REVIEWXTZ

XTZ Room Analyzer Pro 2.0

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Redactie HiFi.nl | 01 oktober 2009 | Fotografie Redactie HiFi.nl | XTZ

XTZ heeft een paar zaken gemeen met IKEA. De beide fabrikanten zijn namelijk in Zweden gevestigd en net als IKEA streeft XTZ naar een maximale prijs/kwaliteitverhouding. Belangrijke verschillen zijn dan weer dat je in het geval van XTZ gelukkig niet alles zelf in elkaar hoeft te schroeven en dat er niet bezuinigd wordt op kwaliteit.

XTZ is een jong en enthousiast bedrijf, dat voornamelijk luidsprekers bouwt, maar dat ook enkele versterkers en een cd-speler in het gamma heeft. En het Room Analyzer Pro 2.0 softwarepakket, natuurlijk. De fabrikant maakt gebruik van een ingekort distributiesysteem, waarbij per land een verdeler wordt aangesteld, waar de klant dan rechtstreeks kan kopen. XTZ-producten zul je dan ook niet in de winkels vinden, wat met zich meebrengt dat de marges lager kunnen worden gehouden. Het product kan dus met een sterke prijs/kwaliteitverhouding worden aangeboden. De verdeler voor Nederland is Intosurround te bereiken op www.intosurround.nl.

Microfoon en geluidskaart

Met de Room Analyzer Pro 2.0 kun je de geluidsweergave in een kamer analyseren. Het gaat dan concreet over zaken als RTA-metingen (Real Time Analyzer), het detecteren van staande golven en opmetingen van de nagalmtijd. Die gegevens kunnen dan weer gebruikt worden om je luidsprekeropstelling te optimaliseren, om je te helpen met een nauwkeurige positionering van subwoofers, om de nagalmtijd van je kamer onder controle te krijgen en om je inzicht te doen krijgen in het gedrag van staande golven in je ruimte. Niet de meest eenvoudige materie, maar het aanpakken van de akoestiek en de luidsprekerplaatsing kan voor een dramatisch betere geluidsweergave zorgen en is bovendien in verhouding bijzonder goedkoop.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE