Mordaunt Short Aviano serie


Eric de Boer | 27 augustus 2009 | Fotografie Eric de Boer | Mordaunt-Short

Toen enige tijd geleden al bekend werd dat Mordaunt-Short een geheel nieuwe luidsprekerlijn wilde introduceren werd mijn interesse al snel gewekt, temeer omdat ik zo’n twee jaar geleden de Mezzo’s van dit merk al aan de spreekwoordelijke tand heb mogen voelen. Met als gevolg dat mijn luisterruimte nu vol staat met een imposant aantal weergevers, de importeur was zo vriendelijk om vrijwel de gehele nieuwe Aviano-serie aan Hifi.nl ter beschikking te stellen.

Uitgedokterd

De Aviano weergevers zijn ontwikkeld in Londen en bevinden zich in een klasse tussen de Avant- en de Mezzo-serie. Voor de ontwikkeling werd door de technici van het Engelse luidsprekermerk gebruik gemaakt van diverse technieken uit de Avant, de Mezzo- en de Perfomance-lijn van Mordaunt-Short. De behuizingen van de weergevers zijn verkrijgbaar in drie kleuren, te weten zwart, donker walnoten en rozenhout. Qua techniek hebben alle Aviano’s veel nieuws te bieden Zo zijn alle drivers door het bedrijf zelf ontwikkeld, is er  gebruik gemaakt van een vernieuwde derde generatie aluminium mid/ bassdriver (onder de noemer Continuous Profile Cone). Volgens de ontwerpers biedt deze opbouw garantie voor weinig vervorming en zeer voorspelbare prestaties.

Ook de unieke ophanging van de drivers (volgens V-form techniek) zou moeten zorgen voor een groter en zuiverder geluidsbeeld. Ook de gebruikte tweeters bieden genoeg innovaties, zo is de behuizing volledig ontworpen door een computer, met verbeterde spreidingseigenschappen tot gevolg. Deze aluminium dome tweeter wordt al meer dan twintig jaar door Mordaunt-Short toegepast en is volledig uitgedokterd. Deze op maat gemaakte driver bestaat uit een warmtebestendige spreekspoel met een vloeistofkoeling en –demping, met dezelfde behuizing als de tweeter uit de veel luxere Performance-serie. Voor de nieuwe weergevers werden nieuwe kast- en driverbeugels ontwikkeld, die samen met de gewelfde voorzijde zorgen voor meer rigiditeit en betere spreiding. De interne demping is vrij minimalistisch gehouden, maar biedt volgens de fabrikant voldoende demping van staande golven en kastresonanties.

De Serie

Hoewel de hele Aviano-reeks opgebouwd is om een home theater van geluid te voorzien, meldt Mordaunt-Short dat ook de stereoweergave een even grote rol heeft gespeeld bij het ontwerpen van de maar liefst zeven verschillende weergevers. Allereerst een actieve subwoofer met de naam Aviano 7, waarin een 175 Watt versterker een 10-inch driver in bedwang moet zien te houden. Erg handig is de meegeleverde cd met lage frequenties, die de gebruiker in staat stelt om de subwoofer aan de luisterruimte aan te passen. Heeft u geen subwooferuitgang, dan zijn de subwoofers ook met luidsprekerkabel aan te sluiten en door te lussen met uw (front-)speakers. Een actief crossoverfilter is naar wens van de gebruiker in te stellen.

Natuurlijk mag ook een centerspeaker niet ontbreken aan de serie. De Aviano 5 tweeweg centerspeaker is (met 1 dB meer gevoeligheid meer dan de andere weergevers, die op 88 dB geïndiceerd staan) een flinke weergever met zijn bijna acht kilo gewicht. De twee verschillende standmount-speakers (Aviano 1 en -2) zijn uitermate geschikt als surroundweergevers, hoewel hometheater liefhebbers met weinig ruimte gerust ook meerkanaals toepassingen volledig met deze speakers kunnen inkleden. De Aviano2 biedt door de grotere mid/bass-driver en een beter filter namelijk ook de optie om als stereoweergever prima uit de voeten te kunnen met muziek.

Dan is er nog de Aviano 6 vloerstaande speaker, die met verstelbare spikes wordt geleverd. Deze ruim 17 kilo wegende speaker opereert al vanaf 38Hz en is opgebouwd rond twee 6,5-inch bass/mid-drivers in de eerder genoemde CPC configuratie en een tweeter. Het paradepaard is de Aviano 8, die door de toevoeging van een plint onder de kast en een extra middentonen-driver in dezelfde behuizing als de Aviano 6 nog meer definitie aan het geluid moet geven. Met 98 centimeters hoog en ruim twintig kilo per stuk best een imposante luidspreker, die door de drieweg configuratie met een dubbele woofer al vanaf 35 Hz opereert. Volgens de fabrikant loopt het frequentiebereik van alle speakers in deze serie door tot 22 kHz.

