Musical Fidelity M1CLiC Universal Music Controller

Max Delissen | 27 december 2011 | Musical Fidelity

Musical Fidelity is een merk met een goed gekozen naam. Want de fabrikant uit het Engelse Wembley slaagt er keer op keer in om het streven dat in de merknaam besloten ligt waar te maken. De M1CLiC Universal Music Controller is een component uit de relatief jonge M1 serie. Een prettige kennismaking met wat ik het Zwitserse zakmes voor een moderne geluidsinstallatie zou willen noemen.

Met deze serie heeft Musical Fidelity een aantal zeer aantrekkelijke audio-componenten op de markt gebracht. Mooi in de nieuwe huisstijl vormgegeven, maar dan op halve breedte, zeer degelijk gebouwd én een herkenbare, zeer muzikale klank. De M1CLiC herbergt een groot aantal interessante functies. Volgens het glanzende naamplaatje dat Musical Fidelity op de kast bevestigt is het een Universal Music Controller, en daar is geen woord van gelogen. Om te beginnen is het een geweldige D/A converter die digitale signalen tot 24 bit en 192 kilohertz kan verwerken, en die het binnenkomende signaal niet alleen herklokt, maar lagere bitrates en samplingfrequenties ook nog eens via upsampling verhoogt tot de eerder genoemde 24/192 resolutie.


Maar de M1CLiC is meer. Want naast de zeven digitale ingangen (waarover straks meer) zijn er drie analoge rca-inputs aanwezig. Verder werkt de M1CLiC ook als streamer (draadloos of via ethernet) en is er een uitstekende internetradio module aan boord. Op de achterzijde vinden we verder een IEC net-entree voor het meegeleverde netsnoer of een exemplaar naar keuze, een aansluiting voor de wifi antenne, een trigger uitgang waarmee andere componenten uit de serie kunnen worden geschakeld en een RS232 ingang voor service-doeleinden waar de consument zelf niets mee kan doen. Om het af te maken zijn er twee analoge uitgangen. Een vaste en een variabele, want als kers op de slagroom op de toch al verrukkelijke taart kan de M1CLiC ook nog eens als voorversterker worden ingezet.

De M1CLiC als D/A converter

We luisteren steeds vaker naar digitaal opgeslagen muziek, waarbij een computer of NAS, al of niet in combinatie met een streaming-device, als bron dient. De CD als geluidsdrager kent nog steeds een enorme populariteit, maar wie eenmaal het gebruiksgemak en de uitstekende geluidskwaliteit van streaming heeft leren kennen weet dat het zilveren schijfje het op termijn gaat afleggen. Om optimaal van muziek te kunnen genieten is het meestal een goed idee om de interne D/A converter van een streamer te laten voor wat hij is en een externe DAC van veel hogere kwaliteit te gebruiken. De M1CLiC beschikt wél over een bijzonder goede interne D/A converter.

We gebruiken tegenwoordig veel meer apparaten met een digitale uitgang voor ons entertainment. Blu-ray of DVD-spelers, set-top boxen voor digitale televisie en iPod-docks, om de belangrijkste maar eens te noemen. En dus hebben we behoefte aan meer aansluitmogelijkheden op een D/A converter. En daar voorziet de M1CLiC met zijn 7 digitale ingangen ruimschoots in.

De twee coaxiale digitale ingangen en de optische (Toslink) aansluiting kunnen (stereo-) signalen tot 24/192 resolutie verwerken, net als de RJ45 ethernet-ingang. Via wifi kan maximaal een 24/96 signaal aangeboden worden, net als via de twee USB type “A” ingangen. De USB-A aansluiting op de achterzijde is trouwens alleen geschikt voor een USB naar 30-pins kabel zoals je die bij je iPod of iPhone meegeleverd krijgt om te synchroniseren met iTunes. De aansluiting op het front accepteert USB-sticks of andere externe USB-opslagmedia zoals een losse hard-disk.


Zo’n USB stick of harde schijf moet dan wel in FAT16 of FAT32 bestandsindeling zijn geformatteerd, anders wordt hij niet herkend. Musical Fidelity raadt verder aan om de standaard mappenstructuur Artiest/Album/track te gebruiken, wat ik zelf ook het handigst vind werken. Ook vermeldt de handleiding dat het geen goed idee is om een in RAID geconfigureerd apparaat (met meerdere harde schijven er in) op de voorste USB-input aan te sluiten, maar om dat via het netwerk te doen.

En dan is er nog de USB “B” input aan de achterkant, waar je rechtstreeks je computer op kunt aansluiten. Deze input heeft een maximiale resolutie van 24/192, waardoor de M1CLiC ook als hoogwaardige geluidskaart werkt.

MERK

EDITORS' CHOICE