KEF Blade bij iEar`


Redactie HiFi.nl | 12 oktober 2011 | Fotografie Ton Toemen | KEF

KEF bestond twee weken geleden vijftig jaar. De gerenommeerde luidsprekerfabrikant trakteerde de wereld op een bijzonder cadeautje: de KEF Blade. De afgelopen dagen werden de sensationele speakers officieel in Nederland gepresenteerd tijdens vijf luistersessies bij iEar’ in Tilburg.

De hele luistersessie stond hij er, het muntstuk van één Britse pond, bovenop op de KEF Blade. Ondanks de forse dosis decibellen die door de luidspreker werden gejaagd, bleef hij staan. Op z’n kant. “Misschien is de pond sterling toch stabieler dan de euro”, grapte de presentator en plaatjesdraaier van dienst, hifi-kenner Theo Wubbolts.

Ze zijn maar liefst 1 meter 60 hoog en 57,2 kilo per stuk: de imposante Blades van KEF. Twee gepolijste, witte stuks stonden afgelopen dagen letterlijk in de spotlights bij iEar’, gevestigd in een karakteristiek pand - een voormalige textielfabriek - op een steenworp van het centrum van Tilburg. KEF had de fraaie hifizaak uitgekozen om een feestje te vieren ter ere van haar 50ste verjaardag. Het cadeau dat de van origine Engelse luidsprekerfabrikant zichzelf schonk: de KEF Blade. Tijdens vijf luistersessies werd de Blade - onder grote belangstelling van een publiek dat erg onder de indruk bleek - gepresenteerd.  

Flabbergasted
Twee jaar geleden hoorde Theo Wubbolts, hoofdredacteur van HVT, de conceptversie van de Blade spelen in de lobby van het Hilton tijdens de CES in Las Vegas. “Het geluid sprak me meteen aan. Alleen zouden ze tussen de 80 en 90 duizend euro moeten gaan kosten. Eerlijk gezegd dacht ik toen: dit gaat hem niet worden, veel te duur.”

Inmiddels is Wubbolts ‘behoorlijk flabbergasted’ van de definitieve Blade, die met zijn 25.000 euro per paar stukken goedkoper is. In Tilburg loofde hij niet alleen de kast - “zeer hoogwaardig en van kostbaar glasvezelcomposiet” - ook het ‘vrouwvriendelijke’, gestroomlijnde, harpvormige design en de unieke Uni-Q-driver, sinds 1988 de unique selling point van KEF. “De Blade doet absoluut serieus mee in de eredivisie van speakers en is zowel fysiek als klanktechnisch een enorme stap voorwaarts.”

Er naar luisteren is het met Theo eens zijn; de Blade is een absoluut uniek concept, waar iedere hifi-liefhebber toch wel een keer naar geluisterd moet hebben. Het is goed om te weten dat de Blade, waar de redactie van HiFi.nl inmiddels al eens voor naar München én Dortmund gereisd is, nu ook in Tilburg is te vinden. En op korte termijn vind je de luidspreker ook bij Stassen Hifi in Tegelen, Sights&Sounds in Zuthpen en RAF in Amsterdam. 

Blade: nieuw vlaggenschip voor jarig KEF

Fonografische reis
De Blade werd uitgetest aan de hand van een fonografische reis door het verleden. Te beginnen in 1956 met een cd-kopie van de originele mastertape van When I Fall in Love van Nat King Cole, een song waar KEF-oprichter Raymond Cooke erg van gecharmeerd was. Zo rond het gouden jubileum is het bijzonder dat de oprichter ook een stem krijgt in de keuze van de muziek vandaag. Via Take Five van Dave Brubeck (eveneens een rechtstreekse kopie van de originele mastertape) gaat de reis vervolgens naar een gerestaureerde 45-toerenversie van Bert Kaempferts Afrikaan Beat op 180 grams vinyl, die, hoe uitgekauwd ook dankzij een Brabants pretpark, op de KEF’s ineens weer fris en dynamisch klinkt. Ook al zijn de opnames uit 1961. “Leerde ik kennen op de radiomeubel van mijn moeder", aldus Wubbolts, "maar niet met dit briljante geluid natuurlijk.”

Ter vergelijking wappert de ‘dj’ met een normale elpee van maximaal 120 gram, met daarop de commerciële versie van het nummer. “Deze klinkt nergens naar. Materiaal maakt wel degelijk uit.” Als je een weergever zoekt die dat feilloos aantoont, zitten we hier aan het juiste adres. 

Karakteristiek geluid
Via puntgave opnames van de Cello Suites van Bach en Glenn Gould`s Goldbergvariaties (‘een emotioneel juweel’) belanden we bij Jacques Dutronc (Paris S’eveille) en Dylan. Het geluid van de elpeeversie van Like A Rolling Stone valt iets minder in de smaak bij het publiek. Wubbolts: “Tja, Dylan wilde het zo rauw mogelijk, dan krijg je dit.”

Uit het publiek komt een verzoeknummer van een lid van Audio Vereniging Midden Nederland: Cassandra Wilson. Na afloop van het nummer reageert de man verrast: “Ik heb haar stem echt nog nooit zo sprankelend gehoord, wat een karakteristiek geluid, vooral het midden klinkt fantastisch.”

Joost van den Bosch van KEF Nederland wil BAD laten horen van Michael Jackson. Al is het niet zozeer omdat het de beste plaat is die je kunt voorstellen. “Ik hoorde dankzij de KEF Blade op BAD opeens dingen die je nog nooit gehoord hebt.” Ook Rammstein klinkt opvallend goed op de Blade, vindt Van den Bosch. “Het blijft heel, de dynamiek, de power.” Na voorgaande lijkt het wellicht een aparte keuze, om ook Michael Jackson voorbij te laten komen. Aan de andere kant is de man nog altijd verantwoordelijk voor het best verkochte album ter wereld. De reden is echter anders: BAD blijkt bijzonder geschikt om de dynamiek in het geluid nogmaals te kunnen benadrukken, doordat Joost een speciale copy van de originele master laat horen, gemixed door jazz-legende Quincy Jones himself.  

Gefocust op muziek
Uit heel Nederland was er interesse voor de presentatie van de Blade. Zo kwam zelfbenoemd KEF-fan Fred Janssen (‘even oud als KEF’), op de vroege ochtend met een ‘aangestoken vriend’ helemaal uit Westervoort rijden. “Ik had veel goede verhalen gehoord over de Blade, ik móest hier bij zijn.” Het geluid van de speakers viel hem niet tegen, integendeel. “Fenomenaal! Niets staat de muziek in de weg. De kast is vaak het probleem bij speakers, bij de Blade hoor je geen kast. Ze zijn puur gefocust op de muziek. Een goede speaker werkt als een omgekeerde microfoon, tenminste dat vind ik, zo ook de Blade. Ze hebben niks teveel gezegd.” 

De Gelderlander gaat serieus nadenken over een aanschaf. Ook een andere bezoeker denkt hier na de luistersessie over na. “Het is een hoop geld, maar eigenlijk ook weer niet als je ziet wat je ervoor terugkrijgt. En als je ze eenmaal in huis hebt, doe je ze nooit meer weg.” Al met al een meer dan waardig geschenk voor een gouden jubileum, dat het merk zichzelf en de hifi-liefhebber cadeau doet, en nu ook naar Nederland heeft gebracht. KEF, nogmaals van harte, je hebt jezelf op je vijftigste overtroffen, en nogmaals opnieuw uitgevonden.