REVIEW

T.A.C. V-60 buizen versterker

Werner Ero | 01 december 2010 | Fotografie Werner Ero

Net zoals je vandaag de dag met de woorden `analoog` en `platenspelers` alles op audiogebied schijnbaar in goud kunt laten veranderen, heeft er de laatste jaren hetzelfde plaatsgevonden met het toverwoord `buis`. Het lijkt er daarmee bijna op dat als er maar buizen in een willekeurig audioproduct verwerkt zijn, het automatisch meteen al een stuk beter klinkt?!

Was het allemaal maar zo eenvoudig en de dagelijkse praktijk leert dat er helaas enorm veel kaf onder het koren zit. Om nu juist de positieve aspecten van buisgebruik te benadrukken en de negatieve te elimineren, is enkele jaren geleden het Duitse T.A.C. opgericht. Een tot de tenen gemotiveerde onderneming met maar één doel, een zo hoog mogelijke kwaliteit tegen een eerlijke prijs.

Om de eerste twijfel maar meteen voor u weg te nemen, T.A.C (Tube Amp Company) is onderdeel van het Duitse Sintron Vertriebs GmbH en dat is ook de onderneming die al sinds jaar en dag de als goed bekend staande Vincent audioapparatuur ontwerpt. Maar daar houd iedere vergelijking ook meteen mee op, want waar Vincent zich vooral heeft toegelegd op solid state en hybride ontwerpen in voornamelijk het middensegment, heeft T.A.C. zich voornamelijk in louter buizenproducten gespecialiseerd die het hogere midden en hogere deel van de markt zullen gaan bestrijken. En die verschillen vallen bij het aanschouwen van de V-60 versterker en C-60 cd-speler dan ook meteen op, want al meteen bij binnenkomst maken deze ouderwets grote en gewichtige apparaten een onuitwisbare indruk.

Beide producten ogen daarbij origineel, uitstekend afgewerkt en vooral bijzonder krachtig qua uitstraling en materiaalgebruik. Toch valt daarbij een typisch Aziatisch tintje niet te ontkennen. Dit tintje wordt buiten de soms net wat groot uitgevoerde chassis- en bedieningselementen, met name gevoed door de verschillende, in dit geval zijdelings oranje verlichte perspex panelen waarbij de T.A.C. merknaam en het type extra kunnen worden uitgelicht. Maar deze frontverlichting is gelukkig ook uitschakelbaar waardoor de eerste serieuze indruk van het apparaat, meteen weer wordt hersteld. Met het noemen van dat Aziatisch tintje zit ik overigens niet ver bezijden de waarheid, want net als tegenwoordig de meeste andere producten om ons heen, wordt ook T.A.C. na het Duitse ontwerp onder strakke controle in een gerenommeerde fabriek in China geproduceerd.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE