Wat is Spotify Connect?


Jamie Biesemans | 07 mei 2014

Het regent aankondigingen van audio-apparaten met Spotify Connect. Maar wat doet deze functie en hoe werkt het? Tijd voor wat uitleg én een eerste test.

Spotify Connect werd vorig jaar op IFA aangekondigd, maar nu pas vind je in de winkel audio-apparaten met de functie aan boord. Kort samengevat laat Spotify Connect toe dat je muziek selecteert op je smartphone of tablet, en dat laat afspelen op een compatibel apparaat. Een draadloze speaker of een AV-versterker, bijvoorbeeld.

Maar voorheen waren er toch ook al audio-apparaten met Spotify ingebouwd? Bijvoorbeeld AV-receivers van Onkyo of Sonos-spelers, om maar enkele te noemen. Wat is er dan anders aan Spotify Connect?

Het klopt inderdaad dat sommige audiotoestellen Spotify reeds jaren aan boord hebben. Bij die apparaten is er onder de motorkap een volledige Spotify-softwareclient aanwezig, die je ook moet configureren met je accountgegevens. De bediening verloopt dan via de app van de audiofabrikant.

Bij die oude aanpak was er dus een dubbel probleem: het instellen vroeg wat werk en je kon meestal enkel de meeste eenvoudige Spotify-functies gebruiken. Komt daarbij dat de hardware in de meeste audio-apparaten ook niet heel krachtig was, waardoor de ervaring niet altijd puik verliep.

Spotify Connect werkt helemaal anders. Compatibele versterkers en speakers bevatten weliswaar Spotify-software, maar die ontvangt enkel de streams die door de Spotify-servers gestuurd worden. Het zoeken naar muziek, het grasduinen door afspeellijsten, het selecteren van een Spotify-radiostation… dat gebeurt allemaal in de app op de tablet en smartphone.

Een groot voordeel van deze aanpak is dat de Spotify-app een veel rijkere ervaring biedt en regelmatig een update krijgt met nieuwe mogelijkheden. Je moet dus niet wachten op een firmware-update voor je audio-apparaat om iets nieuw bij Spotify te kunnen gebruiken. De Spotify-app is bovendien heel wat gebruikersvriendelijker dan de meeste apps van AV-fabrikanten, onder meer omdat het muziek centraal stelt – niet de bediening van het apparaat.

Hoe werkt Spotify Connect in de praktijk?

Bijzonder is dat je vooraf geen koppeling moet maken tussen de Spotify-app en het audiotoestel waar je muziek op afspeelt. Je start de Spotify-app gewoon op en automatisch verschijnen alle beschikbare Spotify Connect-ontvangers in een handig lijstje dat verschijnt als je op een luidspreker-icoon naast de volumeregeling verschijnt. Je tikt met de vinger op een toestel en automatisch speelt de muziek verder op dat apparaat.

Je kan meerdere Spotify Connect-apparaten in huis hebben. Enige voorwaarde is dat het mobiel toestel en de ontvangers met het hetzelfde netwerk verbonden zijn.

Het is overigens niet mogelijk om een Spotify-stream tegelijkertijd naar meerdere ontvangers te sturen. Spotify Connect biedt je dus geen manier om een multiroom-opstelling te bouwen. Daarvoor ga je nog steeds moeten grijpen naar een meerkameroplossing, zoals die van Sonos.

Wel kan je dynamisch van één Spotify Connect-ontvanger naar een andere springen, terwijl de muziek doorspeelt. Een nieuwe ontvanger selecteren, doet een track niet opnieuw vanaf het begin afspelen.

Geen streaming

Vrij uniek aan Spotify Connect is dat de app op je mobiel toestel enkel functioneert als een afstandsbediening. De eigenlijke audiostream gaat direct van de Spotify-servers naar je audio-apparaat, zonder omweg over je telefoon of tablet. Dat spaart de batterij van het mobiel toestel.

Deze directe streaming maakt het ook mogelijk om in één huis met meerdere mensen dezelfde ontvanger te bedienen. Op een etentje kan jij een track laten afspelen via je iPhone, terwijl daarna je partner op haar Samsung het volgende liedje kiest.

Wat heb je nodig?

1. Een mobiel toestel van Apple of een smartphone/tablet met Android. De Spotify-programma’s die onder Windows, Mac OS X of Windows Phone draaien, bieden de functie vooralsnog niet. Maar dat komt later wel.

2. Een audio-apparaat die Spotify Connect aan boord heeft. Zo zijn er inmiddels verschillende. Onder andere de (nieuwe als sommige oude) AV-receivers van Pioneer, Yamaha en Sony, en draadloze speakers en radio’s van Argon, Bang & Olufsen, Revo, Sony en Teufel  hebben het aan boord.

3. Een betaalde Spotify Premium-account. Je hebt dan meteen de garantie dat je luistert naar streams aan de hoogste kwaliteit die Spotify kan bieden (Ogg Vorbis aan 320 kbps).

Eerste indrukken

We hebben Spotify Connect op verschillende systemen getest, waaronder Teufels iTeufel Blue, de gloednieuwe Pioneer VSX-924-AV Receiver en Sony's SRS-X9-speaker. Dat zijn zeer verschillende apparaten, maar in de praktijk bedien je ze op dezelfde manier.

Je moet in de Spotify-app in elk geval niet lang zoeken naar de optie om muziek via de Blue te laten spelen. Naast de volumeregeling verschijnt er een speaker-icoontje waar je op tikt, en waar je de ontvanger selecteert.

Nu dat we het over de volumeregeling hebben: dat is meteen een groot verschil tussen Spotify Connect enerzijds en Airplay en Bluetooth anderzijds. Bij die twee laatste verander je doorgaans het volume gewoon via de hardwaretoetsen van je telefoon of tablet. Bij Spotify Connect pas je het geluidsniveau aan via een schuifbalk in de Spotify-app. Die volumeregeling is niet altijd zichtbaar, en snel reageren op een track die plots te luid klinkt, gaat dus wat minder vlot.

Het is ook wiedes dat Spotify Connect puur voor Spotify dient, en geen andere audio kan doorsturen. Je kan met Bluetooth en Airplay bijvoorbeeld de soundtrack van een game op je telefoon doorsturen.

Dit belast de batterij van je mobiel toestel aanzienlijk minder, wat zeker tijdens de vergelijking tussen Bluetooth en Spotify Connect op de iTeufel Blue en SRS-9 snel merkbaar was.

Als we blijven vergelijken met Airplay, dan werkt Spotify Connect iets minder soepel. De verbinding leggen met de ontvanger duurt net iets langer - maar we spreken niet over meer dan enkele seconden. Wellicht omdat de ontvanger op zijn beurt de stream moet binnenkrijgen van de Spotify-servers.

Ook opmerkelijk, zowel bij de Pioneer als Sony, is dat Spotify als optie verschijnt in de apps van beide fabrikanten. Kies je dit, dan ga je automatisch naar de app van Spotify. De eerste keer dat dit gebeurt, komt het wel verwarrend over.

Daar staat tegenover dat het gebruiksgemak zeer hoog is. De Spotify-app is zeer gericht op het opsporen van nieuwe muziek en beheren van je afspeellijsten. Je hebt ook veel interessante mogelijkheden, zoals het aanwijzen van favorieten. En dat maakt de ervaring behoorlijk goed.

Wat ons betreft, is Spotify Connect daarom een goede evolutie. Er valt een stuk configuratie weg, de Spotify-app is gebruikersvriendelijk, je kan met meerdere toestellen en ontvangers werken, en de kwaliteit is op niveau.