ARTIKEL

Hoofdtelefoonversterkers

Kilian Bakker | 15 maart 2007

Voorversterkers en geïntegreerde versterkers uit de hogere prijsklasse zijn slechts zelden van hoofdtelefoonuitgangen voorzien en ook de meer betaalbare versterkers krijgen steeds vaker een vrij spartaanse uitrusting van hun makers mee. Voor hoofdtelefoon gebruikers zit er dan maar één ding op: er zal een losse hoofdtelefoonversterker moeten worden aangeschaft. In Europa zijn vooral de versterkers van onder andere Creek, Naim, Musical Fidelity, Heed, Ergo en Graham Slee in trek. In Amerika is men echter al langer bezig met het ontwikkelen van super-hoofdtelefoonversterkers (mede omdat de markt voor hoogwaardige hoofdtelefoons daar nog groter is). Twee merken uit de VS vallen op doordat zij zich vrijwel geheel op hoofdtelefoonversterkers hebben toegelegd, namelijk Headroom en Ray Samuels Audio. Verder zijn de versterkers van Audio Alchemy, Melos en McCormack erg populair in Amerika.

ergo_hr_1302Het bijzondere aan de versterkers van Headroom en Ray Samuels Audio (RSA) is dat ze specifiek worden ontworpen met het oog op mobiel gebruik.
Dat betekent dat er ofwel in accupacks (headroom) of batterijvakjes (RSA) wordt voorzien, zodat men met bijvoorbeeld een Sennheiser HD 600 en een CD-portable player in het vliegtuig kan genieten van hoogwaardige muziekweergave.

Headroom levert verder een scala aan draagtassen zodat de apparatuur, het accupack én een stapeltje CD`s op veilige en praktische wijze kunnen worden vervoerd. De meeste hoofdtelefoonversterkers hebben een standaard `lijnniveau` ingang met Cinchbussen maar er zijn ook hoofdtelefoonversterkers verkrijgbaar met symmetrische (XLR) ingangen. In de meeste gevallen zal de Tape-out aansluiting van de (voor-) versterker fungeren als de signaalbron voor een hoofdtelefoonversterker maar in principe kan elke bron met een uitgang op lijnniveau worden aangesloten gezien de hoofdtelefoonversterker zijn eigen volumeregeling heeft. Sommige hoofdtelefoonversterkers hebben meerdere ingangen, wat vooral handig zou kunnen zijn wanneer men een systeem met een hoofdtelefoon als enige weergever zou samenstellen. Ook zijn er typen met twee of zelfs drie hoofdtelefoon aansluitingen waarmee er tegelijkertijd door meerdere personen naar muziek kan worden geluisterd.


Compatibiliteit

Losse hoofdtelefoonversterkers zijn vrijwel altijd voorzien van relatief zwaar uitgevoerde versterkerschakelingen en zullen daarom weinig last ondervinden van impedantieverschillen tussen hoofdtelefoons. Ingebouwde (en vaak rond eenvoudige IC`s opgebouwde) hoofdtelefoonversterkers van betaalbare geïntegreerde versterkers en CD-spelers zijn soms niet in staat om met bepaalde impedantiewaarden om te gaan (hoofdtelefoons hebben namelijk verder uit elkaar liggende nominale impedanties dan luidsprekers). Niet zelden wordt een hoofdtelefoon bij een winkel beluisterd en mee naar huis genomen waar dan blijkt dat de eigen versterker of speler minder te spreken is over het nieuwe audio-familielid. Daarom is het altijd aan te bevelen om een hoofdtelefoon die men op het oog (oor) heeft, ook te beluisteren op het eigen systeem.


Draagcomfort

Het draagcomfort van een bepaalde hoofdtelefoon is niet alleen van groot belang maar ook geheel persoonlijk. Wat voor de één een fijn, robuust werkpaard is kan voor de ander uiteindelijk een hoofdklem-nachtmerrie blijken te zijn. Er zijn veel gradaties in comfort, van stevig klemmende hoofdbanden en nepleer oorkussens (lees: oor-broei) tot perfect instelbare en meedraaiende constructies met zachte schuimrubber of velours kussens.

Jecklin FloatsVoor wie geen druk tegen de oorschelpen kan velen zijn de oofdtelefoons met grote oorkussens (die óm de oren liggen) zeker aan te bevelen. De Jecklin-Float hoofdtelefoons zijn uniek in dat ze simpelweg geen druk meer uitoefenen op de oren en genoeg ruimte laten tussen de luidspreker-units en de oren (let wel: teveel met het hoofd voorover knikken en de J-F ligt in de schoot of op de vloer).

De originele Jeckin Floats zijn niet meer in productie maar kunnen nog steeds worden gerepareerd door Quad Musikwiedergabe in Gering, Duitsland. Er is nog meer goed nieuws voor de Jecklin-fans: sinds enige tijd is er een geheel nieuwe hoofdtelefoonlijn verkrijgbaar van het Zwitserse merk Ergo, wat in meerdere opzichten is gebaseerd op de oude Jecklin ontwerpen. Het topmodel van Ergo is overigens voorzien van rasechte Heil A.M.T. (Air Motion Transformer) units.


Hoofdmoot

In ons kleine landje met dicht op elkaar gebouwde huizen en dichtbevolkte flats is het nou eenmaal niet altijd mogelijk om eens lekker breeduit te genieten van muziek. Een hoofdtelefoon kan dan een echte uitkomst zijn, maar alleen als zowel de weergavekwaliteit als het zitcomfort van een behoorlijk niveau zijn. De hoofdmoot van onze luistersessies zullen we toch wel achter onze geliefde luidsprekers blijven doorbrengen maar voor die momenten dat het uur -of het gezin- dat uitsluit is een hoogwaardige hoofdtelefoon toch maar een echte muzikale zegen.


EDITORS' CHOICE