NIEUWS

Toppers - Publicatie week 20

Redactie HiFi.nl | 14 mei 2009

Vandaag is de tweede voorronde van het 54e Eurovisie Songfestival. Tegenwoordig moeten we eigenlijk Eurosong zeggen, dat schijnt marketingtechnisch beter te werken. Ik ben er geen fan van. Het miljoenenverslindende muziekcircus stelt al jaren niet veel meer voor, als je het mij vraagt.

In het verre verleden, toen er ook écht alleen maar Europese landen meededen en de artiesten hun (verplicht) in de eigen taal gezongen bijdrage nog lieten begeleiden door een écht orkest, en toen inhoudelijke- en zangkwaliteit nog de norm waren in plaats van idiote uitdossingen en (vriendjes)politiek, maakten `we` nog wel eens een kans om te winnen. En zoals iedereen weet is dat toch echt belangrijker dan meedoen. Anders hadden ze er geen wedstrijd van moeten maken, toch?

In datzelfde verre verleden was er trouwens wellicht ook al sprake van volksverlakkerij, als ik het verhaal van goede en doorgaans als volstrekt onkreukbaar bekend staande  vriend mag geloven. Hij werkte in die tijd in een bruin- en witgoedzaak waar ook platen werden verkocht. Op zaterdagmiddag werd daar op Songfestivaldag steevast een verzegeld doosje afgeleverd met daarin de singletjes van het winnende liedje, zodat die - o heerlijke commercie ‚Äď op maandag meteen in de schappen konden worden gezet. Terwijl de live-uitzending en ‚ÄúZe Votes Of Ze Zweedish Jury‚ÄĚ nog moesten worden uitgezonden.

Die winkel bestaat niet meer, en mijn vriend heeft het tijdelijke inmiddels voor het eeuwige verwisseld, dus zeker weten zullen we het nooit. Maar laat ik het zo zeggen: het zou me niks verbazen.

Vanavond dus de tweede halve finale, want het aantal deelnemers is zo on-Europees groot geworden dat de uitzending twee volle dagen zou gaan duren, als je ‚ÄúZe Votes Of Ze Zweedish Jury‚ÄĚ er ook nog bijtelt. Daarom hebben ze een afvalrace bedacht. Wie daar niet doorheen komt wordt meteen op het vliegtuig terug naar huis gezet, geloof ik. De afgelopen jaren waren de door onze landelijke vakjury geselecteerde acts snel klaar. Nog voor de avond der avonden door de ether gierde zat onze afvaardiging alweer met rode oogjes en nog een beetje nasnikkend op de eigen bank te kijken hoe monsterlijke acts de show letterlijk en figuurlijk stalen. En ik verwacht eigenlijk dat ‚Äúonze Toppers‚ÄĚ een gelijksoortig lot te wachten staat.

Laat ik voorop stellen dat ik toch hoop dat ik het mis heb. Er zijn namelijk veel mensen die er wél graag naar kijken. Misschien zelfs wel lezers van HiFi.nl, dus presenteren wij vandaag maar een paar zelf uitgekozen Toppers.

Een Phonotrap (hoorde ik daar iemand ‚Äújokkebrok‚ÄĚ roepen?) van Australische makelij wist Kilian Bakker te verrassen met een prijsklasse-overstijgend goed geluid, en gastauteur Theo Wubbolts (die u vast kent als hoofdredacteur van het gewaardeerde magazine HVT) mocht de nieuwste top-hoofdtelefoon van Sennheiser beluisteren. Verder presenteren wij u het tweede deel van ons nieuwe vervolgartikel over De Grammofoon, geven we een nuttige (en volstrekt kosteloze) tip, publiceren we een aantal interessante muziek- en filmbesprekingen en zetten we een lezers-set in het zonnetje.

Mijn televisietip voor vanavond: laat hem eens een keer uit. We weten toch al hoe het afloopt in Moskou, en als het een keer meevalt heeft u morgenvroeg bij het ontbijt in elk geval verrassend nieuws. In plaats van weer een avond zinloos voor de buis raad ik u een sessie muziekluisteren aan. Ga na de avondmaaltijd onder het genot van een kopje koffie (mag décafé zijn als u dat prettig vindt) eens nadenken over het luisterprogramma. Pak iets van vroeger, een recente aanschaf, of doe eens een greep in de collectie van uw wederhelft die op zolder staat te verstoffen (wie weet wat u nog ontdekt).

