Tangent 2Go portable radio


Max Delissen | 24 december 2008 | Tangent

Er bestaat nog steeds een markt voor compacte, draagbare radio`s van het model handvat van boven, luidspreker van voren. Zo lang er nog radiosignalen uit de ether te plukken zijn zal de mens die op alle mogelijk plaatsen willen opvangen en afspelen.

Denk daarbij aan het keukenaanrecht, de hobbyschuur, de camping of het dagje strand. Allemaal plaatsen waar stereoweergave geen vereiste is, maar waar een goede ontvangst en een redelijk vol geluid wel op de verlanglijst van de gebruiker staan. En dan is daar Tangent, die met de 2Go een prachtexemplaar in de hierboven wat oneerbiedig omschreven productgroep heeft afgeleverd.

In feite is het een portable variant van hun succesvolle tafelradio Uno die optisch en functioneel wat is aangepast. Wat de vormgeving betreft kan ik zeggen dat de Tangent 2Go de meest sexy draagbare radio is die ik in lange tijd heb gezien. De afgeronde vorm en de hoogglans lak kennen we natuurlijk al van andere Tangent producten, maar de van de originele Uno overgenomen ronde afstemschaal in Amerikaanse jaren-50 retrostijl en het stevige aluminium handvat dat perfect de ronding van de kast volgt maken deze radio echt tot een begeerlijk hebbeding.

De symmetrisch geplaatste bediening aan de bovenkant van de kast zijn, van voren gezien en van links naar rechts: volume, aan/uit, tuner/aux, FM/AM en tuning. Hoewel de vormgeving van de knoppen erg goed bij het design van de radio past moet ik toch weer (zeurkous dat ik ben) opmerken dat de wat goedkoop ogende kunststof uit de spuitgietmal weliswaar verbluffend dicht bij de oppervlaktestructuur van het aluminium handvat komt, maar het uiteindelijk toch net niet is. Ik beloof trouwens plechtig dat ik daar na deze bespreking nooit meer een onvertogen woord over zal zeggen, als Tangent op haar beurt belooft er op zijn minst over na te denken...



Achter op de radio zitten, naast de telescoopantenne voor FM ontvangst, een aux-in, record-out en headphones aansluiting, allemaal in mini-jack uitvoering. Ook zien we hier dat de Tangent 2Go op twee manieren van voeding kan worden voorzien.

Draagbaar

Hoewel de Tangent 2Go geleverd wordt met een forse 12-volt adapter gaat het natuurlijk vooral om draagbare toepassingen. Anders kan dat handvat er net zo goed meteen af. Voor draagbaar gebruik dient men de 2Go aan de achterzijde van 6 penlite batterijen (type AA) te voorzien. Hiervoor kunnen gewone (alkaline) types worden gebruikt, maar ook oplaadbare NiCD of NiMH batterijen. In de gebruiksaanwijzing staat dat Tangent de veel milieuvriendelijker NiMH variant aanraadt. En hoewel cynici hier ongetwijfeld politiek correct geitenwollensokkengeneuzel in zullen lezen juich ik zo`n aanbeveling van harte toe. Alle beetjes helpen, en maatschappelijk verantwoord ondernemen is geen vies woord meer. Bravo dus!



Als er oplaadbare batterijen in de Tangent 2Go zitten worden die opgeladen wanneer de adapter wordt aangesloten. De Power-LED op het front licht dan rood op. Zijn de batterijen vol, dan schakelt de LED over op een groene kleur. Hoewel de meeste mensen wel zullen begrijpen dat het zeer onverstandig en zelfs gevaarlijk is om gewone batterijen in een oplader te stoppen staat dit ook nog eens duidelijk op het klepje vermeld.

Een klepje dat met een schroef op zijn plaats wordt gehouden overigens. Om het te openen dient men een muntstuk als schroevendraaier te gebruiken. In mijn ervaring voldoet de koperen eurostuiver hiervoor het beste. Dat er bij Tangent goed over de functionaliteit is nagedacht blijkt uit de meegeleverde verloopstekker waarmee de 2Go ook kan worden opgeladen via de sigarettenaansteker in de auto.

Een plekje geven

Officieel uitgeroepen tot lelijkste taalkundige uitdrukking van 2008, maar voor wie de Tangent 2Go toch echt een vast plekje wil geven (op een plaats waar hij het vaakst gebruikt zal worden), is een aluminium u-vormige strip meegeleverd die aan de muur kan worden geschroefd. Hier kan het horizontaal naar achteren geklapte handvat in worden geklemd, waardoor de 2Go stevig maar niet permanent aan de muur komt te hangen. Ook hier is weer goed over nagedacht.

Geluid

Het geluid is aanzienlijk voller dan men van een draagbare radio zou verwachten. Het vermogen van de Tangent 2Go is 5 watt RMS, en dat is fors. De ingebouwde versterker is kennelijk van uitstekende kwaliteit. Dat resulteert in eerste instantie niet in meer luidheid, maar in voldoende lage tonen en in een ver doorlopend hoog dat redelijk wat detail laat horen.

Bij het luisteren naar een klassieke zender (die traditioneel de beste uitzendkwaliteit hebben, met aanzienlijk meer dynamiek dan popzenders) was er zelfs ruimtelijkheid te horen, iets wat je normaal toch eerder associeert met een goede stereo-installatie. De kwaliteit van de tuner is prima, met voldoende selectiviteit om zwakkere (stoor)zenders naar de achtergrond te drukken. Bijvoorbeeld: de in het zuiden van Nederland redelijk goed te ontvangen zender Studio Brussel (leuke muziek daar!) zit vlak naast een andere gebruikte frequentie. Binnen Nederland wordt (net als in Belgiƫ) ongetwijfeld rekening gehouden met de frequentie-indeling, maar op interland-niveau schort het daar nog een beetje aan. Daardoor kun je aan weerszijde van de grensstreek zenders hebben die elkaar wegdrukken, maar Studio Brussel kwam luid en duidelijk door.

Conclusie

De Tangent 2Go heeft een adviesprijs van net geen 200 euro (die stuiver verschil gebruikt u om het batterijklepje te openen) en dat is ten opzichte van generieke Chinese transistorradio`s die je bij sommige Winkel-van-Sinkel-achtige elektronicashops en bruin/witgoedzaken kunt kopen best een hoog bedrag.

Maar je krijgt er natuurlijk in de eerste plaats een erg fraai stukje Scandinavisch design voor terug. De geluidskwaliteit is naar portable maatstaven buitengewoon goed, en de gebruiksvriendelijkheid is hoog. Er zijn misschien goedkopere draagbare radio`s te koop, maar volgens mij geen leukere.