ARTIKEL

Epson & Hitachi

Patrick van den Bergh | 26 oktober 2005

Epson Benelux

Een gedurfde demoruimte van Epson Benelux. In plaats van een heuse Home Theater demonstratie te geven met hun nieuwe, te verwachten verkoopkanon, TW600 LCD projector, werd er gekozen voor een vrij sobere aanpak in zowel beeld als geluid. Doel van deze keuze was de promotie van hun ‘all-in-one solution’ de TWD1. Een bijna vierkante doos dat zowel een LCD projector alsook een DVD-speler compleet met versterker en twee luidsprekers huisvest. De LCD projector heeft een, voor deze tijd, lage resolutie van slechts 854*480 pixels en is daarmee niet in staat om de volledige PAL-resolutie weer te geven. De interne DVD-speler met 10 watt versterker en luidsprekers zijn afkomstig van JVC en dit wordt ook niet onder stoelen of banken geschoven. Naast Epson staat namelijk ook gewoon de merknaam JVC op de projector afgebeeld.

VAD show 2005 (c) Xingo

Er werden diverse beelden geprojecteerd en zowel beeldtechnisch als geluidstechnisch viel er natuurlijk genoeg op aan te merken. Dit gebeurde dan ook door de diverse bezoekers en vanuit de meningen die ik her en der hoorde, werd deze aanpak van Epson totaal niet begrepen. Gezien de doelgroep voor wie dit soort producten bedoelt is, begrijp ik de aanpak echter volkomen en durf ik zelfs te stellen dat ik er ergens wel van gecharmeerd was. Duidelijk werd niet gekozen voor de wat meer eisende Home Cinema liefhebber maar juist voor die mensen die zo af en toe, lekker gemakkelijk even een filmpje of andere content op groot formaat willen bekijken. Zonder zich verder druk te maken om allerlei beeld- en geluidstechnische zaken. De doelgroep waar Epson met dit product naar streeft heeft geen hoogwaardige weergave van beeld en geluid voor ogen, is niet geïnteresseerd in een volledige surroundopstelling in de woonkamer maar kiest juist voor het gemak en toch het plezier dat het grote beeld de kijker kan bieden. De TW600 LCD projector zal nog genoeg aandacht gaan krijgen via andere kanalen en bereikt zijn doelgroep vast en zeker, maar de TWD1 heeft nu de kans gekregen om zich te laten zien aan haar eigen publiek.


Hitachi BFS

Ook duidelijk opererend voor een bepaalde doelgroep, maar hierin wel een stuk minder bescheiden dan Epson, was BFS (Big Flat Screens) met hun Hitachi LCD-projectoren. Een enthousiaste vertegenwoordiger presenteerde de drie pakketen die ze in hun programma hebben. Oplopend in kwaliteit behelst elk pakket een totaalaanbod van LCD-projector, een BFS scherm en bekabeling, variërend in prijs van een kleine 1500 euro tot een kleine 2500 euro.

Het goedkoopste pakket bestaat naast het BFS scherm en de benodigde bekabeling uit een Hitachi Illumina LCD projector, de PJ-LC7. Een compacte projector met SVGA resolutie. Kiest men het middelste pakket dan koopt men de Hitachi PJTX100 LCD projector met een resolutie van 1280*720. Het duurste pakket bestaat uit de Hitachi PJTX200 LCD projector, met dezelfde resolutie als de PJTX100 maar met als voordelen een hogere contrastverhouding en de nieuwe 3LCD technologie, welke voor een aannemelijke verbetering zorgen in de uiteindelijke beeldkwaliteit. De laatste twee projectoren bezitten tevens een digitale, HDCP compatible, video-ingang en zijn daarmee HD-ready. Hoe nietszeggend deze term in mijn ogen ook is, wordt er toch volop mee gestunt door de vele aanbieders van beeldweergevers.

Hitachi -Foto: Jiri Buller/HiFi.nl
foto: Jiri Büller

Het BFS scherm is een scherm bestaande uit een High Contrast doek met een zwart, contrastverhogend kader in een aluminium profiel. Uiterst stijlvol en zeer gemakkelijk integreerbaar in elke huiskamer. En dit is dan ook de markt waar men zich met de drie pakketen absoluut op richt, want alhoewel de beeldkwaliteit nog best redelijk te noemen was zal menig videofiel zich toch tenenkrommend in deze demonstratieruimte bewogen moeten hebben. De gemaakte claims zullen voor het gros van het aanwezige publiek zeker voldoende of bewezen zijn maar eenieder die ooit een degelijke projectie in een geheel verduisterde ruimte heeft gezien, weet beter.

Maar net zoals bij Epson het geval was, is hier duidelijk sprake van een bepaalde doelgroep waarop gericht werd. Mensen die, in tegenstelling tot de TWD1 van Epson, net wel wat meer eisen stellen aan het geprojecteerde beeld maar het niet nodig achtten (of willen) om de ruimte volledig te verduisteren en voor absolute kwaliteit in weergave te gaan. Geheel in dit perspectief vond ik de demonstratie dan ook verder meer dan prima.


EDITORS' CHOICE