Cisco lanceert draadloos netwerk hifisysteem

Gisteren vond in Leiderdorp de lancering plaats van een nieuw draadloos muzieksysteem voor in huis. Fabrikant Cisco brengt onder de merknaam Linksys by Cisco een pakket apparaten op de markt die gebruik maken van hoogwaardige draadloze technologie om media (beeld én geluid) door het hele huis te distribueren.

Cisco (en dan met name het merk Linksys) kent u wellicht van de zeer goede routers die ze maken. In die hoedanigheid is het merk in heel wat huiskamers vertegenwoordigd. De ervaring die in de loop der jaren is opgedaan met het draadloos distribueren van gegevens via een draadloos netwerk is nu dus uitgekristalliseerd in een modulair muzieksysteem dat gebruik maakt van een aantal bijzondere technologieën.

De belangrijkste daarvan voor de consument is ongetwijfeld de ondersteuning van het UPnP protocol, een open systeem dat er op de achtergrond voor zorgt dat apparaten van verschillende merken na een simpele elektronische “handshake” volledig met elkaar kunnen samenwerken. Voordeel hiervan is dat het netwerk in de loop er tijd met apparaten van allerlei merken is uit te breiden (mits die het sterk groeiende en daardoor steeds beter beschikbare UpnP protocol ondersteunen uiteraard).

De Wireless Home Audio serie bestaat uit een aantal compacte apparaten met een subtiele, minimale vormgeving. Er is keuze uit twee centrale units in een Wireless Home Audio van Linksys by Cisco systeem. Een daarvan is de Conductor, een draadloos all-in-one muzieksysteem met geïntegreerde speakers en subwoofer waarmee muziek naar iedere kamer in huis kan worden gebracht. De Conductor heeft een 7-inch lcd touchscreen waarmee eenvoudig door de muziekbibliotheek kan worden genavigeerd en een geïntegreerde cd-speler voor alle muziek die nog niet is gedigitaliseerd.

Wanneer een cd speelt of een usb-stick is aangesloten, kan de content worden geraadpleegd via elk Wireless Home Audio-apparaat op het netwerk. Gebruikers kunnen ook een optioneel docking station voor iPods aansluiten, waardoor ook deze content via elk Wireless Home Audio-apparaat in huis beschikbaar is. Dit geldt ook voor content van iTunes met kopieerbeveiliging.

Een andere optie voor de centrale unit is de Director, een kleinere kubus met ingebouwde 50 watt versterker, die met de los leverbare bijpassende luidsprekers kan worden gebruikt, maar die ook grote tot zeer grote luidsprekers kan aansturen. Het lcd scherm is niet aanraakgevoelig, maar levert wel alle info over de gebruikte bestanden.

De Player is een uitbreidingsmodule zonder display die op elke plaats kan worden gebruikt door hem aan te sluiten op een bestaande geluidsinstallatie.

De Controller is een los leverbare wireless afstandsbediening met touchscreen, die vanwege zijn UPnP compatabiliteit ook andere apparatuur in een netwerk kan bedienen.

Zowat alle bestandsformaten in beeld en geluid worden ondersteund door dit systeem, waardoor het zeer breed inzetbaar is. De intuïtieve bediening én aansluiting maken het systeem geschikt voor gebruikers die geen enkele ervaring hebben met het aanleggen van een netwerk. Of, zoals een collega-journalist het bij de presentatie mooi uitdrukte, het is volledig Tante Truus-proof.

Prijs en beschikbaarheid

De Conductor is vanaf eind juni beschikbaar bij geautoriseerde Linksys by Cisco dealers. De retail adviesprijs bedraagt 699 euro inclusief BTW.

Retail adviesprijzen voor de overige Wireless Home Audio-producten:

Premier Kit (Director, Controller, Player) - 999 euro
Trio Kit (2x Player, Controller) - 849 euro
Executive Kit (Director, Stereo Speaker Kit) - 549 euro
Director - 449 euro
Player - 299 euro
Stereo Speaker Kit - 149 euro
Controller - 349 euro
iPod Dock - 79 euro

Voor meer informatie over dit systeem verwijzen wij u graag naar de uitgebreide Nederlandstalige website van de fabrikant. 


EDITORS' CHOICE