Pro-Ject RPM-1

In de luisterruimte staat de Pro-Ject RPM-1 draaitafel, die in knalrode uitvoering een designstatement vertegenwoordigt dat zich helemaal beweegt aan de betaalbare kant van de high-end. Nou heeft Pro-Ject toch een zekere reputatie opgebouwd. De focus van het bedrijf richt zich op de productie van designdraaitafels met een aangenaam prijskaartje. Experimenten in het verleden leerden dat zo`n Pro- Ject, uitgevoerd met een element van pakweg 4000 euro, nog tot verbazingwekkende prestatieniveaus in staat is. Dat is vanzelfsprekend geen voor de hand liggende combinatie, maar het geeft aan dat deze draaitafels nog wat prestatiemarge hebben ten opzichte van de standaarduitvoeringen die in de winkels staan.

Op Koninginnedag nog naar platen gezocht? Het is natuurlijk nooit uit te sluiten dat je met de ultieme plaat naar huis gaat, maar de spoeling wordt de laatste jaren wel wat dunner. Enerzijds zullen consumenten de doos met vinyl, die al dertig jaar op zolder staat, zelf een tweede leven geven en anderzijds verdwijnt het betere werk langzamerhand in de collecties van verzamelaars. Fascinerend om te bedenken waar al die platen zijn.

Als collectioneur zult u ongetwijfeld beschikken over enige verzamelwerken, prijscatalogi en andere documentatie over vinyl. Een leuk werkje is het tweedelige `Jazz Records 1897-1942`, samengesteld door Brian Rust voor Storyville Publications in London. Deze rode boekjes geven een overzicht van jazzplaten uit de genoemde tijdsspanne.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE