REVIEWNaim Audio

Naim Nait vs Nait 5i en SuperNait geintegreerde versterkers

Het merk Naim heeft veel eigenschappen die mij bijzonder aanspreken. Het is afkomstig uit `good old` Engeland wat één van mijn favoriete vakantielanden is, het heeft een eigenzinnige filosofie die mij uitstekend bevalt, het wordt ontworpen door mensen die van muziek houden. En de sobere, strakke vormgeving en duurzaamheid van de producten staat boven iedere twijfel verheven. In deze onorthodoxe test vergelijk ik de nieuwste Naim versterkerloot, de Nait XS, met de instap Nait 5i en het topmodel SuperNait. Een vergelijk met verrassende uitkomsten.

Uit Music Emotion - Januari 2010

Wie ooit eens de kans kan krijgen om de Naim fabriek aan de Southampton Road in het Engelse Salisbury te bezoeken, moet deze gelegenheid met beiden handen aangrijpen waarna hij vervolgens zijn ogen zal uitkijken. Alweer bijna een jaar geleden heb ik samen met collega Jan de Jeu deze fabriek bezocht en dat was zondermeer een bijzondere ervaring. Enerzijds door de o zo typische Engelse gezelligheid, hartelijkheid en de verbazingwekkend grote variëteit aan gebouwen en bedrijfsruimten. Anderzijds door de enorme gedrevenheid en het vele precisiehandwerk waarbij vele onderdelen geheel in eigen beheer worden vervaardigd. Alles wordt tot in het kleinste detail identiek geassembleerd en in ieder Naim product van hetzelfde type en serie, is dan ook ieder onderdeel tot zelfs de bedrading aan toe, volledig identiek gemonteerd en aangebracht!

Naim Nait 5i en SuperNait

Naim bouwt al vanaf begin jaren tachtig geïntegreerde versterkers waarvan de originele `oer` Nait (Naim Amplifier InTegrated) uit 1983 stamt. Waar de klank van deze eerste Naim producten naast fantastische timing en ritme eigenschappen, nog wel als behoorlijk upfront, confronterend en 2-dimensionaal kan worden beschouwd, is dit in de latere generaties steeds verder omgebogen naar een balans waarbij alle eigenschappen meer in verhouding aanwezig zijn, echter zonder de `oude` deugden zoals de bovengemiddeld goede timing en directe beleving te verliezen.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

Let op: prijzen uit het magazine kunnen afwijken van huidige prijzen

MERK

EDITORS' CHOICE