ARTIKEL

De luisterruimte

AudioPaul | 23 oktober 2003

De luisterruimte

De set staat in de woonkamer opgesteld, deze ruimte is L-vormig met een open keuken in het achterste deel. Het woongedeelte is ongeveer 6,5 x 6,5. De modern ingerichte woonkamer heeft een interessante vorm door de hoge glazen serre boven de raampartij en is volgens Tjerk akoestisch best in orde. Hij wil hier dan ook verder niets aan verbeteren. "De kamer is niet alleen van mij, maar ook van mijn vriendin en de kinderen", aldus Tjerk. Ook is hij van mening dat hifi voor hem geen doel is, maar een middel om van muziek te genieten. Dat genieten kan hij dus ook op een flutsetje als het moet en hij zal dus zeker niet zijn hele kamer gaan verbouwen voor het laatste pingeltje in een of ander cd-tje.

De set staat in een linkerhoek bij het raam opgesteld, waarbij de apparatuur in een houten kastje met glazen deurtjes is geplaatst. De speakers staan naar schatting 2 meter uit elkaar, iets naar binnen gedraaid, op ongeveer 0,5 meter van het raam. De gehele raampartij is bedekt met vitrage. Ongeveer 3 meter van de speakers zijn twee leren bankjes in een hoekopstelling geplaatst, met een salontafel achter de bankjes in de hoek. Langs de linkerwand bevind zich een open haard, tegen de rechterwand staat o.a. een kast, waarin Tjerk z`n cd`s heeft opgeborgen.

Een luisterbezoek bij Tjerk

Luisterindrukken

Als ik vraag naar Tjerks muzikale voorkeuren omschrijft hij dat als "alles wat met liefde en fantasie gecomponeerd en gemaakt is". Het maakt hem daarbij niet uit of het pop, rock, jazz, blues of klassiek is.

Audiofiele plinkeplonk opnames boeien hem minder, tenzij ze aan de eerder genoemde criteria voldoen. Hierbij noemt hij bijvoorbeeld de audiofiele blues-opnames van Mighty Sam McLain van het Audioquest-label. Verder draait hij op het moment veel Madonna (Ray of Light en American Life), Nils Lofgren, Diana Krall en natuurlijk Miles Davis, waarbij de cd "Kind of Blue" zijn favoriet is. Hij heeft er zelfs zijn zeilboot naar vernoemd.

Het wordt tijd om te gaan luisteren. Ik bespreek ditmaal m`n luisterervaringen meer in algemene zin en neem daarbij enkele van de beluisterde cd`s als voorbeeld. Dat komt omdat ik enkele opmerkingen heb, die mij eigenlijk in vrijwel iedere opname in meer of mindere mate "opvallen".

Deze set kan ik niet echt als spectaculair omschrijven, eerder wat beheerst en ingetogen. Als geheel klinkt het dus vrij rustig en niet erg dynamisch, van mij mag het best wat pittiger. Dit is bijvoorbeeld goed te horen bij "Dark side of the Moon" van Pink Floyd, deze klinkt wat "matter" en heeft ook veel minder attack dan ik verwacht had.

Pink FloydHet klankbeeld als geheel is behoorlijk neutraal, instrumenten behouden hun klank en kleur. De cd van Yo-Yoma - "Solo" laat een geloofwaardige cello horen. Ook de blazers van de cd Count Basie - "Basie Jam" doen het goed met deze speakers. De detaillering in het mid/hoog is goed gedoseerd, ook heb ik de speakers niet op opdringerigheid, scherpte of slisserigheid kunnen betrappen.

De breedteplaatsing is redelijk goed, de beluisterde cd`s van Madonna hebben voldoende elektronische effecten in de opnames om dit goed te laten horen. De diepteplaatsing vind ik echter matig, wellicht hebben de speakers een wat grotere afstand naar de raampartij nodig of heeft de glazen serre boven de speakers hier een negatieve invloed op. Het "podium", oftewel stage, concentreert zich meestal precies tussen de speakers en het klankbeeld komt daardoor wat plat en "gecomprimeerd" over. Hierdoor is het soms wat lastiger om alle facetten (zang, instrumenten) uit de muziek goed uit elkaar te houden. Daarbij mis ik de lucht en de ruimtelijkheid in diverse opnames die we beluisteren en ik zelf ook goed ken. Wel komt het geluid behoorlijk goed "los" van de speakers.

De laagweergave is voor zo`n slanke speaker goed te noemen en is prima in staat om aardig wat druk op te bouwen, wel klinkt de bas in sommige opnames soms wat wollig en ongedetailleerd. Het plaatsen van een stop in de onderste basreflexpoort maakt de bas weliswaar strakker en nauwkeuriger, maar ook minder vol. Daardoor verliest de speaker de nodige warmte, die in deze grote luisterruimte best welkom is.

De stemmen in de beluisterde opnames zijn goed in het midden geplaatst, maar staan in de meeste gevallen echter wel wat laag (ca. 1 meter boven de grond) en hebben wat weinig body. Hierdoor klinken stemmen wat aan de "dunne" en daardoor onnatuurlijke kant. Ook bij cd`s, die ik zelf goed ken, zoals Nils Lofgren - "Acoustic Life" en Diana Krall - "Live in Paris" is dat het geval.

Sam Mcclain

Ik vind dit een prima set voor kleine bezettingen, akoestische instrumenten en klassieke muziek.

Dat blijkt bijvoorbeeld ook bij het beluisteren van een uitstekend opgenomen cd van Mighty Sam McClain, ondanks de eerder genoemde punten laat de set zich van haar beste kant horen. Ook cd van Keb` Mo` - "Just like you" valt in dit verband in positieve zin op, zelfs als het volume wordt opgedraaid klinkt het best wel lekker en blijft de set evenwichtig klinken.


EDITORS' CHOICE