Het opstellen van tien weergevers

Omdat mijn luisterruimte ook als woonkamer dienst moet doen (soms is het andersom…) was het juist opstellen van zoveel weergevers in mijn situatie geen peulenschil. In de test is erg veel gewisseld met de plaatsing van de speakers om in mijn akoestiek de beste keuze te maken qua plaatsing. Het bronmateriaal bestond voornamelijk uit een Denon/Rotel combinatie home theater receiver en multi-speler, en voor stereo-testen is ook gebruik gemaakt van een Astin Trew AT2000+ versterker met als bronnen een Goldenote draaitafel en phono-voortrap, afgewisseld met een Astin Trew AT3500 cd-speler. Alle Aviano-speakers zijn aan te sluiten met bi-wire bekabeling, die op de kogelvormige klemmen achterop de weergevers bevestigd kan worden met spades, banaanstekkers of als kale kabel.

De subwoofer moet een goede opstelling zien te krijgen omdat de baspoort aan de onderkant zit, wat voor storende reflecties kan zorgen bij onjuiste plaatsing. Ook de speakers moeten redelijk ver van de achterwand opgesteld staan, omdat de basreflexpoorten achterop de weergevers geplaatst zijn. De (kunststof) fineerlaag van de Aviano’s ziet er trouwens goed afgewerkt uit, net als de weergevers zelf die een gedegen en solide indruk bij me achterlaten. Een groot deel van de luidsprekers had al ruim een week bij importeur Marantz Benelux staan inspelen, dus na een korte tijd die vooral bestond uit veel uitwisselen van weergevers in mijn luisterruimte en veel dvd’s kijken en sacd’s luisteren, bood de set mij al een zeer goede indruk van haar mogelijkheden en grenzen. Het houdt je flink bezig als recensent, maar vervelend wordt het nooit, integendeel!

Beheerste controle; de Aviano’s in actie

Hoewel diverse weergevers al enigszins door de importeur waren ingespeeld, heb ik de set veel gebruikt voor ik echt ging luisteren. Afwisselend de vier verschillende weergevers opgesteld in stereo- en home theateropstelling. Natuurlijk heb ik veel, erg veel muziek gedraaid die ik erg goed ken. In stereo heb ik ervoor gekozen om de subwoofer mee te laten draaien bij de Denon/ Rotel-combinatie, terwijl ik deze heb weggelaten toen de weergevers aangesloten waren op de Astin Trew versterker. Allereerst een sacd over de home theater-opstelling.

Bewust heb ik gekozen voor Mozarts Requiem in D Minor (K626 ed. R. Levin) op het audiofiele Linn Records. Het intense Agnus Dei klinkt in mijn luisterruimte. Nu is deze opname qua akoestiek erg mooi opgenomen. Over de set, waarbij afwisselend de Aviano 1 en 2 als surroundweergevers en de Aviano 6 en 8 als frontspeaker worden afgewisseld, klinkt het geheel beheerst en ingetogen. Vooral de Aviano 6 lijkt de nadruk meer op de stemmen te leggen, maar mist een stukje in de middenlage regionen. Een aanpassing van de afkapfrequentie op de subwoofer biedt uitkomst. De Aviano 8 kent een stuk meer laagweergave met zijn twee ‘dedicated’ woofers. De lange slag woofer in de Aviano 7 sub doet prima zijn werk, hoewel een zeer kleine vertraging me niet ontgaat. De surroundspeakers bieden genoeg kracht om als zodanig hun diensten te mogen leveren, hoewel ook hier weer een erg ‘strakke’ weergave wordt geboden. Misschien dat het geheel na veel meer uren spelen wat losser komt, waardoor echo’s langer klinken.

Een test met hetzelfde muziekstuk waarbij de Aviano 2 als frontspeakers worden ingezet en de Aviano 1 als surroundweergevers biedt mijn oren trouwens ook een redelijk geluidsbeeld; ideaal voor geïnteresseerden met een lager budget of beperkte ruimte. In deze opstelling boet de weergave niet veel in qua spreiding en met weer een extra aanpassing op de subwoofer mist de luisteraar niet veel op het sublaag of de homogeniteit van het geluidsbeeld.



Over op muziek met ondersteunende beelden. De dvd met de registratie van de musical War of the Worlds: Live on Stage uit 2007 brengt niet alleen het bekende muzikale verhaal vertolkt door Jeff Wayne op unieke wijze in beeld, gelukkig maakt ook de stem van wijlen Richard Burton deel uit van de voorstelling, en kent de band veel van de originele muzikale bezetting uit 1978. De dts-track wordt geselecteerd en het wonderschone Forever Autumn wordt als track gekozen. Het muzikale spektakel wordt wederom beheerst door de Aviano’s weergegeven. Ik ken de stem van Burton als dieper doorlopend en het geluidsbeeld als iets breder, toch is de weergave niet verkeerd. Vooral de Aviano 8 kent een erg strakke weergave, ongetwijfeld het resultaat van de verbeterde CPC driver configuratie. Controle heerst, met wel de eigenschap dat het beheerste geluid weinig ‘spanning’ met zich meebrengt.

