Soms lijkt het erop dat je niet meer meetelt als je geen “Surround-installatie” in je huiskamer hebt staan. In de goedkopere prijsklassen is het zelfs nagenoeg onmogelijk om nog een gewoon stereosetje te kopen. Surround is iets wat je moet hebben, ongeacht de kwaliteit daarvan.
Die kwaliteit is vaak niet best, want als er vijf luidsprekers en een (sub)woofer in huis moeten staan, dan zal het in ieder geval klein en onopvallend moeten zijn. Vijf miniluidsprekers en een, vaak passieve, (sub)woofer (het mag natuurlijk ook niet te veel kosten) moeten de bioscoop doen vergeten. Bioscoopgeluid vanuit je eigen luie stoel…ideaal.
In de prakrijk betekent het echter een “blikken” geluid uit de satellietluidsprekers en een hoop gebrom uit de sub. De satellieten zijn natuurlijk beperkt in frequentiebereik. Alles wat zij niet weer kunnen geven moet worden opgevangen door de (sub)woofer. Die staat dus vervolgens vrolijk middentonen weer te geven, maar dat is uiteraard niet zijn sterkste punt. Hij zou zich moeten kunnen richten op het sublaag.
U raadt het al, de meeste “all-in-one” setjes kunnen onze goedkeuring niet echt wegdragen. Voor alle duidelijkheid, er zijn zeker goede “all-in-ones” op de markt, alleen zijn die net wat duurder en worden vaak ze zonder standaard luidsprekers geleverd.
Bent u op zoek naar een nieuwe “surroundinstallatie”? Stap dan eens binnen bij één van de vele speciaalzaken die ons land rijk is (u vindt ze allemaal in onze “winkelrubriek”) Zij kunnen u een echte bioscoopervaring voorschotelen waar u nog jaren met plezier naar luistert. En dat hoeft nog niet eens zoveel duurder te zijn dan de standaard “all-in-one” sets ……en misschien komt u samen met hen wel tot de conclusie dat u eigenlijk veel beter af bent met een “ouderwetse” stereo-installatie.
Voor degene die graag bereid is om wat meer uit te geven voor een echt goede surround installatie hebben we deze week een recensie van een Rotel set. Deze set is niet echt goedkoop, maar biedt daarvoor wel topklasse prestaties. Uiteraard kan het altijd beter (ook Rotel zelf heeft betere, maar ook duurdere apparaten in haar assortiment), maar met deze set laat u uw visite zondermeer uit hun stoel vallen van verbazing.
Vandaag ook het derde, en laatste, deel over surroundformaten. Een zeer interessant artikel voor eenieder die nu eindelijk wel eens wil weten wat bijv. het verschil is tussen Dolby ProLogic, Dolby ProLogic II en Dolby ProLogic IIx.
Wij wensen u ook deze week weer veel lees-, kijk- en luisterplezier.
Redactie HiFi.nl
Nieuw op HiFi.nl
Hardware
Rotel receiver en DVD-speler, door Bjorn Mateijsen
Rotel heeft een rijke historie opgebouwd in zowel de hifi- als home-cinema wereld. Inmiddels timmert Rotel al meer dan veertig jaar aan de weg met het fabriceren van audio en (de laatste jaren) video-apparaatuur van hoogwaardige kwaliteit. Die componenten dienen in ieder geval goed ingepakt te worden, zodat ze absoluut onbeschadigd aankomen bij hun eindbestemming: de nieuwe eigenaar.
Backes & Müller Sigma SL-15, door Joop van Nugteren
Toen mij een aantal weken geleden gevraagd werd of ik interesse zou hebben om een paar Backes & Müller Sigma’s te willen recenseren had ik eerlijk gezegd geen flauw idee wat voor product de luisterruimte in gedragen zou worden. De naam klonk mij Duits in de oren en vaag herinnerde ik mij opmerkingen van een collega die over B&M speakers sprak. Meer niet, dus met een blanco lei bleef ik wachten tot de Sigma SL15 in de kamer stond te pronken. En hoe, de naam Backes & Müller gaat niet meer weg uit mijn hoofd.
Achtergrondartikelen - Columns
Surroundformaten deel 3, door Patrick van den Bergh
In de voorgaande delen van het artikel ‘Surroundformaten’ heeft u al kunnen lezen hoe ‘suround sound’ zich in de loop der jaren ontwikkeld heeft. Alhoewel het gegeven meerkanaals opnames en weergaven eigenlijk al een behoorlijk aantal decennia oud is (om precies te zijn ruim 64 jaar wanneer we ‘Fantasound’ als eerste meerkanaals formaat beschouwen), lijkt de "echte" ontwikkeling pas enkele jaren definitief te zijn.
Beste winkel van Nederland, door Rene van Es
Volgens een bericht dat ik las, afkomstig van het ANP, is Media Markt door consumenten aangewezen als de beste winkelketen van Nederland. Dat zou blijken uit een op dinsdag 7 december 2004 gepubliceerd onderzoek van het brancheblad Elsevier Retail, de Hogeschool Utrecht en Q&A Research & Consultancy.
Software
Woman in the Dunes (DVD-film), door jan Luijsterburg
Schrijnende, indringende klanken die de intensiteit van de beelden en het verhaal kracht bij zetten. Een ongelofelijk knappe en mooie film die iedereen eigenlijk minstens eens in zijn leven gezien moet hebben.
Elling (DVD-film), door Jan Luijsterburg
Een psychiatrische feel-good movie, dat zien we niet iedere dag. Psychiatrie staat in films meestal voor flink pak ellende: gruwelijke hallucinaties en gedwongen opsluiting toe. De Noorse film Elling biedt een heel ander beeld. Twee patiënten die het samen goed kunnen vinden verlaten de kliniek om onder incidenteel toezicht van een begeleider in de stad te gaan wonen.
Momento Mori (DVD-film), door Jan Luijsterburg
Het leven op een meisjesschool in Zuid-Korea. De titel, ‘Gedenk te sterven’, geeft al aan dat we hier niet te maken hebben met een variant op flauwe Amerikaanse high-school komedies. De sfeer neigt uiteindelijk meer naar beklemmende horror, maar de film is veel meer dan dat. De manier waarop groepspatronen de individuele identiteitsontwikkeling belemmeren stemt alles behalve vrolijk, maar levert wel een indrukwekkende film op.
John Frusciante – DC EP / Inside of Emptiness (CD), door Jan Luijsterburg
Hier zijn delen drie en vier van de zes albums die John Frusciante begin dit jaar opnam omdat hij tot de conclusie gekomen was dat langzaam werken ook zijn nadelen heeft. De reeks toont tot nu toe op overtuigende wijze zijn gelijk: met hooguit een paar opnamedagen per CD is er slechts tijd voor spontaan en intens, en dat zijn belangrijke kwaliteiten.
Il Turco in Italia - Rossini (DVD-muziek), door Ferd Op de Coul
Sinds plm. twaalf jaar geleden de legendarische Italiaanse regisseur Dario Fo bij de Nederlandse Opera van Rossini’s “Il Barbiere di Siviglia” een wereldhit maakte in een klaterende commedia dell’arte-stijl vol absurditeiten en groteske grollen, zijn die regie-opvatting en mise-en-scene, niet meer van het genre “opera buffa”, Rossini’s sterkste troef, los te weken.