Luisteren

Nadat de optimale lichtnetfase was gevonden voor de CD 5001 en 340 A (altijd belangrijk, en geheel gratis!) ging de CD Pop Pop van Rickie Lee Jones in de Marantz. Met de track `Dat Dere` werd de geplukte bas op losse en tonaal natuurlijke wijze neergezet. Het kind dat hoorbaar is in het begin en einde van deze track werd op open en luchtige wijze afgebeeld. Rickie Lee Jones zelf klonk relaxed en soepel, zoals het hoort en de saxofoon klonk smooth met een sterke tonaliteit en werd goed afgebeeld. Het geheel werd overzichtelijk en met goede focus afgebeeld en met goed dynamisch contrast weergegeven.

Van de CD The Folkscene Collection Vol. III werd de track `See Me When You Can` van Guy Davis gedraaid. Dit is een 2-Meter Sessie achtige opname van Guy Davis die solo op akoestische gitaar speelt en een prachtig bluesy stuk ten beste geeft. De gitaar werd mooi afgebeeld waarbij elke snaarpluk heel goed te volgen was. Zijn stem stond los tussen de weergevers en werd met uitstekende articulatie weergegeven. Er was een lichte mate van nadruk op `sibillance` hoorbaar zonder dat het echt in het oor sprong. Deze opname is zeer direct en Davis`s stem werd met een grote mate van presence neergezet zonder dat er sprake was van dichtlopen of compressie, wat heel knap is voor zo`n bescheiden systeem. Om de laagweergave en `impact` van de set te testen werd de track `Opression` van Ben Harper`s CD Fight For Your Mind gedraaid. De gitaar in de intro klonk tonaal heel goed waarbij het uitzingen van de snaren goed gedefinieerd werd weergegeven. De kleine Castle`s zetten de trom goed neer waarbij het trommelvel op elastische en dynamische wijze uit de verf kwam. Natuurlijk werd de losbarsting van het laag waar deze track om bekend staat niet met dezelfde impact neergezet waarmee de MA Studio 2SE dit kan, maar die is (was) dan ook een stuk kostbaarder én een slagje groter.

Veel belangrijker is het feit dat het Marantz/Cambridge/Castle/QED setje praktisch geen krimp gaf bij dit geweld en een goede grip op het laag wist te houden, waarbij de tonaliteit van de lagere regionen uitstekend werd weergegeven (geen ééntonig gebrom dus). De rimshots werden met een droge en impulsieve `klak` neergezet en Ben Harpers stem werd op directe wijze en met een goede focus weergegeven. Van Fleetwood Mac`s CD Tusk werd de track `Honey Hi` beluisterd waarbij de akoestische gitaar op verfijnde wijze werd weergegeven en de tom-toms op strakke en sonore wijze werden neergezet. De handklappen op de trommelvellen werden heel goed gedefinieerd weergegeven en Christine McVie`s stem klonk ontspannen en werd mooi los afgebeeld. Het orgel kwam soepel over en de triangel werd opvallend impulsief en helder neergezet. Het stereobeeld was tamelijk breed en redelijk diep waarin de instrumenten en stemmen met goede scheiding werden afgebeeld.

QED kabels

Van John Lee Hooker`s CD Chill Out werd de track `Things Gonna Change` gedraaid. De intro (met synth.) werd tonaal goed neergezet waarbij de spreiding uitstekend was. De drum-tik klonk knallend en strak en Santana`s gitaarwerk werd op losse en lekker scheurende maar ook transparante wijze neegezet. De bas was ook hier weer uitstekend te volgen en de stilte van de break was een echt zwarte stilte waarna een mooi geplaatste en `snappy` tik van de drummer volgde, heel mooi. Hooker`s stem werd op meeslepende wijze weergegeven waarbij de karakteristieke vette keelklank goed uit de verf kwam. Het geheel werd met een opmerkelijk goede Pace, Rhythm & Timing neergezet en klonk uiterst aanstekelijk, zodat aan het einde de behoefte ontstond om op Repeat te drukken.


Conclusie

Dit betaalbare systeem is er één waar detail, openheid en tonaliteit voorop staan. Daarnaast zijn de individuele componenten goed gebouwd en afgewerkt zodat een lange levensduur mogelijk is en gebruiksgenot wordt geboden. Met wat zorg op het gebied van opstelling en toepassing van goede stands biedt dit systeem vooral met akoestische muziek en kleinere bezettingen veel waar en weergavekwaliteit voor zijn geld.

 

Aanvullende informatie
Marantz CD 5001 OSE:   349 euro (leverbaar in zilver of zwart)
Cambridge 340 A:   365 euro (leverbaar in zilver of zwart)
Castle Compact Satellite:   395 euro Per Paar (leverbaar in 8 echt-houtfineren)
QED Qunex 2:    57,50 euro (1 meter set)
QED Profile 4X4:   16,20 euro Per Meter


Importeur Marantz: Marantz Benelux / 040-2507800
Importeur Cambridge: Dimex Reference Audio / 070-4042647
Importeur Castle: Viertron BV / 0180-618355
Importeur QED: Latham Audio BV / 013-5082411

MERK

EDITORS' CHOICE