Wat u ook kiest: ik wens u er veel plezier bij, en zo ook bij het lezen van onze nieuwe artikelen.

Max Delissen
HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Sennheiser HD 800 hoofdtelefoon
Het lijkt in dit tijdsgewricht op z’n zachtst gezegd riskant om een hoofdtelefoon op de markt te brengen van rond de twaalfhonderd euro. Want daar heb ik het in deze test wel over. Gerekend naar de tijd die je met een hoofdtelefoon van Sennheiser door kunt brengen, kun je je geen betere investering voorstellen.

Dynavector DV P-75 MkII phonotrap
Het Japanse merk Dynavector wat midden jaren `70 werd opgericht door Dr. Nobura Tominari, hoogleraar Magnetisme aan de Universiteit van Tokyo, specialiseert zich in het ontwerpen en vervaardigen van hoogwaardige en innovatieve groef-aftasters. Het onderwerp van deze recensie -de Dynavector DV P-75 MkII Phonovoorversterker- is ontworpen en vervaardigd door Dynavector Systems in Australi√ę. 


(Foto: Ed Verkerk)


Achtergrondartikel

De Grammofoon - Hoofdstuk 2 tm 2.2
De grammofoonplaat is één van de oudste geluidsdragers die op een technisch eenvoudige manier wordt uitgelezen door met een naald de plaatgroef af te tasten. Maar waarom, anno 2008, een boek schrijven over platenspelers? Kan in een tijd van computertechnologie, waarbij geluid digitaal is vastgelegd, een primitief analoog systeem waarbij een naald door een groef wordt gesleept nog wel als actueel worden beschouwd?


Tip

Display Uitschakelen
Displays zijn niet meer weg te denken uit de audio- en videowereld. Zelfs enkele fameuze buizenpuristen hebben hun nieuwe voorversterkers en ge√Įntegreerde versterkers van displays voorzien. 


Muziek- en filmrecensies

Vassilis Tsabropoulos - The Promise (CD) 
De Griekse pianist Vassilis Tsabropoulos is een uiterst veelzijdig muzikant. Hij combineert invloeden uit tal van culturen en stijlen in zijn welluidende, deels gecomponeerde, deels ge√Įmproviseerde muziek, maar heeft daarnaast nog een carri√®re als klassiek concertpianist. Op zijn nieuwe soloalbum kiest hij voor impressionistische, bijna Satie-achtige soberheid.    

Dick Sanderman - Koraalbewerkingen (CD)
Orgelmuziek luister je in de kerk. De combinatie van direct geluid en akoestiek die je daar hoort, en die de ervaring zo ongelooflijk emotioneel maakt, is bijna niet vast te leggen in een opname.

Arcade Fire - Miroir Noir (DVD-Film) 
Er wordt veel muziek gemaakt, maar waar was afgelopen jaren nog sprake van echt iets nieuws onder de zon? Het Canadese gezelschap Arcade Fire komt bij die vraag snel in gedachten. Extatische zang, ongebruikelijke instrumenten (hoorn, draailier, kerkorgel), speels, spontaan, tegendraads en toch toegankelijk, volkomen uniek. Van dit gezelschap moet je dus geen gewone DVD verwachten.    

Wristcutters: A Love Story (DVD-Film)
De titel en het onderwerp zelfmoordenaars doen anders vermoeden, maar Wristcutters is een erg vermakelijke film. Niet om te schateren, maar vol kleine grapjes, opgebouwd rond het centrale idee dat je als je zelfmoord pleegt niet gewoon sterft, maar in een soort schaduwwereld komt: ongeveer hetzelfde, maar net iets erger dan de gewone. Omdat je nu weet hoe pijnlijk het is laat je het wel uit je hoofd jezelf nogmaals van kant te maken.


EDITORS' CHOICE