ARTIKEL

Waterfall - Avantgarde - Densen - Clearaudio

René van Es | 12 mei 2005

Waterfall overtuigde niet alleen in visueel opzicht maar tevens met de weergave. 3D Lab, eveneens Frans en eveneens afkomstig uit de Côte d”Azur maakte de muziek snel, direct en puntig. De Triangle units in de Waterfall’s bestrijken een frequentiebereik tot 5000 Hertz wat een gunstig effect heeft op de weergave, omdat in het kritische middengebied geen cross-over nodig is. De demping op de unit zelf werkt tussen de 300 en 5000 Hz. Daaronder werkt de luchtkolom en de poort aan de onderzijde als een hydraulische demper en voorkomt resonanties. Het glas is als kastmateriaal niet alleen gekozen uit visueel oogpunt maar is volgens ontwerpen en eigenaar Cedric Aubriot wezenlijk beter en stijver dan hout of vergelijkbaar materiaal.

High End 2005 (c) Xingo

Avantgarde Acoustic plaatste een bescheidener systeem dan vorig jaar. Niet langer de mega grote bashoorns, nee dit keer de nieuwe Meta Picco en de fors grotere Meta Primo. Hoorns voor midden en hoog in de Picco met een tweetal hoogrendement woofers, een korte hoorn opstelling voor het laag in de Primo. Het zijn de eerste luidsprekers van Avantgarde die ook voor het laag de kast gebruiken en geen toegevoegde actieve baskast. Avantgarde gebruikte als aandrijving voor de laagweergevers ingebouwde versterkers en voor het midden en hoog eigen ontwerp versterkers bestaande uit een One Series voorversterker en twee monoblokken van elk 50 Watt. Het is even sparen want een Primo kost 49.000 euro en de Picco 21.000 euro per paar. Wie valt voor het geluid van een Avantgarde hoorn zal moeite hebben ooit terug te keren tot een andersoortig systeem.

High End 2005 (c) Xingo

Densen toonde de nieuwe B250 voorversterker die is uitgerust met een 200 stappen volumeregeling, geheel relais gestuurd en opgebouwd rond Vishay weerstanden. Ruimte om de Densen aan het werk te horen was er niet, dus de papieren spec’s zijn het enige imposante tot nu toe. Densen kennende is de versterker snel en muzikaal, een reden om die in de toekomst nader aan de tand te voelen. Nog altijd beschouw ik Phonosophie als het betere jatwerk. Phonosophie ziet telkens weer kans of Naim of anderen te imiteren. Niet leverbaar in Nederland voor zover ik weet. Net zo min als juweliers in Nederland nagemaakte Rolexen en IWC’s verkopen. De ex ontwerper van Restek, die voor zichzelf is begonnen met Trigon, heeft een Snowwhite voorversterker ontwikkeld voor de Dwarf eindtrappen. Snowwhite stal ons hart als een echt Sneeuwwitje betaamt.

High End 2005 (c) Xingo

Clearaudio toonde vrijwel alle leverbare modellen in een smaakvolle stand (smaak kan verschillen). Hoofdrolspeler een Statement draaitafel, high tech, mega mooi gemaakt, helaas niet spelend te aanschouwen.

High End 2005 (c) Xingo

Om muziek te reproduceren maakte Clearaudio gebruik van een Ambient van 3700 euro, eigen Clearaudio versterkers en Vivid luidsprekers. Diverse malen speelde men bij Clearaudio live muziek, wat zorgde voor een aangename afwisseling van vinyl en echte artiesten. Twee andere primeurs waren een Double Matrix platenwasmachine die een plaat aan twee kanten tegelijk reinigt en een Vinyl-Doctor platenpers om kromme platen vlak te maken door verwarming en langzame afkoeling. Reken op drie tot vier uur per kromme LP.

High End 2005 (c) Xingo


EDITORS' CHOICE