Cambridge Audio Azur 840E, 840W en 840C

Met zijn inmiddels al weer veertigjarige leeftijd heeft het Londense bedrijf Cambridge Audio met als grondlegger Stan Curtis, een rijke historie achter zich. Naast een hele reeks roemruchte versterkers zullen de wat ouderen onder ons zich vast nog wel herinneren dat eind jaren tachtig/ begin jaren negentig Cambridge Audio veel opzien baarde door als allereerste merk ter wereld met een cd-speler op de markt te komen die werkte met 16 bit en 16-voudige oversampling. Mede daardoor behoorde dit product in die jaren tot het beste wat je gehoormatig kon kopen.

Daarna is het een poos rustiger geweest tot begin 2000 onder leiding van een nieuwe groep investeerders het merk nieuw leven is ingeblazen. En niet zonder succes want vandaag de dag is dit Engelse merk aan een succesvolle wereldwijde opmars bezig, exporterend naar 45 landen en wint het zowel nationaal en internationaal de ene prijs na de andere. In deze Music Emotion komt de huidige top in de vorm van de complete 840 serie aan bod, waarbij ik natuurlijk zeer benieuwd ben in hoeverre deze componenten in staat zullen zijn zich af te zetten tegen de concurrentie.

De Cambridge Audio Azurlijn is mij niet onbekend. Niet alleen heb ik in 2006 voor een ander blad een aantal modellen uit de 540 serie getest, maar ook spelen verschillende kennissen met producten van deze firma. Wanneer een koerier eenmaal bij mij de stapel dozen afgeeft, is er meteen weer die blik van herkenning. Uit de verschillende dozen komt een drietal apparaten dat qua vormgeving en uitstraling geheel in lijn ligt met de eerder door mij geteste goedkope serie.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE