Review Teufel Stereo L2: kolossaal geluid


Quintijn Bulterman | 30 september 2024 | Teufel

SAMENVATTING

De Teufel Stereo L2 is in de kern een prima speaker, maar in zijn huidige staat voelt het als een gehaaste beslissing om al te verkopen. Gelukkig is er al veel op te lossen door een update in de software. Hopelijk zien we dat in de nabije toekomst terug.

PLUSPUNTEN

  • Zeer veel laag weergave
  • Veel speaker voor relatief weinig geld

MINPUNTEN

  • Duidelijk vervorming te horen
  • Een scherpe S-klank bij zang
  • Geen HDMI-aansluiting
  • Gebrek aan features (software)

Als Teufel laat weten: "we hebben een nieuwe actieve hifi luidspreker, wil je die testen?", dan zeggen wij volmondig "Ja!". Want Teufel kennen we tenslotte als een merk dat Duitse degelijkheid levert, tegen Hollandse prijzen. En wij Hollanders houden er wel van om voor een dubbeltje op de eerste rij te zitten.

Het mag geen verrassing zijn dat als Teufel die eerste opmerking opvolgt met: "we komen twee grote luidsprekers leveren", dat er dan ook twee gróte luidsprekers worden geleverd. Twee zeer flinke dozen uit Berlijn, dus, middenin de woonkamer. En dan hebben we het nog niet eens over het gewicht. De Teufel Stereo L2 is namelijk een actieve speaker, dus alle onderdelen die je normaal gesproken in of op je meubel vindt, zijn ook nog eens in deze kolossen ingebouwd. De masterspeaker (eentje leidt, eentje volgt) weegt maar liefst 26 kilo, toch al gauw zo'n 100 gram meer dan de secundaire unit. Voor de totaalprijs van 1999 euro zou je dan wel over een “splendid” systeem moeten beschikken. We gaan eens kijken of dat ook echt zo is.

Teufel Stereo L2: de zware jongens

Een dikke 50 kilo dus. En ook de afmetingen zijn fors: 120 cm hoog (inclusief de voet) bij 22,2 cm breed en 30 cm diep. Aan de onderkant van beide speakers dienen er bovendien nog twee beugels gemonteerd te worden, de voeten waar al dat gewicht op mag rusten. Tevens zorgt het voor een stabiele stand.

Omdat het actieve speakers zijn, moeten beide worden aangesloten met een stroomkabel. Op de primaire speaker kunnen ook nog externe bronnen worden aangesloten. Op de achterkant vinden we een RCA-ingang, een optische, ethernet, USB-C, en een aansluiting voor de tweede speaker. Tot slot nog een paar knopjes om de speaker te pairen en wifi aan de praat te krijgen.

Daarnaast hebben we de mogelijkheid van AirPlay 2, bluetooth en Chromecast. En niet te vergeten de koppelingen met Spotify en TuneIn. Om goed gebruik te kunnen maken van de speakers, is er de nieuwe Teufel Home app. Op de primaire speaker zit op de bovenkant nog een touchpanel en druktoets voor directe bediening, zoals we eerder al zagen bij de kleinere Stereo M2 van Teufel.

De speakers zelf zijn een 3-wegsysteem aangestuurd door een klasse-D versterker van 190 Watt. Dat geheel heeft een frequentiebereik van 24hz – 22khz. Teufel is met name trots op de tweeter, wat een platmembraan-chassis heeft. Deze functioneert ook als midden-toner. Made in Berlin.

Aansluiten en knallen

Het in gebruik nemen is vrij eenvoudig. Aanzetten en de rest doe je via de app. Wel moesten we een optische kabel van de tv naar de primaire speaker laten lopen, want HDMI is niet van de partij.

We beginnen simpel met muziek via Spotify. De keuze is gevallen op Adele, Norah Jones, Bicep en AC/DC. We beginnen met Adele en het nummer “All I Ask”.

De Stereo L2 heeft aan de onderkant een basreflexpoort zitten. Dat is ook duidelijk te horen. De hoeveelheid laag moet direct worden teruggeschroefd in de app. En dan klinkt het aangenaam. Totdat Adele begint uit te halen. Zeker als het volume iets harder staat, horen we een vervorming in het stemgeluid van Adele. De s-klank heeft ook een scherpe rand. We luisteren naar Spotify, dat is wel een factor die we mee moeten meenemen. Vervolgens gaan we door naar Norah Jones. Het nummer “Don’t Know Why” blijft een uitstekend nummer om mee te testen. We luisteren op ongeveer 40 procent van het volume en dat klinkt prima. Zang komt goed over en ook de instrumenten zijn netjes gescheiden van elkaar te horen.

