De Serie

Hoewel de hele Aviano-reeks opgebouwd is om een home theater van geluid te voorzien, meldt Mordaunt-Short dat ook de stereoweergave een even grote rol heeft gespeeld bij het ontwerpen van de maar liefst zeven verschillende weergevers. Allereerst een actieve subwoofer met de naam Aviano 7, waarin een 175 Watt versterker een 10-inch driver in bedwang moet zien te houden. Erg handig is de meegeleverde cd met lage frequenties, die de gebruiker in staat stelt om de subwoofer aan de luisterruimte aan te passen. Heeft u geen subwooferuitgang, dan zijn de subwoofers ook met luidsprekerkabel aan te sluiten en door te lussen met uw (front-)speakers. Een actief crossoverfilter is naar wens van de gebruiker in te stellen.

Natuurlijk mag ook een centerspeaker niet ontbreken aan de serie. De Aviano 5 tweeweg centerspeaker is (met 1 dB meer gevoeligheid meer dan de andere weergevers, die op 88 dB geïndiceerd staan) een flinke weergever met zijn bijna acht kilo gewicht. De twee verschillende standmount-speakers (Aviano 1 en -2) zijn uitermate geschikt als surroundweergevers, hoewel hometheater liefhebbers met weinig ruimte gerust ook meerkanaals toepassingen volledig met deze speakers kunnen inkleden. De Aviano2 biedt door de grotere mid/bass-driver en een beter filter namelijk ook de optie om als stereoweergever prima uit de voeten te kunnen met muziek.

Dan is er nog de Aviano 6 vloerstaande speaker, die met verstelbare spikes wordt geleverd. Deze ruim 17 kilo wegende speaker opereert al vanaf 38Hz en is opgebouwd rond twee 6,5-inch bass/mid-drivers in de eerder genoemde CPC configuratie en een tweeter. Het paradepaard is de Aviano 8, die door de toevoeging van een plint onder de kast en een extra middentonen-driver in dezelfde behuizing als de Aviano 6 nog meer definitie aan het geluid moet geven. Met 98 centimeters hoog en ruim twintig kilo per stuk best een imposante luidspreker, die door de drieweg configuratie met een dubbele woofer al vanaf 35 Hz opereert. Volgens de fabrikant loopt het frequentiebereik van alle speakers in deze serie door tot 22 kHz.

EDITORS' CHOICE