REVIEW

Primare I22 en CD22

Marc Brekelmans | 17 oktober 2011

Nog maar een paar jaar geleden was het uiterlijk van hifi-apparatuur van ondergeschikt belang. “Het klinkt toch goed?” was een excuus om de meest geavanceerde apparatuur in een onooglijk standaard kastje te proppen. Alleen de Italianen leken de noodzaak van design in de hifi te onderkennen. Nu zijn Scandinaviërs een beetje de Italianen van het noorden, en dat is dus ook te zien in de apparatuur die ze daar maken. Het Zweedse Primare is daar een goed voorbeeld van: strakke, klare lijnen geven hun producten een soort ingehouden chique. “En klinkt het dan wel goed?” zul je je misschien afvragen. Nou, eigenlijk niet...het klinkt geweldig.

Bij het schrijven van deze recensie vechten die twee kampen - het uiterlijk en het innerlijk - om de aandacht. Op een site als HiFi.nl zou je verwachten dat het primair om de geluidskwaliteit zou moeten gaan, maar de apparaten die door de importeur bij me binnen worden gedragen zijn te mooi om het design-aspect onvermeld te laten.

Dikke geborstelde frontplaten met afgeronde hoeken ‘zweven’ bijna een centimeter voor de minimalistisch uitgevoerde kast. Een gefreesde aluminium volumeknop steekt trots uit het front van de I22 versterker, een drietal kleine ronde knopjes vormen de rest van de bediening en een lang en smal display loopt als een horizontale balk precies door het midden van de voorkant. De in een U-profiel gebogen bovenzijde van de kast - waarin ook nog eens het Primare-logo is gestanst - loopt naar achteren net iets verder door dan strikt noodzakelijk. Maar daardoor worden de aansluitingen aan de achterzijde van het apparaat wel mooi aan het zicht onttrokken: zelfs vanaf de zijkant bezien blijft het lijnenspel van de Primare apparaten intact.

Bovendien hebben de I22 versterker en de CD22 cd-speler exact dezelfde afmetingen, waardoor de twee apparaten echt een visueel geheel vormen. Beide apparaten zijn in een zwarte of titanium uitvoering leverbaar. En daarmee vormen de Primare I22 en CD22 een van de mooiste combinaties die ooit in huize Brekelmans hebben mogen resideren.

Maar de prachtige Engelse uitdrukking ‘You can’t judge a book by it’s cover’ relativeert de zaken. Natuurlijk zijn de klankmatige prestaties vele malen belangrijker dan een fraai vormgegeven jasje, in ieder geval voor de trouwe lezer van deze site.

Primare I22 - de versterker

Twee keer 80 Watt aan 8 Ohm en twee keer 160 Watt aan 4 Ohm: dat zijn perfecte cijfers voor een versterker. Primare haalt deze uitstekende specificaties door gebruik te maken van twee Ultra Fast Power Device (UFPD) modules: een eigen variatie op de inmiddels veelgebruikte klasse-D techniek. Volgens Primare is de I22 snel en schoon, en weet hij de muzikale lijnen met een opvallende souplesse te volgen. Bovendien stelt Primare dat de UFPD modules zeer milieuvriendelijk (slechts 19W in gebruik) zijn en bovendien een consistente geluidskwaliteit hebben over het hele frequentiebereik. Iets wat niet over iedere klasse-D versterker gezegd kan worden. Primare bereikt dit door de mate van tegenkoppeling te variëren met de frequentie. De UFPD technologie is daarmee volledig onafhankelijk van de aangeboden belasting (de luidspreker) en zorgt ervoor dat de I22 met een breed scala luidsprekers gebruikt kan worden.

De door mij besproken I22 versterker is voorzien van het optionele DAC-board, waardoor de I22 naast de vier standaard analoge aansluitingen ook beschikt over een drietal digitale ingangen. Uitgangen zijn er in de vorm van een pre-out en een REC-out. Hoogwaardige luidsprekerklemmen, een afneembaar netsnoer, een RS232-ingang, een IR-ingang en een trigger-uitgang completeren de achterzijde van het apparaat. Aan de achterzijde zit ook een ‘harde’ aan/uit-schakelaar. De ‘Power’ aan de voorzijde schakelt slechts tussen ‘standby’ en ‘aan’.

Alle ingangen zijn uitgebreid aan de eigen voorkeuren in te stellen: de ingangen zijn te benoemen, de volume-offset is per ingang regelbaar en ook de balans is per ingang instelbaar. De ‘IN4‘ ingang kan bovendien als ‘Unity gain’ ingesteld worden waardoor de I22 gebruikt kan worden om de voorkanalen in een surround-opstelling te versterken.






EDITORS' CHOICE