Zodra we het volume wat omhoog draaien, dan horen we helaas weer de vervorming in de hoge tonen, met name de zang. Ook de harde s-klank is weer terug. Als we dan wat minder hifi-georiënteerde muziek luisteren, wat horen we dan? We zetten het nummer “Glue” van Bicep op. Een beetje deep-house. In de muziek zitten veel diverse klanken. Hoog, midden en lekker laag en veel elektronische melodieën. Omdat de focus hier iets meer op het midden en laag ligt, lijkt de vervorming mee te vallen. We zetten bij dit soort dansmuziek graag het volume wat harder en daar heeft de Teufel Stereo L2 zeker geen problemen mee. 

Laaaaaaaaag

We spelen rond de 60-70 procent van het volume. Alleen horen dan weer dat scherpe randje. Als laatste schakelen we over naar rock, AC/DC om precies te zijn. “Highway to Hell” mag deze luistertest afsluiten. De beleving zit er goed in, het laag en mid-laag klink erg goed op de Stereo L2. En misschien ligt daar ook wel het probleem. Wat we horen dezelfde dingen als bij de andere nummers. Een mogelijke oorzaak van de vervorming kan het laag in combinatie met de kast zijn. Dat scherpe randje zou zijn oorzaak daar ook kunnen vinden, of misschien in de afstelling van de DAC?

Als we de Teufels inschakelen voor tv-geluid is het een ander verhaal. Dat scherpe randje is nu minder hoorbaar. Ook de vervorming is bij films en series minder een probleem, terwijl het laag een welkome aanvulling is, We hebben een stuk van “The Rings Of Power” gekeken en dat leverde een prima beleving op. 

Een lastige positie

Teufel heeft de Stereo L2 echter als een echte hifi-speaker in de markt gezet. Slimme zet op zich, want zoveel vloerstaande actieve luidsprekers zijn er niet. In dezelfde prijsklasse vinden we bijvoorbeeld DALI. Al is dat wel net even een iets andere actieve speaker. Die worden aangesloten op een hub – en die hub heeft wèl HDMI. Nu moet je met een optische kabel de speaker aansluiten en nadat je de tv aan hebt gezet, ook handmatig de speaker aanzetten. Dat proces van opstarten duurt meer dan 20 seconden. Dat vinden we toch wel erg lang.

Teufel heeft voor de AV-toepassing de Ultima Active 40 vloerstaande speaker en die is 800 euro goedkoper, plus HDMI. We hadden graag hoge resolutie muziek geluisterd op de Stereo L2. Dat zou kunnen via de telefoon en dan AirPlay naar de speaker. Nu is niet helemaal hoge resolutie en je luistert via een proxy. Juist audio luister je graag via de kortste weg om kwaliteitsverlies te voorkomen. We snappen dus ook niet dat Teufel geen Tidal of Qobuz intergratie heeft. Ook muziek spelen vanaf je eigen nas gaat in de nieuwe app niet lukken. Wat heel erg raar is, want in de Raumfeld app (huidige app van Teufel) zit al die functionaliteit wel!

We zouden de Stereo L2 ook op afstand aan kunnen zetten, dat is helaas niet gelukt. Tel daar de vervorming en de scherpe s-klank bij op en dan zitten we in een bijzondere positie met deze speaker. Zeker als je daar 2.000 euro voor moet neerleggen, ook gezien de concurrentie in deze prijsklasse.

Eindoordeel

Op basis van het voorgaande zou je denken dat de Teufel Stereo L2 een slechte speaker is. Dat is het in de kern niet. De L2 voelt wèl een beetje als een overhaaste beslissing. Ondanks dat er nog wat puntjes op de i gezet moesten worden, alvast toch op de markt gebracht, zeg maar. Microsoft heeft dat in het verleden ook wel eens gedaan, dit soort beslissingen komt nou eenmaal vaker voor.Omdat de L2 gewoon een wifi-verbinding heeft, kan er gelukkig een update worden gepusht op een aantal van de genoemde punten. Magisch een HDMI-aansluiting toveren gaat helaas niet, maar de intergratie van Tidal of Qubuz en het spelen vanaf je eigen NAS is softwarematig op te lossen. Ook een update van de drivers voor de ingebouwde DAC kan een wereld van verschil opleveren. Zoals de Teufel Stereo L2 er nu staat, komen we niet verder dan een score van 3.5 op 5, maar met de potentie in het achterhoofd.

Conclusie

De Teufel Stereo L2 is in de kern een prima speaker, maar in zijn huidige staat voelt het als een gehaaste beslissing om al te verkopen. Een HDMI-aansluiting was een groot pluspunt geweest. Gelukkig zijn er veel feedbackpunten op te lossen door een update in de software. Hopelijk zien we dat in de nabije toekomst terug.

Teufel Stereo L2
1.999 euro | www.teufelaudio.nl
Beoordeling 3.5 / 5