Harman Kardon AVR-365 7.1-kanaals AV-receiver

Medio september introduceerde Harman Kardon een serie nieuwe AV-receivers in het prijssegment tussen 400 en 900 euro. De AVR365 is de duurste uit deze reeks en logischerwijs ook het meest uitgebreide en krachtigste model.

Het aanbod van Harman Kardon is overigens breder met AV-receivers variërend in prijs van 350 tot 2500 euro, maar al deze apparaten hebben hetzelfde opvallend, onopvallende design. 

Die opmerking klinkt wellicht tegenstrijdig, maar de foto’s zeggen denk ik genoeg. Het gedeeld zwart/antraciet kleurige front is een verademing ten opzichte van de soms zo schreeuwerige voorzijde van veel concurrerende AV-receivers. Harman Kardon gebruikt dit design door het hele gamma.

Uiterlijk en aansluitingen
De AVR365 oogt op het eerste gezicht wellicht ietwat simpel, maar dat is slechts schijn. Achter dat rustige front gaat een hele batterij aan audio- en videomogelijkheden schuil. In het midden van het apparaat, op de scheidslijn tussen het zwart en antraciet zitten een serie knopjes waarmee je in principe alles kan bedienen. De aanwezigheid van die knopjes is handig, maar doordat de functies (vooral in het donker) moeilijk leesbaar zijn, is de bruikbaarheid in de praktijk enigszins beperkt.

Harman heeft ervoor gekozen de gebruikelijke S-video aansluitingen achterwege te laten, waardoor de achterzijde van de AVR365 vrij leeg is gebleven. Ook de hoeveelheid composiet video- en analoge audioaansluitingen is beperkt. Voor de meeste gebruikers zal de hoeveelheid aansluitingen echter meer dan voldoende zijn, want je hebt nog steeds zes HDMI aansluitingen waarvan één op de voorzijde, twee component video ingangen en een serie analoge en digitale (coax en TOS-link) audioingangen. Alle aansluitingen zijn vrij toe te wijzen aan een serie ingangsnamen, zodat je een overzichtelijke indeling van je bronnen kan maken. Er is slechts één HDMI uitgang en een component video uitgang ontbreekt helaas, maar nogmaals, veel gebruikers zullen dat niet missen.

Het voordeel van deze opschoonactie is dat de achterzijde lekker overzichtelijk is ingedeeld. Het gebruik van stuggere kabels is geen probleem en ook de luidsprekeruitgangen zijn nu gewoon goed toegankelijk. Deze aansluitpluggen zijn overigens geschikt voor banaanstekers of losse kabeleinden. Naast de twee bijgeleverde afstandsbedieningen is de AVR365 te besturen via RS232 en is er verder een Bridge IIIP aansluiting voor een iPod/iPhone docking station. Naast een ingebouwde netwerkspeler (te benaderen via een Ethernet aansluiting) zit er op de voorzijde ook nog een USB poort voor bijvoorbeeld een memorystick.

Voorzieningen
Uit de uitgebreide lijst mogelijkheden noem ik hier een paar belangrijke zaken zoals de HDMI aansluitingen die conform de v1.4a norm functioneren met 3-D, Deep Colour en Audio Return Channel capaciteiten. De surround sectie bevat de gebruikelijke decoders voor Dolby ProLogic, Dolby Digital TrueHD, DTS-HD en Logic 7 stereo processing. Inregelen kan volautomatisch met het EzSet/EQ systeem en via de netwerkaansluiting heb je niet alleen toegang tot je eigen muziekbibliotheek op een netwerk maar ook toegang tot internetradio. De mediaspeler speelt alleen gecomprimeerde mp3 en wma bestanden af en dus geen video of lossless audio. Met de ingebouwde FM/AM-tuner met RDS heb je tot slot ook nog gewoon toegang tot het analoge radionetwerk.

Echte surroundpuristen zullen hier en daar wellicht iets missen, maar ik denk dat je met de AVR365 toch een zeer capabel apparaat in huis haalt. De 32-bits CS49700 DSP van Cirrus Logic die de audiodecodering voor zijn rekening neemt, staat namelijk bekend om zijn uitstekende en goedklinkende signaalbewerking en ook de gebruikte 24-bit converters hebben een uitstekende reputatie. De AVR365 is niet alleen een doorvoerstation voor videosignalen, maar biedt ook videoprocessing waarbij de bekende Faroudja DCDi chip upscaling tot 1080p kan verschaffen. Harman Kardon heeft historisch gezien een geweldige reputatie wat betreft analoge eindtrappen en de 7x110W bij 8Ohm specificatie van de AVR365 past in dat kader. Bij sommige fabrikanten worden deze getallen nog wel eens kunstmatig opgeschroefd maar de mededeling dat dit apparaat kortstondig maar liefs 60 Ampère kan leveren suggereert dat Harman de specs ook waar kan maken.


EDITORS' CHOICE