ARTIKEL

Update - HiFi.nl op CES 2004 - 3

Jan de Jeu | 15 januari 2004

Dag 3

(Jan en Antoinette de Jeu)

De derde dag begint, voor zover het audio betreft, in een zonovergoten Alexis Park. Aan de rand van het complex treffen we de kamer aan waar Tenor 300 Hp mono amplifiers twee Kharma luidsprekers aansturen. Het Canadese Tenor is voor ons volledig onbekend maar van The Absolute Sound kreeg het een Golden Ear Award in 2003.

CES 2004 (c) Xingo

Albert Jones laat ons een installatie horen van Gryphon die de Gryphon Cantata luidsprekers aanstuurt. De luidspreker die door HiFi+ in de 29e editie van het blad (18 februari 2004) uitgeroepen zal worden tot product van het jaar. Prijs: 21000 dollar. Hij laat ons ook de nieuwe referentie luidspreker zien die vanaf maart beschikbaar zal zijn. De bastoren alleen weegt al 250 kilo.

CES 2004 (c) Xingo

Bij Usher zien we een aantal bekende luidspreker typen en de nieuwe D2 van 19800 dollar. Bij het Canadese blad Inner Ear ontmoeten we één van de schrijvers en worden we vergast op het geluid van een installatie samengesteld met door hen uitgekozen componenten. De meeste merken zijn in Nederland niet te koop met uitzondering van Nordost kabels en Magnum Dynalab. We praten enige tijd met Damian en Richard Janzen van Audiophile APS die een aantal indrukwekkende power filters voor het systeem geleverd hebben. Zij zijn op zoek naar een Nederlandse distributeur en zij zijn niet de enigen die ons vragen of wij geen goede importeur aan kunnen raden.

CES 2004 (c) Xingo

Een volgende stop is bij het nieuwe Nederlandse kabelmerk Crystal Cable – gedistribueerd door Audiac - waar we in gesprek raken met de managing director. Zij presenteert ons een volledige audiolijn die vervaardigd is uit zilver en goud en een speciale AV lijn die opgebouwd is rond een verzilverde koperen kern. Het meest opvallend voor ons is de dikte – of moeten we zeggen ‘dunte’ – van de kabels. Een tweede opvallend aspect hangt samen met de wijze waarop gebruik gemaakt wordt van vier pins connectoren. Het middelste gedeelte van iedere kabel wordt afgemonteerd met deze connectoren en daaraan komen de uiteinden; aan de ene kant de vier pins connector en aan de andere kant spades, cinch of XLR, al naar gelang het gebruik. Het grote voordeel is dat op deze wijze ook later nog extra lengtes toegevoegd kunnen worden. De kabels stralen een elegantie uit die waarschijnlijk sterk samenhangt met de dikte van de kabel. Juist doordat ze zo dun zijn zullen ze heel fraai weg te werken zijn c.q. niet opvallen in het interieur. Een design product met pretenties dat waarschijnlijk bij de wederhelft van de audifiel zeer in de smaak zal vallen. U moet zich niet verbazen wanneer u daar op korte termijn nog meer over zult lezen op HiFi.nl.

Siltech – distributeur More Music - heeft als laatste nieuwtje de onlangs geintroduceerde digitale kabel uit de Classic lijn, de HF10, en de Component lijn voor AV gebruik met de mogelijkheid om 3 of 5 componenten aan te sturen. De HF10 is met name ontwikkeld voor korte lengtes. Voor langere varianten verdient de G3 HF9 nog steeds de voorkeur. Op korte termijn zullen DVI kabels geintroduceerd worden waarmee Siltech aangeeft dat ze nog eens onderstrepen ook multikanaal beeld- en geluidweergave serieus te nemen.

In Engeland al een hit maar bij ons nog niet zo bekend; de Klegg luidsprekers hebben de grootte van een flink ei. Te gebruiken in home cinema toepassingen en in combinatie met de controller en de sub in staat tot het weergeven van een verbazingwekkende hoeveelheid geluid dat ons tijdens de demo laat trillen in onze stoelen.

Wadia presenteert het 921 decoding computer system bestaande uit de controller unit en twee dac’s; voor elk kanaal één. Leverbaar in februari.

CES 2004 (c) Xingo

CES 2004 (c) Xingo

Bij Belcanto het prototype van de Pre 2, de tweekanaal versie van de populaire zeskanaal voorversterker Pre 6. Leverbaar met een MM/MC phono gedeelte dat – vanaf de luisterplek - via de afstandsbediening in te stellen is. Geschatte verkoopprijs; 2500 dollar zonder en 3500 dollar met phono.

CES 2004 (c) Xingo

Via de Verity Audio Parsifal speakers klinkt de PL1 discplayer overtuigend.

Na Belcanto de beschilderde luidsprekers van FD Acoustics; de tegenstelling met de strak gelijnde Belcanto elektronica is bijna schrijnend.

CES 2004 (c) Xingo

In dezelfde ruimte de Hi-Diamond kabels uit Italie, in Nederland gedistribueerd door Analogue Audio. Opnieuw digitale top bij dCS (foto onder) met de Elgar, de Verdi CD, de Verona en de Purcel.

CES 2004 (c) Xingo

Ook daar de nieuwe Verity Audio luidspreker; de Sarastro. Genesis laat een opstelling zien met hun nieuwe 6.1 absolute surround system. Verder een verbeterde versie van de G501 en een nieuwe subwoofer.

CES 2004 (c) Xingo


EDITORS' CHOICE