REVIEWVTL

VTL MB-125 monoblokken & TL2.5 voorversterker

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Ruud Jonker | 01 juni 2010 | Fotografie Ruud Jonker (gastartikel) | VTL

VTL heeft de afgelopen jaren haar productlijn vernieuwd. Naast efficiëntere productie- en servicetechnieken, kregen diverse modellen computersturing om instelparameters van buizen op de gewenste waarden te houden. Geluidstechnisch zijn de specifieke kenmerken van VTL verder uitontwikkeld en is er nog steeds een focus op muziekliefhebbers en geluidskwaliteit. In de luisterruimte staan de nieuwe MB-125 mono`s en de TL2.5 voorversterker.

VTL (en Manley) elektronica zijn beide ontstaan vanuit het bedrijf van David Manley, dat in de UK werd opgericht. Vanaf 1986 werd Amerika de vestigingsplaats en in 1993 zette David, met zijn vrouw EveAnne de helft van het bedrijf voort onder de naam Manley Labs. Manley bouwt hifi-apparatuur, maar ook professionele units voor de studio.

Iedereen heeft wel eens gehoord van de beroemde Steelhead phono-amp en de al even bekende Massive Passive equalizer. Luke Manley, zoon van David, zette de andere helft van het bedrijf voort en bouwt hifi - apparatuur onder de naam VTL. Aanvankelijk bouwde VTL professionele producten, maar Luke wilde hifi producten bouwen. Hij besloot om niet het marktaandeel van Audio Research af te snoepen, maar richtte zich met veel succes op de solid state markt waar Mark Levinson indertijd een belangrijk aandeel had.

De focus van VTL is heel duidelijk gericht op muziekliefhebbers en niet op audiofi elen die permanent buizen wisselen en uitsluitend gericht zijn op techniek. Er werd in de VS ook duidelijk gekozen voor dealers die liefhebbers van muziek aan wilden spreken. Die filosofie komt naar voren in het bekende zwarte boekje van VTL `The vacuum tube logic book`, naar een oorspronkelijke tekst van David Manley. De meeste liefhebbers van buizenapparatuur zullen dit ongetwijfeld in de kast hebben staan.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE