Berendsen Vor- und Endstufe

Een audio apparaat kan mij intrigeren nog voordat ik de klank gehoord heb. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn op grond van de faam die er aan vooraf gaat, maar vaker nog is het op grond van het uiterlijk.

Nog voordat de "silver look" "en vogue" was, sprak mij deze verschijningsvorm - die ik associeer met Scandinavische vormgeving - al sterk aan. Eén blik op de hier geteste versterker combinatie maakt duidelijk dat deze, uit het aan de Duitse nederrijn gelegen Moers afkomstige, apparaten ruimschoots voldoen aan dat visuele criterium. Een prima reden dus om ze bij mij thuis uit te nodigen.

Sven Berendsen heeft zijn bedrijf in 1987 opgericht en in Duitsland kom ik het merk dan ook al jaren tegen. Het bedrijf produceert als basisprogramma de phono voorversterkers A1 en PPR 2, de voorversterker PRE 1, de eindversterker STA 150, de geïntegreerde versterker IPA 80, de CD spelers CDP I en CDP II alsmede signaalkabels en netsnoeren. Daarnaast is er nog een Special Edition lijn waartoe naast de hier geteste voor / eind combinatie ook de CDP I SE behoort. Special Edition staat daarbij "für das Erheben der Basiskomponente in eine andere, höhere, technische Klasse". Ende Zitaat.


Vorstufe PRE 1 SE


Berendsen Vorstufe Pre 1 SE & Endstufe STA 150 SEIn mijn USM Haller rack oogt dit apparaat fragiel met zijn geringe hoogte van 65 mm. De breedte is 445 mm en de diepte 260 mm. Het materiaal is zwart staal met een zilveren (ook verkrijgbaar in zwart) aluminium frontplaat met rechte hoeken. Het ziet er strak en netjes afgewerkt uit. Persoonlijk vind ik dat men voor de ‘special edition’ aanduiding op het front hetzelfde lettertype had moeten gebruiken als dat waarin de merknaam uitgevoerd is maar ach; dat is een bijzaak die bovendien zeer discutabel is.Links een kleine solide aan/uit knop die een rode, daaronder aangebrachte, LED activeert. Let er overigens op dat de eindversterker altijd uitgeschakeld dient te zijn wanneer u de voortrap aan- dan wel uitzet, want de tikken die u anders via uw luidsprekers te horen krijgt zijn zowel voor uw oren als voor uw speakers verre van aangenaam. Midden op het front drie knoppen waarvan de middelste, die het volume regelt, wat groter is dan de linker, waarmee de bronkeuze ingesteld wordt, en de rechter waarmee een opnamebron geselecteerd kan worden. Rechts bevindt zich het oog dat aangestuurd wordt door het signaal van de afstandsbediening.

In de toekomst is er als optie een ‘Berendsen Style’ afstandsbediening gepland maar vooralsnog moet de koper het doen met de bijgeleverde standaard plastic remote die me qua vorm nog het meest doet denken aan een ernstig gemaltraiteerde paardekeutel en qua design dus sterk uit de toon valt tegen de achtergrond van de gelikt vormgegeven versterker. Een tweede minpuntje van dit kleine bolle apparaatje; alvorens het volume lager of hoger te kunnen zetten dient eerst het knopje "tun" ingedrukt te worden. Persoonlijk vind ik al die handelingen die zich tussen mij en mijn muziek bevinden veel te omslachtig en het speelgoed dingetje blijft dan ook gedurende de volle drie weken onaangeroerd op mijn salontafel liggen.

De achterkant van de PRE 1 SE biedt maar liefst vijf lijningangen en er kunnen twee opnameapparaten tegelijk aangesloten zijn. Overigens kan maar van één bron tegelijk opgenomen worden. Van mijn laatste recorder heb ik reeds jaren geleden afscheid genomen en ik heb gedurende de testperiode dan ook niets met deze mogelijkheid gedaan. Er is voorzien in twee maal main RCA waarmee bi-amping of het aansluiten van een subwoofer kinderspel wordt. De RCA connectoren zijn van goede kwaliteit en het aansluiten van de Siltech Classic SQ28 interlinks levert dan ook geen enkel probleem op waarmee de digitale bron via de voorversterker zijn signalen aan kan bieden aan de eindversterker.

Berendsen Vorstufe Pre 1 SE & Endstufe STA 150 SE

In plaats van de standaard meegeleverde netkabel sluit ik op het achterpaneel een door de importeur meegeleverde DiMarzio Mpath power kabel aan. Gelooft u mij; deze - eventueel uiteraard ook op een later tijdstip nog te realiseren - upgrade is de meerprijs waard. Van de importeur begrijp ik trouwens dat u een mooie korting krijgt wanneer u de DiMarzio’s tegelijkertijd met de versterkers aanschaft. In de gebruiksaanwijzing wordt aangegeven welke pin van de IEC connector de fase pin is. Ook het fase correct aansluiten bij deze versterker(s) brengt duidelijke winst. Intern heeft het apparaat een stevige ringkerntrafo van 30 VA die voor een deel verantwoordelijk is voor het gewicht van 7,5 kilo. Het gaat hier om een breedband ontwerp en de frequentie loopt dan ook van 1,5 Hz tot 200 kHz. Verder zijn er in de signaalweg van dit klasse A design geen condensatoren opgenomen. Meer specificaties vindt u op de sites van de importeur en de fabrikant.


Endstufe STA 150 SE


Zo fragiel als de voortrap oogt, zo masculien komt de 25 kilo zware STA 150 SE over. Hij heeft dezelfde breedte, 445 mm, maar is met zijn 390 mm veel dieper, en met zijn 155 mm bijna tweeeneenhalf maal zo hoog. Ook hier eenzelfde aan/uit knop met rode LED links onder en type/merk aanduidingen in de eerder genoemde lay-out. Verder in het midden twee kleine LED’s die oranje opgloeien wanneer de versterker geactiveerd wordt en, vrijwel onmiddellijk, na het geluid van relaisklikken, even rood worden als de voorversterker LED. Na uitschakelen blijven deze LED’s nog enige tijd nagloeien waarmee nogmaals onderstreept wordt wat ook tijdens de luistersessies blijkt, hier is sprake van een ruim bemeten voeding; ringkern transformator 750 VA, 100.000 uF. Overige specificaties kunt u weer op het net vinden. Aan de achterkant 1 paar RCA aansluitingen en 1 paar luidsprekerkabel klemmen, helaas uitgevoerd in plastic. Op deze laatstgenoemden sluit ik de WBT bananen van de Siltech Classic LS88 aan. Daarbij is het niet onbelangrijk te weten dat deze bij 8 Ohm twee maal 150 Watt producerende Class AB Endstufe "invertierend" is. De min en de plus van de kabels worden dus respectievelijk op de plus en de min van de versterker aangesloten teneinde de totale configuratie in fase te laten klinken. Vraagt u mij nu niet waarom Sven die twee aansluitpunten dan niet gewoon omgewisseld heeft. Het heeft alles te maken met EC normen en met spanning maar wanneer u er meer van wilt weten zult u uw vraag voor moeten leggen aan de ‘expert’ van Hifi.nl. Ik houd mij, als alpha man, verre van deze technische zaken.Toegegeven, verwarrend is het wel. Tenslotte maak ik ook hier gebruik van een DiMarzio Mpath netkabel die erg dik lijkt wanneer hij naast de Siltech Classic SPX 30 ligt waarmee de overige apparatuur uitgerust is.


EDITORS' CHOICE