REVIEWDynaudio

Dynaudio Focus 110 A

Er is veel te zeggen voor een actief luidsprekerontwerp waarin versterker en luidsprekerunits niet alleen dezelfde behuizing delen maar ook nog eens perfect op elkaar afgestemd zijn. Toch is dit principe in de high-end wereld nooit echt aangeslagen. Dit in tegenstelling tot het professionele audio segment waarin deze benadering zeer succesvol is. De Deense fabrikant Dynaudio speelt in dit deel van de markt een belangrijke rol en heeft de daar opgedane ervaring eerder vertaald in de wereldwijd enthousiast ontvangen multimedia luidspreker MC15. De nieuwe Focus 110 A brengt deze techniek naar een hoger marktsegment.

Uit Music Emotion - Juni 2009

De populaire Focus lijn is al enkele jaren onveranderd op de markt. Tot voor kort behoorden alle modellen tot het passieve type. Recent zijn er drie nieuwe modellen aan de reeks toegevoegd waarvan er een actief is; de Focus 110 A.

Wie het al langer bestaande model 110 naast de 110 A zet en naar de voorkant kijkt zal geen verschil zien. Beide frontjes zijn 173 mm breed en 305 mm hoog met bovenin de 28 mm Esotec soft dome tweeter met speciale coating en daaronder de 145 mm MSP (magnesium silicaat polymeer) midden/laag conus. Ook de diepte is gelijk: 285 mm. Al moet daar bij de actieve versie nog wel 37 mm bij opgeteld worden voor de aan de achterkant uitstekende koelribben van de twee versterkers van elk 50 Watt; een voor de tweeter en een voor de woofer. Ook weegt de actieve versie wat zwaarder; 8,5 kilo. Het bereik loopt van 45 Hz tot 21 kHz.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

Let op: prijzen in het magazine kunnen afwijken van huidige prijzen

MERK

EDITORS' CHOICE