REVIEWDynaudio

Dynaudio Focus 160

Marc Brekelmans | 15 augustus 2011 | Dynaudio

Er zijn zo van die merken die op een of andere manier een speciaal plekje in je hart veroveren. Een van die merken is voor mij Dynaudio. Jarenlang heb ik met veel plezier geluisterd naar de inmiddels legendarisch Contour 1.3 MkII monitoren. Een bezoek aan de Dynaudio fabriek(en) in 2008 deed mijn bewondering voor het Deense merk alleen maar toenemen. De introductie van een compleet nieuwe Focus lijn tijdens de High End in München deed me dan ook watertanden...die moest ik aan de tand voelen. Mijn keuze viel - niet geheel toevallig vanwege mijn persoonlijke ervaring - op de kleinste luidspreker uit de serie: de Focus 160.

De Focus 160 is ook de enige luidspreker in de serie die op een stevige voet geplaatst moet worden, alle andere modellen zijn zogeheten vloerstaanders. In totaal omvat de Focus serie een viertal modellen: de hier besproken Focus 160, drie in formaat oplopende vloerstaanders (Focus 260, Focus 340 en Focus 380) en een center luidsprekers met de naam Focus 210 C.

De hele familie, met de 160 als enige op een stevige voet

Focus op Dynaudio Focus

Ten opzichte van de ‘oude’ Focus lijn - die tijdens de High End Show in 2005 werd geïntroduceerd - is er het nodige veranderd, al zou je dat op het eerste oog niet zeggen. Maar een nadere inspectie, en een blik op de handleiding, leert dat we eigenlijk kunnen spreken over een compleet nieuwe serie. De meest in het oog springende wijzigingen zijn natuurlijk cosmetisch: de kast oogt een stuk slanker, de frontplaat van de tweeter is in een grijze tint afgewerkt, er zijn mooiere schroefjes met in de kast verwerkte metalen busjes gebruikt en het logo is wat strakker vormgegeven. Ook zijn de Focus luidsprekers nu in een walnoot fineer en in piano zwart of wit verkrijgbaar.

De Dynaudio Focus 160

Maar de echt belangrijke wijzigingen zitten aan de binnenzijde: in de Focus 160 vinden we een compleet nieuw ontwikkelde 17cm MSP midrange/woofer met een voicecoil former die nu gemaakt is van Black Kapton in plaats van het normale Kapton uit de oude serie. Het grootste voordeel van Black Kapton is dat het veel stijver is dan het normale Kapton. Ook de magneten in de Focus serie zijn veel krachtiger dan die in het voorgaande model. Bovendien zijn de spreekspoelen van een andere coating voorzien waardoor deze volgens Dynaudio nog meer hitte kunnen verdragen en deze hitte ook beter kunnen dissiperen. Door de nieuwe coating lijkt het alsof de bij Dynaudio gebruikelijke aluminium spoelen zijn vervangen door koperen exemplaren, maar het is juist de coating die het aluminium een koperkleur geeft.

Een andere - zeer - belangrijke wijziging betreft de tweeter. Vanaf de buitenkant valt de ietwat naar binnen gewelfde frontplaat van de tweeter al op. Hierdoor ontstaat een minimale hoorn, waardoor het rendement en de afstraling van de tweeter positief beïnvloed worden. Maar het is vooral de coating van de tweeter die voor de grootste verandering zorgt. Tijdens mijn bezoek aan de fabriek in Denemarken werden alle tweeters nog met de hand van een coating voorzien: een zeer secuur werkje dat uitsluitend door speciaal opgeleide werknemers werd uitgevoerd. De tweeter in de nieuwe Focus serie wordt echter machinaal aangebracht waardoor de coating veel dunner kan zijn - en daarmee lichter en dus sneller - en ook nog eens veel gelijkmatiger van dikte is, wat weer een positieve invloed heeft op het afstraalgedrag. Maar ook de kamer achter de tweeter is compleet nieuw ontworpen. Volgens Dynaudio benadert de nieuwe tweeter hiermee zelfs de beroemde en veel duurdere Esotar2 tweeter. Uiterlijk zijn de nieuwe tweeters eenvoudig te herkennen: de coating is dermate dun dat je er doorheen kunt kijken. Het zou me trouwens niet verbazen als Dynaudio deze tweeter ook in andere modellen in gaat zetten.

De presentatie van de familie op High End München 2011 - (c) M&M4Media

Kijken we naar de technische specificaties dan zien we een rendement van 86dB en een nominale impedantie van 4 Ohm. Dynaudio kiest bewust voor een hogere demping van de kast en units - en dus een lager rendement - omdat daarmee meer controle over het geheel gehouden kan worden waardoor ook de vervorming drastisch verminderd wordt. De impedantie van de Focus 160 ligt over het gehele frequentiebereik zowat stabiel op 4 Ohm, waardoor versterkers in de praktijk daar nooit door in de problemen komen; Om de luidsprekers in te spelen sluit ik ze eerst een weekje aan op de nieuwe 2 x 50 Watt NAD VISO Three all-in-one. En zelfs deze kleine krachtpatser - zoals bekend hebben NAD versterkers een enorme stroomreserve - weet de Focus 160 vol en dynamisch te laten klinken. Ergo: de Focus 160 vraagt om een serieuze versterker en niet zozeer om hoge wattages. Aangesloten op de juiste versterker weet de kleine Dynaudio ook behoorlijk lage frequenties weer te geven. Volgens opgaaf loopt het laag zelfs door tot 40 Hz (-3dB). 

MERK

EDITORS' CHOICE