ARTIKEL

Triode et Compagnie (Oorgasme?)

Dr. Longbeard & Marja | 01 februari 2001
HauteVisite, een Oorgasme in Parijs?

Philipe luistert naar Avantgarde Duo`sWat is er mooier dan een bezoek aan Parijs in de lente? Dat kunnen wij je vertellen. Voor ons maakt het namelijk niet uit wanneer we naar Parijs gaan. Natuurlijk is in de lente op een bankje in Parc Monceau of de Tuillerien zitten een feestje. Maar er is meer en dat is niet seizoensgebonden.

Voor ons is een bezoek aan Parijs vooral een Haute Fidelité bezoek en vooral als we een bezoek mogen brengen aan Triode et Compagnie. Wat? Triode et Compagnie, nog nooit van gehoord. Wel, na het lezen van het volgende is dat veranderd.

Triode et Compagnie is gevestigd in het 17de arrondisement in de Boulevard d`Yser, vlak bij de Périferique. Aan de buitenkant is weinig of niets te zien. Een donkere glazen deur met aan twee zijden geblindeerde ramen, erboven het naambord. Het geheel in een keurig nette woonwijk waar een on-stadse stilte heerst.

Ga je door de deur, dan blijkt al snel dat je niet bij een `gewone hifi` zaak bent aangeland. Aan de linkerzijde zie je direct een luisterkamer en direct rechts een grotere luisterruimte. De verlichting bestaat uit een paar grote halogeenlampen die een zacht licht in de zaak verspreiden. De lampen zijn de enige lichtbron, want de ramen zijn geblindeerd. Verder valt de stilte op in de ruimte wat mede veroorzaakt wordt door de spanplafonds.

Spanplafonds bestaan uit een raamwerk dat enige centimeters onder het bestaande plafond rondom wordt aangebracht en waaraan een groot vel kunststof wordt bevestigd. Deze kunststof heeft de eigenschap wanneer deze eenmaal is gespannen, ook strak te blijven en niet te gaan doorzakken. Deze vorm van plafondbedekking is vrij populair in Frankrijk en is onder meer veel te vinden in hotels. Het effect in het audiogebied is een dempende. Het plafond werkt als een soepel membraan dat luchtverplaatsingen zachtjes dempt.

Verder is de ruimte voorzien van licht gecapitonneerde muren. Zou dit voor akoestische doeleinden zijn of om bezoekers die het niet meer uithouden te beschermen?

We vragen het de eigenaar, Philippe Heitz. Lachend moet hij bekennen dat het om akoestische redenen gedaan is, maar er wel bezoekers zijn geweest die zo onderste boven waren van hetgeen ze hoorden dat ze niet meer vast op de benen stonden. Wat valt er dan zoal te horen dat dat gedrag veroorzaakt?

"Heel simpel", vertelt Philippe, "Audio Note en Avantgarde Acoustic high end apparatuur." Triode et Compagnie is namelijk de Franse importeur van het Britse Audio Note en het Duitse Avantgarde Acoustic, twee heel bijzondere en vooral eigenzinnige audiomerken.

Hier staan Avantgarde Uno`s Audio Note is in Engeland opgezet door Peter Qvortrup in overleg met het Japanse Audio Note van de heer Kondo. De Japanse tak maakt esoterische apparatuur die volledig met zilver is bedraad en de best mogelijke onderdelen bevat. De prijzen zijn dan ook astronomisch. De Britse apparatuur is milder geprijsd maar bevindt zich in hetzelfde kwaliteitssegment.


EDITORS' CHOICE