ARTIKELMarantz

De Elektronica (vervolg)

Ook op het gebied van meerkanaals apparatuur zijn er diverse nieuwe apparaten te bewonderen. Belangrijk bij de AV receivers is het zogenaamde 70% criterium. Hiermee garandeert Marantz dat de eindtrappen altijd tenminste 70% van het opgegeven vermogen leveren als ze allemaal tegelijk gebruikt worden. Eigen metingen hebben aangetoond dat vergelijkbare AV recievers van concurrerende merken vaak al na korte tijd ‚Äúinstorten‚ÄĚ onder volledige belasting, wat vooral de full-range weergave van bijvoorbeeld meerkanaals sacd niet ten goede komt.De nieuwe AV receivers van Marantz  zijn vanaf het model SR5003 voorzien van de beroemde Audyssey MULTEQ auto-callibratie. Alleen de goedkoopste SR4003 moet het nog doen met het (overigens uitstekende) eigen MRAC systeem van Marantz. Ook vanaf de SR5003: Dolby TrueHD en DTS-HD decoders (via HDMI 1.3), video-upscaling tot 1080p van alle beeldbronnen, en het revolutionaire M-DAX systeem waarmee gecomprimeerde muziekbestanden een klankmatige en dynamische oppepper krijgen. De DV4003 dvd-speler is slank van uiterlijk, maar heeft wel een ingebouwde 1080p upscaler een een 108 Mhz/12 bit videoconverter. Een USB aansluiting op het front maakt niet alleen het afspelen van gecomprimeerde muziek mogelijk, maar ook het rechtstreeks naar USB-stick rippen van uw cd`s. De 192kHz/24 bit upsampler zorgt tenslotte voor hoge geluidskwaliteit.

Op het gebied van Blu-ray komt dit najaar eindelijk de langverwachte Marantz BD8002 high-end Blu-ray speler op de markt. Deze topspeler beschikt over een Realta chip met HQV‚ĄĘ verwerkingssysteem van Silicon Optix voor de allerbeste beeldkwaliteit in 1080p wanneer u `gewone` dvd`s afspeelt. De HDMI1.3a aansluiting ondersteunt o.a. 24Fps, om een exacte, tijdcoherente doorgifte van het HD videosignaal te garanderen. Verder hoogwaardige 7.1 analoge geluidsuitgangen, en de component beelduitgang is naast gewone rca-outputs ook voorzien van professionele BNC connectoren. Het kleinere zusje BD7003 heeft veel van deze eigenschappen overgenomen, alleen is de cost-no-object filosofie hier verruild voor een slim pakket hoogwaardige features voor een concurrerende prijs.

Binnen de AV-range is sinds kort ook de op voorhand al legendarische AV8003/MM8003 combinatie verschenen. Deze uiterst hoogwaardige set bestaat uit de AV8003 AV voorversterker, waar werkelijk alle mogelijkheden op zitten die van het vlaggenschip van een product-range¬† mogen worden verwacht. Van een volledig verkoperd chassis tot netwerk audio- en videostreaming mogelijkheden, en van de Anchor Bay 1080p video-upscaler tot de 8 volledig gebalanceerde analoge audio-uitgangen. De adviesprijs van 2799 euro is een hoop geld, maar met al deze features mag dit echt een koopje genoemd worden. De bijpassende 8-kanaals eindversterker MM8003 kost 1699 euro, en levert 8x140 Watt RMS aan 8 Ohm. In de Premium-serie werd vorig jaar al de SA-11S1 (SA)CD-speler opgevolgd door de SA-11S2 en dit jaar wordt dan ook de PM-11S1 ge√Įntegreerde versterker opgevolgd door een tweede versie. De PM-11S2 wordt eind oktober verwacht en kost, net als zijn voorganger, 3500 euro. Veel van de technologie√ęn die in de (met een EISA bekroonde) SC-11/SM-11 voor- en eindversterker combinatie werden ge√Įntroduceerd zijn in de PM-11S2 ge√Įmplementeerd zoals bijvoorbeeld de nieuwe HDAM-SA3 modeles (Marantz` eigen ontwikkelde versterkermodules ter vervanging van standaard op-amps). De S staat voor Super Audio, waarmee een extra grote bandbreedte wordt aangeduid.Het leukste nieuwtje wat mij betreft was echter de M-CR502 compacte all-in-1 muziekspeler. Dit snoepje van de week ziet er met zijn glanzend zwarte bovenkant en volledige aluminium kast rondom niet alleen erg smakelijk uit, maar dankzij de vier (!) ingebouwde 50 watt klasse-D eindversterkers levert hij ook ruim voldoende muziekvermogen voor wat kleiner behuisden of kamerbewoners. Of voor op de slaapkamer of het kantoor...vult u maar in. Marantz kan er beslist weer een seizoen tegen!

MERK

EDITORS' CHOICE