REVIEWAvid

Avid Acatus Reference SP

Weet u wat ik nu zo leuk vind aan het recenseren van een mooie draaitafel als deze Avid? Ik kan me helemaal richten op het aloude vinyl. Ik ga terug in de tijd met een analoog medium dat al langer meedraait dan welke andere digitale evenknie ook. Tegelijkertijd richt ik me met datzelfde medium ook op de toekomst. Want mijn inschatting is dat, van alle fysieke geluidsdragers die er momenteel zijn, de lp ook over tientallen jaren de enige overlevende zal zijn.

Even heel kort door de bocht. De cd, die voorbestemd was om de lp te verdringen, verliest steeds meer terrein aan `het nieuwe luisteren` waarbij muziek van het internet geplukt wordt en op een harde schijf belandt. De vinyl revival daarentegen zet hardnekkig door en vooralsnog zie ik geen tekenen dat daar verandering in komt.

Mede door de voortgaande stroom van nieuwe phono en draaitafel ontwerpen. Voor de consument houdt dit in dat hij kan kiezen uit een schier onuitputtelijke hoeveelheid apparatuur en albums, opgeslagen op zowel gebruikt als nieuw vinyl. Want verreweg het grootste deel van ons culturele erfgoed is vastgelegd in de groeven van het zwarte goud. In dat licht bezien is het dus nog steeds interessant om te investeren in een top draaitafel. En dat is waar we hier over praten.

Nice Touch

Ik weet niet hoe snel ik deze, 46 bij 40 bij 21 cm metende, 30 kilo zware Avid op één van mijn gemodificeerde Creaktiv audioracks moet plaatsen. Gelukkig blijkt het heel simpel te zijn. De gebruiksaanwijzing is zeer duidelijk, onder andere doordat een serie foto`s het proces van opzetten stapsgewijs begeleiden. Daarnaast is deze draaitafel zo doordacht opgebouwd dat je hem eigenlijk niet eens verkeerd op kunt stellen. Voor ik het weet staat hij speelklaar en kan ik naar muziek gaan luisteren. Niet eerder was het opbouwen van een draaitafel zo simpel.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE