmt van der Zel | 11 oktober 2004

Voor de Home Cinema freaks was er op de show in het Sheraton hotel in Brussel meer te beleven dan voor de ‘die hard’ stereo-liefhebbers. Er werden zelfs een aantal flink indrukwekkende demo’s gegeven, hoewel het gemiddelde niveau naar mijn idee nogal beneden de maat was (op bijna elke show het geval). Door de kleine ruimtes wordt een overtuigende demo bijna onmogelijk. Toch zakt mijn broek nog steeds soms af van de vaak slecht afgestelde displays, veel te hard klinkende surround speakers en slecht geplaatste center speakers. Even een virtueel rondje over de beurs, die zich afspeelde op de 1e, 2e, 3e en 30e etage van het gebouw…


Delta Equipment 

Home Theater verslag

Op de eerste verdieping vinden we Delta Equipment, die wel heel bijzondere speakers in hun gamma hebben: Amazing Speakers/Ervine speakers. Beide types  zijn gebaseerd op NXT technologie en hierdoor opmerkelijk plat. De Amazing Speakers speakers kunnen op een muur, in een muur of op een stand worden gebruikt en zelfs als een soort fotolijst worden vermomd. Op die manier zijn ze volledig aan het zicht te ontrekken of juist dienst doen als decoratie. De Ervine speakers die werden gedemonstreerd waren van het model Inwall 8 en kunnen volledig in een muur worden gebouwd en overgeplamuurd/geschilderd. Hierdoor wordt de speakers werkelijk compleet onzichtbaar en komt er op magische wijze geluid ‘uit de muur’. Weer eens wat anders dan een kroket! Het geluid was opvallend goed en vooral extreem homogeen in zijn afstraling. Veel vermogen is er ook niet nodig: de speakers hebben een gevoeligheid van 96 dB en kunnen een maximale geluidsdruk leveren van 115 dB. Toen ik de prijs vroeg vreesde ik het ergste, maar werd prettig verrast: de speakers kosten nog geen €500 per stuk! Ik verwacht zeer veel van dit merk en deze technologie. Subwoofers voor het laag blijven echter nog nodig, maar dat hoeft voor deze toepassingen geen enkel probleem te zijn natuurlijk.


TEAC

Home Theater verslag

Home Theater verslag

Naast Delta was TEAC te vinden, die vooral de aandacht trok met zijn hagelnieuwe UX-1 multispeler (15.499 euro, alle genoemde prijzen van de Belgische importeur). Deze speler is als eerste DVD-speler uitgerust met het befaamde VRDS mechanisme en een borstellozemotor. De lade is van solide aluminium en voor het video-gedeelte wordt een 14 bit/216MHz Video DAC gebruikt alsmede Faroudja DCDi voor het omzetten van interlaced naar progressive. Uiteraard ontbreekt een DVI-D uitgang ook niet en is er zelfs een ingang voor een externe hoge precisie klok, de TEAC later als extra zal bij kunnen leveren. Het gewicht van de speler is maar liefst 25 kg.

Home Theater verslag

De iets goedkopere broer van de UX-1, de DV-50, zal binnenkort in een gewijzigde versie als DV-50S op de markt komen en zal dan dezelfde Video DACs als de UX-1 gaan krijgen en een DVI-D uitgang. Prijs zal iets stijgen van 5299 euro naar 6099 euro. Beide modellen lenen uiteraard een deel van hun geavanceerde D/A omzetting en upsampling van de P-70/D-70 combinatie. Een andere noviteit in de productlijn zag ik in de vorm van een alles-in-één DVD-combinatie, met de veelzeggende naam MC-DV250 (569 euro), die slechts met twee speakers (en een subwoofer) een 5.1-presentatie dient te geven. Het uiterlijk was bijzonder fraai!

Home Theater verslag


EDITORS' CHOICE