REVIEWEsoteric

Esoteric P-05 en D-07

In 1953 werd de Tokyo Television Acoustic Company opgericht. De naam werd later veranderd in Tokyo Electro Acoustic Company en uiteindelijk afgekort TEAC. Het prototype open reel tape transport met drie motoren dat de maatschappij in die beginjaren ontwikkelde zullen weinigen zich herinneren. Dat TEAC in 1987 het merk Esoteric lanceerde zal ook menigeen gemist hebben. Maar inmiddels moet iedereen weten dat dit merk al jaren in de absolute top van de High End meedraait.

Een naam die synoniem geworden is voor muziekweergave op het hoogste niveau. Met versterkers, waaronder sinds kort ook een phono voorversterker, maar vooral met digitale afspeelapparatuur.

Voor ik inga op de eigenlijke test van de P-05 en de D-07 wil ik even stil staan bij de ontwikkelingen die dit merk in de afgelopen decennia doorgemaakt heeft. In 1987 zijn de eerste producten de R-1 DAT recorder en de P-1/D-1 cd combinatie. In de daaropvolgende jaren verschijnt er een hele serie nieuwe modellen. De X-1 cd-speler, gevolgd door de X-1s, de X-10w en de X-10wD. Maar ook het P-01 cd transport dat op zijn beurt weer opgevolgd wordt door de P-2 en de P-2s. Waarna P-10, P-30 en P-50 cd-spelers volgen. In 2003 worden de X-01 (sa)cd-speler en de UX-1 universele dvd-speler geïntroduceerd. Beiden hebben het nieuwe VRDS-NEO mechanisme waarmee niet alleen cd maar ook sacd en dvd kan worden afgespeeld.

Beiden zijn ze voorzien van een zwaar, massief, resonantievrij chassis. In eerste instantie niet omdat het er zo prachtig uitziet maar vooral om niet gewenste resonanties te voorkomen ten gevolge van de hoge snelheden die noodzakelijk zijn bij de rotatie van sacd en dvd. In hetzelfde jaar wordt ook de G-0s Rubidium masterclock generator ontwikkeld. Daarmee kunnen eigenaren van Esoteric apparaten hun digitale frontend op een nog hoger peil tillen. In 2004 volgt de P-01 / D-01 sacd combinatie waarbij de D-01 ’s werelds eerste monaural opgebouwde D/A converter is waardoor een ultieme kanaalscheiding bereikt kan worden.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE