REVIEWNAD

NAD T550

Rene Smit | 23 mei 2001 | NAD

Test

Nadat de T550 bij mij afgeleverd was heb ik hem in eerste instantie uitsluitend als cd-speler beoordeeld binnen mijn bestaande audioset. Omdat de T550 splinternieuw was en zo uit de doos kwam heb ik hem eerste een aantal dagen op "repeat" gezet om lekker "warm" te draaien. Nieuwe apparatuur heeft nu eenmaal even tijd nodig om tot optimale prestaties te komen. Na een weekje ben ik begonnen met het eerste serieuze luisteren naar deze speler, het eerste wat opvalt is dat de T550 even tijd nodig heeft om de inhoudsopgave van de aangeboden cd uit te lezen maar hier wen je snel genoeg aan. Waar je ook snel aan went is de geluidskwaliteit van de T550 deze is namelijk absoluut goed te noemen, we praten hier tenslotte over een dvd-speler! NAD heeft dan ook alle moeite gedaan de T550 ook als cd-speler te laten overtuigen zo is deze speler onder andere voorzien van 2 Burr Brown PCM1716 d/a converters die ook in de duurdere cd-spelers van NAD terug te vinden zijn. Deze en nog veel meer andere mooie componenten zorgen ervoor dat de T550 audioprestaties van formaat weet neer te zetten. Luisterend naar de Unplugged cd van Eric Clapton wordt een prachtig breed en diep stereobeeld neergezet met veel warmte en detail en pas bij intensief doorluisteren komen er marginale verschillen aan het licht ten opzichte van mijn eigen Tjoeb SQ buizen cd-speler. Iets minder microdetails en een bescheiden kleuring in het middengebied, maar let wel de NAD zit in een gelijk prijssegment en heeft dan ook nog de mogelijkheid tot het afspelen van DVD!

Na uitgebreid luisteren naar het cd gedeelte van de T550 werd het tijd om hem in mijn home cinema set op te nemen. Hievoor werd mijn eigen Sony S335 dvd-speler losgekoppeld van de Philips real flat breedbeeld tv en de Oehlbach SCA2000 scartkabel in de T550 geprikt. Na de gebruikersinstellingen te hebben aangepast naar eigen voorkeur en noodzaak, waarbij als klein negatief punt te melden valt dat Nederlandse ondertiteling helaas niet tot de standaardinstellingen behoort en dus per dvd ingesteld dient te worden, is het tijd om film te gaan beleven.
Hier wordt een buitengewoon fraai plaatje gepresenteerd met mooi natuurlijke kleuren en veel contrast maar wat het meest in het oog, of eigenlijk meer het oor, springt is de duidelijk betere geluidsweergave t.o.v. mijn eigen Sony machine. Het center kanaal klinkt duidelijk rustiger en is beter verstaanbaar, surround effecten zijn duidelijker te volgen. Ook in gewoon stereo klinkt de T550 buitengewoon, de Hell Freezes Over dvd van de Eagles klinkt fraai waarbij de verschillende gitaren in Hotel California onderling goed te volgen zijn.

Conclusie

Indien u op zoek bent naar een fraaie dvd-speler met alle benodigde functies en aansluitmogelijkheden, een verzorgd, strak uiterlijk zonder toeters en bellen, zet dan de T550 van NAD zeker op uw verlanglijstje. Zoekt u een combi apparaat om zowel uw bestaande cd-speler in de prijsklasse van circa Fl.1000,- te vervangen en een dvd-speler aan uw set toe te voegen? Wel dan kunt u eigenlijk niet om de NAD T550 heen. Kortom van harte aanbevolen zeker gezien zijn relatief bescheiden prijs van Fl.1599,-.

Gebruikte apparatuur

Tjoeb SQ cd-speler
Naim Nait 3 versterker
Naim Nap90 eindversterker
Naim Flatcap externe voorversterker voeding ( zodat in bi-amp
mode gespeeld kan worden)
Monitor Audio Studio 2Se speakers
Target TR60 stands
Rel Strata II subwoofer
Interlinks: Monster, Sonic Link
Speakerkabel: Cable Talk 4.2 bi-wire
Sony S335 dvd-speler
Philips 28PW9525 prologic real flat matchline tv
Oehlbach SCA2000 scartkabel

MERK

EDITORS' CHOICE