REVIEW

Recensie Berlin Philharmonic String Quintet

Jan de Jeu | 02 juni 2012

SACD heeft nooit de enorme vlucht genomen die bedenkers Sony en Philips voor ogen hadden. Helaas, zeg ik als muziekliefhebber en audiofiel. Toch zijn er nog steeds een aantal labels die opnamen op dit prachtige format uitbrengen.

Veelal gaat het dan om klassieke werken en één van de prominentste namen op dat gebied is PentaTone Classics. Het label van PentaTone Music B.V. dat in 2001 opgericht is door drie voormalige werknemers van het vermaarde Philips Classics, één van de klassieke muziek labels van Universal. Omdat deze oprichters destijds geloofden dat 5 kanaal surround sound geleidelijk de stereo sound zou gaan vervangen zijn al hun nieuwe albums op deze wijze opgenomen. Dit gebeurt door Polyhymnia International, voortgekomen uit het voormalige opnamecentrum van Philips Classics. Een dergelijke bloedlijn schept verwachtingen. Zowel qua geluidskwaliteit als qua artistieke waarde. Bij het beoordelen van een SACD van dit label leg ik de lat dan ook hoog.

Antonin Dvoøák (1841-1904)
String Quintet in G, Op.77, Nocturne Op.40, String Quintet in E flat, Op.97.
Berlin Philharmonic String Quintet.

Ditmaal gaat het om een album met werken van de Slavische componist Antonin Dvoøák, uitgevoerd door het Berlin Philharmonic String Quintet. Daarmee is al aan één van de verwachtingen voldaan. Het in 2007 opgerichte Berlin Philharmonic String Quintet behoort tenslotte tot de absolute wereldtop. De productie is een initiatief van Bowers & Wilkins met als doel Society of Sound internationaal vorm te geven via een Nederlandse samenwerking met PentaTone en Polyhymnia - lees ook ons artikel over de ontwikkeling rond Society of Sound (red.). 

De kern wordt gevormd door celliste Tatjana Vassilieva, violist Romano Tommasini en altviolist Wolfgang Talirz van de Philharmonic die samen veel kamermuziek optredens verzorgd hebben. Daaraan is als eerste violist toegevoegd Thomas Timm, de leider van de tweede violen van het Philharmonic. Het ensemble wordt gecompleteerd door de internationaal als soliste optredende Nabil Shehata, voormalig soliste double bass van de Berlin Philharmonic van 2005 tot 2009.

Qua samenstelling wijkt het Berlin Philharmonic String Quintet af van andere kwintetten. Terwijl in de meeste kwintetten het kwartet van twee violen, een viola en een cello uitgebreid wordt door hetzij een extra viola of een tweede cello, wordt het ensemble hier gecompleteerd door een double bass. Daarmee zijn alle vijf de snaarinstrumenten secties van het orkest vertegenwoordigd. Op deze wijze wordt niet alleen het tonale bereik vergroot maar overschrijdt het ensemble soms ook de grenzen van de traditionele kamermuziek. Voor deze samenstelling zijn relatief weinig originele werken geschreven waardoor dit kwintet veel werken in aangepaste arrangementen uit moet voeren.


EDITORS' CHOICE