REVIEW

Nightbook

Marc Brekelmans | 17 oktober 2011

De vleugel van Ludovico Einaudi is de volgende die de subtiliteit en de verfijning van de Primare mag testen. Het album Nightbook is een echte aanrader voor eenieder die van dromerige, klassieke muziek met een knipoog naar elektronica houdt. De door Einaudi delicaat getoucheerde toesten geven In Principo een ijle sfeer. Elektronisch gemanipuleerde geluidjes stijgen op in het geluidsbeeld, trekken de muziek letterlijk omhoog. Een lichte korreligheid op de vleugel is terug te voeren op de manipulatie van de klanken, een gewenst bij-effect. Een breder geluidsbeeld met meer autoriteit is zeker mogelijk, maar niet in deze prijsklasse. De subtiliteit waarmee de Primare set weergeeft is lovenswaardig en bijzonder. De marketingtaal op de Primare website maakt ineens meer indruk: ja, dit is wat ze bedoelen met die vage engelse term ‘agile’. Als een danser beweegt de Primare set mee met de muziek, ieder draai met een perfecte timing uitgevoerd, iedere versnelling meteen opgepakt.

Als ik dezelfde track beluister via de coaxiaal-digitale uitgang van de CD22 rechtstreeks in het DAC-board van de I22 is er wat verfijning en autoriteit verdwenen. Ja, het geluidsbeeld klopt nog steeds, alle details zijn aanwezig. Maar de dansers zijn wat roestig geworden, alsof ze hun eerste opwachting na een langdurige blessure maken. De absolute kwaliteiten zijn er, maar het haast moeiteloze gemak en de ingeslepen routines zijn verdwenen. CD’s afspelen over de CD22 geeft domweg meer voldoening en diepgang aan de muziekbeleving. Dat het DAC-board een erg goede optie is - een direct vergelijk met een andere losse DAC bewijst de absolute kwaliteiten van het DAC-board ondubbelzinnig - staat buiten kijf, maar hij moet toch zijn meerdere erkennen in de CD22. Is het jitter via de digitale uitgang? Is het de gebruikte Canare digitale kabel? Ik kan het helaas niet ontdekken.

Eerlijk oude onversneden bluesrock van twee oude rotten in het vak dan maar. Eric Clapton zocht zijn oude maatje Steve Winwood op, met als resultaat een heerlijke live-cd en een geweldige wereldtournee. Winwood staat helaas, en volledig onterecht, in de schaduw van gitaarvirtuoos Clapton. Tijdens het optreden van de twee heren in Nederland werd er door het parkeerbeheer uitsluitend verwezen naar het Clapton concert. En het was juist Winwood die een onuitwisbare indruk wist te maken als multi-instrumentalist en virtuoos op de gitaar en de keyboards. Gelukkig krijgen de heren op de live-cd wel beiden de verdiende credits. De cd opent met het Winwood nummer Had To Cry Today. Keyboards, gitaar en drum vechten om de aandacht. Als Clapton soleert op de gitaar neemt Winwood even makkelijk het stokje over op keyboards.

De registratie is vol, ieder seconde opgevuld met een veelvoud aan noten. Drums en gitaar worden met veel impact weergegeven en alle instrumenten zijn goed te volgen. De drums van Ian Thomas beuken en de bas van Willie Weeks geeft een rotsvaste ondersteuning. Maar het is het keyboard van Steve Winwood dat onnavolgbare dingen doet en de gitaar van zijn makker Clapton van repliek dient. Dit gevecht om de muzikale aandacht van twee absolute grootheden in de muziek is een genot om naar te luisteren via de Primare’s.

Conclusie

‘Een nuchtere, minimalistische verpakking van enorm veel muziekplezier,’ dat is kort samengevat de conclusie van deze recensie. Componenten van 1290 euro per stuk zouden eigenlijk niet zó goed mogen klinken. Of ze moeten voor die prijs in wat zakelijker ogende en goedkopere kasten verpakt worden. Maar Primare weet op een of andere manier deze zaken te combineren voor dat geld. En dat is een niet geringe prestatie. Daarbij is de I22 met zijn instelbare en regelbare ingangen ook nog eens enorm flexibel.

De versie met ingebouwde DAC-module kost 1640 euro. De DAC is ook achteraf nog los verkrijgbaar, maar kost met zijn 450 euro dan net iets meer. Als je de Primare I22 en CD22 als set koopt, en je bent niet van plan om andere apparaten met een digitale uitgang aan te sluiten, zie ik geen reden om de DAC-module te bestellen. De CD22 klinkt namelijk gewoon beter via de analoge uitgang.

Maar tegenwoordig beschikt haast alle randapparatuur over een digitale uitgang, en dan komt die DAC-module wel erg goed van pas. Digitale televisie-tuners, dvd-spelers en streamers kunnen voor een relatief gering bedrag profiteren van de uitstekende Primare DAC-module. En eigenlijk moet je wel gek zijn om daar geen gebruik van te maken als je een Primare I22 koopt.


EDITORS' CHOICE