NIEUWS

High End kamerschermen

Redactie HiFi.nl | 24 januari 2007

High End kamerschermen

Grote elektrostaten worden in de volksmond nog wel eens gekscherend "kamerschermen" genoemd. Het in Hong Kong gevestigde bedrijf King`s Audio Limited heeft een elektrostaat geïntroduceerd met het uiterlijk van, u raadt het al, kamerschermen.

De full-range "KingSound Emperor" is volgens het bedrijf waarschijnlijk de elektrostaat met het grootste frequentiebereik die ooit is geproduceerd, dankzij het oppervlak van ongeveer 1,5 bij 2 meter. Iedere luidspreker bestaat uit drie panelen die, net als bij een echt kamerscherm, in diverse posities te "vouwen" zijn. Voordeel hiervan is volgens de fabrikant dat de luidspreker hiermee gemakkelijk aan de ruimte-akoestiek aan te passen is. De bekleding van de panelen is voorzien van chinees borduurwerk, en is naar wens te vervangen door diverse andere dessins.

De luidspreker kan een vermogen verwerken tot 500 watt, en heeft een gevoeligheid van 84 dB, gemeten op een afstand van 4 meter. Een snelle rekensom leert dat dat vergelijkbaar is met een gevoeligheid van maar liefst 96 dB aan 1 watt op een afstand van 1 meter, hetgeen de meer gebruikelijke afstand is die luidsprekerfabrikanten over het algemeen hanteren bij het vaststellen van de gevoeligheid. Over het impedantieverloop worden geen gegevens verstrekt, maar een gevoeligheid van 96 dB doet vermoeden dat de luidspreker is ontworpen met het gebruik van (single ended) buizenversterkers in het achterhoofd. Het frequentiebereik bedraagt volgens de fabrikant een indrukwekkende 26-40.000 Hertz.

Of de luidsprekers ook in Europa leverbaar zullen zijn en wat ze zouden gaan kosten is niet bekend. Verlekkerde audiofielen zijn overigens gewaarschuwd: los van eventuele aanpassingsproblemen met het Europese lichtnet zal het gewicht van honderd kilo per stuk en het grote formaat van de verpakking de privé-import naar alle waarschijnlijkheid nogal kostbaar en ingewikkeld maken.


EDITORS' CHOICE