ARTIKEL

Jan in gesprek met...


Jan de Jeu | 15 juli 2004

"Jan, geloof me nu; hij is de enige die begrijpt waar het om draait". U wilt niet weten hoe vaak ik deze zin al gehoord heb uit de mond van Johan Bezem, de man achter audio importbedrijf AudioClassics. Steeds opnieuw geldt deze uitspraak de Deense ontwerper Tommy Hørning en evenzo vaak bedenk ik me dat iedere importeur dit soort opmerkingen lanceert over een specifieke fabrikant waarvan hij de producten op de Nederlandse markt afzet.

Tot ik een keer bij het afhalen van een te recenseren component bij hem thuis de gelegenheid heb om een paar tijdelijk in zijn woning opgestelde hybride hoornsystemen van deze Hørning – wiens Alkibindes Signature Gold luidspreker in 1999 van The Absolute Sound de Golden Ear Award ontving - wat uitgebreider te beluisteren. Vanaf dat moment is mijn interesse voor dit luidsprekermerk gewekt. Wanneer hij mij maanden later het voorstel doet hem te vergezellen naar het nabij Aarhus gelegen Brabrand waar Hørning woont en werkt aarzel ik dan ook geen moment. Een interview met deze bevlogen Deen, waar ik inmiddels al enkele verhalen over gehoord heb, lijkt me de ideale start van de nieuwe rubriek "Jan de Jeu in gesprek met..." 

Tommy Hørning (c) Xingo

De regen komt met bakken tegelijk naar beneden wanneer we op een zaterdagmorgen om zes uur afreizen. Door reparatiewerkzaamheden aan de Duitse autobahn bereiken we veel later dan verwacht de Deense grens. Ook daar blijven de ruitenwissers bergen werk verzetten. Wat geleidelijk wel verandert is de omgeving. Opvallend is de grote hoeveelheid groen, de weidsheid van het lieflijke glooiende prachtig groene landschap, de in vergelijking met Nederland spaarzame bebouwing en het bovengemiddeld grote aantal auto`s dat met een aanhanger rijdt. (Achteraf blijkt dat Denen zelf hun huisvuil naar de afvalverwerking moeten brengen) In Brabrand bewoont Tommy met zijn gezin een kleine gelijkvloerse bungalow. We parkeren op de oprit naar de garage en door de garage heen zie ik een ruimte waarin ik meen de vormen van enkele grote luidsprekers te ontwaren. Ik volg Johan die de garage instapt en doorbeent naar de er achter liggende werkplaats waar licht brandt. Onderweg kom ik verpakking- en dempingmateriaal tegen dat de aanwezigheid van een luidsprekerfabrikant verraadt. Het is echter niet de ontwerper maar zijn rechterhand Ole die aan een grote werkbank voorover gebogen het inwendige van een geïntegreerde Sati 845 versterker bestudeert. Ik wordt wederom getroffen door het fraaie strakke design en de hoge graad van afwerking van het aluminium waar de kast uit opgetrokken is. Terwijl Johan op een voor verzending gereed staande set Agathon Ultimate afstapt, komt Tommy Hørning binnen.

Tommy Hørning (c) Xingo

Het is inderdaad de set - uitgevoerd in het exclusieve zebra wood - die voor Johan bestemd is en de drie mannen raken in discussie over de nieuwe op specificaties van Tommy door de Spaanse fabrikant Beyma vervaardigde woofers die de ontwerper in zijn luidsprekers gebruikt. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad alvorens deze units geleverd konden worden. Hørning loopt aan tegen een fenomeen dat meer kleine high end audio fabrikanten parten speelt. Omdat het over relatief geringe aantallen gaat zijn fabrikanten van onderdelen over het algemeen minder geïnteresseerd in levering. Nog moeilijker wordt het wanneer het gaat om een onderdeel dat slechts door een enkele producent op de wereld gemaakt wordt. Onwillekeurig ga ik me tijdens het volgen van het driegesprek afvragen wat deze Tommy Hørning ooit bezield heeft om een succesvolle carrière als psychoanalyticus in te ruilen voor de veel minder zekere positie van ontwerper/eigenaar van een klein exclusief high end bedrijf. Het is één van de eerste vragen die ik hem stel gedurende het bezoek dat duurt van zaterdagmiddag tot zondagmorgen. Een zeer langdurig interview dus. Het levensverhaal dat deze man me in stukjes en beetjes vertelt geeft niet alleen een antwoord op die vraag maar verklaart tevens de klank van de door hem ontworpen set zoals ik die in de huiskamer aantref.

Tommy Hørning (c) Xingo

EDITORS' CHOICE