ARTIKEL

Live-beleving bij Henk

AudioPaul | 13 augustus 2003

Inleiding

AudioPaul -Een live-beleving bij Henk

Een tijdje terug deed ik een beroep op jullie, als lezers van mijn reviews, om ook eens een set uit een lagere budgetklasse aan te melden. De set van Gert Jan, die ik vorige maand beluisterde vond ik al een stap in de goede richting, zeker als ik terugblik op diverse kostbare sets die ik in het verleden heb beluisterd.

Toch is er ongetwijfeld heel veel "moois" op de markt te vinden voor een nóg lager budget. Gelukkig zijn er genoeg van die speurneuzen in Nederland, die de betaalbare "audiofiele krenten uit de pap" weten te vissen, want inmiddels heb ik diverse uitnodigingen ontvangen voor een luistersessie met zeer betaalbare maar, aldus de betrokkenen, uiterst genietbare sets. Ik ben uiteraard heel benieuwd en kom hier in komende luisterverslagen uitgebreid op terug.


Onderweg .......

North Sea Jazz ligt al weer enkele dagen achter me als ik in de auto stap om in de richting van Rotterdam te vertrekken. Het doel van mijn bezoek is Henk, woonachtig in het gezellige plaatsje Schoonhoven.

De weergoden zijn me vandaag gunstig gestemd want, in tegenstelling tot de afgelopen weken, is de temperatuur na enkele stevige regenbuien gedaald tot zeer aangename waarden, ideaal dus voor een luistermiddagje. Henk had me een duidelijke uitleg gegeven om het snelst bij zijn woning te komen, maar ik kies, overigens ongewenst, een alternatieve en toeristische route waardoor ik uiteindelijk na een korte overtocht met een veerboot het stadje bereik. Ach, zo zie je nog eens wat! Na een ondertussen gepleegd telefoontje staat Henk mij met een brede grijns al op de kade op te wachten. Na het parkeren van de auto wandelen we al pratend door het gezellige centrum naar Henk`s huis.

Een nadere kennismaking

Mijn bezoek is dus deze keer gericht op Henk en, uiteraard, z`n hifi- en muziekhobby. Henk is een 36-jarige lasser, die met z`n vrouw en twee dochterjes een gezellige eengezinswoning in Schoonhoven bewoont. Als we op de bank plaatsnemen is één van de eerste dingen die Henk me vertelt, dat hij een echte muziekliefhebber is met een grote voorkeur voor live-concerten en festivals. Nou komt dat wellicht over als een cliché, maar alle twijfel hierover neemt Henk acuut weg als hij enthousiast met een lijvig boekwerk komt aanzetten met daarin een alfabetische opsomming van alle popconcerten en festivals die hij in z`n leven heeft bezocht. Het is een indrukwekkende lijst van honderden bekende, maar voor mij ook verscheidene onbekende, optredens van bands en artiesten die hij door de jaren heen heeft bezocht.

Henk bezoekt al vele jaren grote festivals zoals Rock Werchter, Pinkpop en Lowlands. Bij diverse gelegenheden heeft Henk toegang tot de backstage weten te regelen en heeft daar ook vele foto`s van gemaakt. Hij laat me er diverse foto`s van zien, o.a. mooie plaatjes vanaf nog lege podia van het onlangs gehouden Pinkpop-festival.

Uiteraard moest er thuis ook een behoorlijke set komen en Henk loopt, naar eigen zeggen, eigenlijk al vanaf z`n 15e met audioapparatuur te sjouwen. Daarbij heeft hij, althans op zeer jonge leeftijd, nooit de intentie gehad om ooit een high-end set te bezitten, maar hij heeft wel vele apparaten uit de "betere series" van o.a. Marantz, Sony, Kenwood en Philips gehad. In 1988 kocht hij z`n eerste aparte DAC en loopwerk (van Philips), deze bewaart hij nog steeds op zolder. In die tijd kocht Henk, steeds weer op zoek naar verbetering erg veel nieuwe apparatuur, maar is daar, in verband met trouwplannen en onder druk van z`n ouders, een tijd mee gestopt. Wel kocht hij in die tijd nog een set speakers, die hij destijds als "droomspeakers" beschouwde, namelijk de B&W Matrix 2.

AudioPaul -Een live-beleving bij Henk


EDITORS' CHOICE