De Aviano`s in stereo

Aangesloten op de Astin Trew-combinatie mogen de weergevers hun kunsten vertonen via een stereosignaal. Allereerst is het het jongste album van het Deense Bliss, getiteld No One Built This moment. Eén van de mooiste albums van dit moment, als u het mij vraagt. Ook qua opname. De track Trust in Your Love is ingezongen door Ane Brun. De Aviano’s voelen zich blijkbaar prettig bij het wat warmere geluid van de Astin Trew-set, die tijdelijk bij mij thuis staat. Ane’s stem is herkenbaar en wordt mooi afgebeeld door de Aviano 6. De acht doet hier nog een schepje bovenop. De stage is goed en de diverse echo’s in de track zijn prima hoorbaar, maar lopen een stuk minder lang door dan over mijn eigen referentieweergevers van Goldenote, die overigens van een veel hogere prijsklasse zijn. Wel heb ik het idee dat deze nieuwe generatie mid-bass weergevers in de Aviano’s wat meer toegankelijker zijn dan wat ik eerder heb ervaren met de Mezzo-serie.

Zonder subwoofer merk ik trouwens wel dat de Aviano 6 en 8 een wat ‘holler’ klinkende basweergave hebben. Waarschijnlijk is dat te wijten aan de wat dunnere dempende bekleding binnenin de luidsprekerkast, gecombineerd met een eveneens wat dunnere behuizing. De Aviano 8 heeft dan wel weer het voordeel van een veel breder en dieper geluidsbeeld ten opzichte van de 6. Omdat alle Aviano weergevers de baspoort aan de achterzijde geplaatst hebben gekregen, is het wel raadzaam om – vooral de vloerstaanders en de subwoofer met de baspoort aan de onderzijde - redelijk vrij in de ruimte te plaatsten en zeker niet te dicht op de achterwand om reflecties te voorkomen. Sowieso komt een gedempte ruimte (lees: betere akoestiek) weergevers vaak erg ten goede.

Ook met vinyl is hetzelfde hoorbaar als over de cd-speler. Jheena Lodwicks album Getting to Know You is bloedmooi, zeker haar versie van Phil Collins’ A Groovy Kind of Love. Weer de rust die voortkomt uit de toegepaste drivers van de Aviano’s. Niet spannend weergegeven, maar met controle, vooral over de middentonen. De Aviano 8 is heer en meester in stage. Van de kleine weergevers klinkt de Aviano 2 duidelijk het meest volwassen.

Het oordeel

De korte tijd dat de Mordaunt-Short Aviano’s bij mij mochten verblijven heeft me een erg goede indruk gegeven van de kunsten die de ontwerpers van deze luidsprekerfabrikant voor een relatief laag prijskaartje kunnen vertonen. Want hoewel er erg veel concurrentie is in deze klasse, slaat de Mordaunt Short geen modderfiguur, in tegendeel zelfs. Er is een duidelijk verschil tussen de diverse weergevers in deze serie, en vooral de Aviano 8 en 2 bieden voor het geld veel kwaliteit. Ook is het prettig dat de Aviano subwoofer zoveel instelmogelijkheden biedt. Wel in het achterhoofd houden dat het geen sprankelende weergevers zijn, maar meer gedegen met een pure weergave zonder verassingen. Daarom is matchen met de versterking van groot belang. De ruime ervaring van het merk komt in ieder geval terug in de afwerking en weergave. Iedere weergever kent zijn eigen kwaliteit van geluidsreproductie, natuurlijk inherent aan de kostprijs.

Meer informatie: http://www.mordauntshort.com 

Prijzen Mordaunt-Short Aviano
(Verkrijgbaar in de kleuren zwart, donker walnoot en rozenhout)

Aviano 1: 149 euro/stuk
Aviano 2: 229 euro/stuk
Aviano 5 centerspeaker: 279 euro
Aviano 6: 429 euro/stuk
Aviano 7 subwoofer: 529 euro
Aviano 8: 529 euro/stuk

Gebruikte Hardware:

Analoog

Goldenote Piccolo mkII Goldenote B5 mkII Titanium arm Lyra Dorian Moving Coil element

Digitaal

Astin Trew AT3500 Denon DVD2900 DVD-Video/ Audio/ SaCD loopwerk Samsung DCB-9401R DVB-tuner Panasonic TX-P42X10E

Versterker

Astin Trew AT2000plus Denon AVR-3803 Rotel RB-1070 Goldenote Phono1 mkII met ASE modificatie Goldenote Phono II mkIII

Luidsprekers

Mordaunt-Short Aviano1, 2, 5, 6, 8 Monitor Audio Monitor 3 Goldenote Reale Dark Wengé

Subwoofer

Mordaunt-Short Aviano7 JBL LX-2000 subwoofer (gemodificeerd)

Stroom, kabels en accessoires

Kemp Power Source netfilter Supra LoRad stekkerblok DIY stekkerblok Audio Selectief, Monster, InAkusik, Ixos en ProfiGold PGV Interlinks Qed Sub-cable Weber und Maurer LS-01, Qed en Tasker luidsprekerkabels Quadraspire, Vibrapods, Masterbase en Nutters Audio dempers/schotels De Mat van ArtSpeak DIY “Vlechtsneek”, Cassiopeia X1 en Essential Audio Tools Current Conductor stroomkabels Empire en Ikea meubel