Cambridge Audio Topaz AM10 versterker, CD10 CD-speler en S30 luidsprekers

Het Engelse merk Cambridge Audio is al lang geen onbekende meer en heeft de afgelopen jaren goed benut om een steeds sterker en breder productassortiment in het lage- en midden prijssegment aan te bieden. Vooral de populaire Azur serie is daarbij wereldwijd een schot in de roos gebleken. Cambridge Audio maakt vooral no-nonsense apparatuur die voorzien is van een prijsgerelateerde gedegen constructie, rijke uitrusting en vooral een bovengemiddeld goede geluidskwaliteit. Met de recente introductie van de Topaz serie heeft het merk geprobeerd zijn de grenzen nog verder te verleggen en jaagt nu voor het eerst ook op de onderkant van de markt.

Producten uit het prijssegment waarin Cambridge Audio normaliter opereert, weten enerzijds een glimlach op mijn gezicht te toveren vanwege de moed en durf die absoluut nodig zijn om in dit zeer zwaar bevochten segment nog succes en dus enige winst te kunnen boeken. Anderzijds word ik ook regelmatig teleurgesteld door de soms wel heel erg povere constructie en absoluut teleurstellende prestaties. Daarbij haat ik de steeds maar sterker wordende `weggooi` mentaliteit van ondernemingen en hun marketeers die enkel en alleen nog maar het genoegen schijnen te hebben om de levensduur van een product al voor het überhaupt op de markt komen, van te voren nauwkeurig te bepalen en vooral te beperken.

Dat het ook anders kan, wil de hier besproken nieuwe en ambitieuze Cambridge Audio Topaz serie bewijzen. Hoge kwaliteit tegen echt lage prijzen, zou dat echt mogelijk kunnen zijn? Bij bijna ieder ander willekeurig merk dan Cambridge Audio, had ik nu vervolgens mijn hart vastgehouden en bijna met tegenzin de dozen uitgepakt, maar ik wist al bijna van te voren dat deze Engelse onderneming op de toppen van zijn succes, zich geen uitglijer zou kunnen en willen veroorloven. Mijn interesse was dus gewekt en dit soort spullen vormt natuurlijk een prachtig contrast met de maandelijkse door mij geteste high-end producten.

Overigens ben ik met het noemen van de Topaz componenten nog niet eens compleet, want om deze elektronica te completeren heeft importeur Dimex ook nog een paar Cambridge Audio Sirocco S30 luidsprekers bijgevoegd. Piepkleine 2-weg monitoren met een prijs die nog eens 33% lager zou blijken te liggen als van de apparaten!

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE