REVIEWMarantz

Recensie Marantz CD6004

Marantz heeft sinds de tweede helft van de jaren `80 een gedegen reputatie hoog te houden wat betreft robuuste en hoogwaardige CD-spelers. Dat het nieuwe CD6004 model één trede boven de instap-5000 serie staat, laat zich niet raden uit het voorkomen of de weergave.

Zonder auditie, dus puur als waarneming vanuit de prijs zou men deze speler wel eens verkeerd kunnen inschatten, want juist op dit prijsniveau weten Ken Ishiwata en zijn Marantz ontwerpteam zich steeds weer te bewijzen als ware kunstenaars op het gebied van optimaliseren.

De CD6003 was reeds een alom gerespecteerde speler die weinig te wensen over liet op en zelfs even boven zijn prijspunt. Een uitgewogen weergaveketen komt voort uit de kunst van het combineren en hetzelfde geldt in feite voor het geheel van circuits, loopwerk en chassis waaruit een CD-speler is opgebouwd. Voortschrijdend inzicht in combinatie met nieuw verkrijgbare of meer betaalbaar geworden componenten zorgen ervoor dat bestaande hoogwaardige producten op enkele punten verder kunnen worden verbeterd.

Ten opzichte van zijn voorganger zijn bij de CD6004 voornamelijk de mechanische stabiliteit van het loopwerk, de voeding en de component-kwaliteit op kritieke punten verbeterd, aldus Marantz. Onder dat laatste vallen verschillende Elco`s van betere kwaliteit. Het centraal geplaatste loopwerk wordt in de CD6004 goed in check gehouden door een gedempte metalen plaat die van buiten tegen de bodem van het chassis is geschroefd. Dat chassis is zoals gewoonlijk bij Marantz op meerdere punten van zogeheten Zero-Impedance Matching Joints voorzien, oftewel koperen schroeven (bij meer kostbare Marantz apparatuur is het chassis zelf gedeeltelijk of geheel verkoperd; fraai maar bovenal effectief). Marantz heeft voor deze nieuweling wederom voor het traditionele Sanyo P-101n loopwerk gekozen, gevat in een Sony KSL-02 lademechanisme.

Analoge en digitale circuits hebben elk een eigen voedingslijn (separate brug & buffering). D/A omzetting is in de handen van een Cirrus Logics CS4398 multibit delta-sigma IC. Het Marantz-eigen HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Module) wordt als low-pass filter ingezet terwijl HDAMSA2 modules in de uitgang de buffertrappen vormen waarmee een frequentiebereik van 2 Hertz tot 20 kiloHertz wordt bereikt. Het lichtnetsnoer is losneembaar en van de 2-pins IEC variant, waardoor men vrijer is in de keuze van AC kabels dan voorheen toen de meeste Marantz spelers van het type scheerapparaat ingang waren voorzien (overigens kan de Kemp IEC adapter worden ingezet voor dergelijke apparatuur). Bij het bekloppen van de kast bleek deze niet `dood` maar ook niet rammelig, dankzij minimale demping van de kap.

De CD 6004 kan behalve CD`s en CD-r/CD-r/w`s ook met MP3 en WMA files overweg. Daarnaast is het voorzien van een USB poort die compatibel is met iPod/iPhone mediaspelers. De CD6004 is gebruiksvriendelijk en oogstrelend dankzij de nieuwe, meer organische vormgeving en een wit oplichtend dotmatrix display (met CD text, dim en uit). Een behoorlijk hoge aaibaarheidsfactor is te danken aan de afgeronde randen en de in curves weglopende `wangen` van het frontpaneel. De meegeleverde RC004CD afstandbediening mag er zijn en is prettig in het gebruik. De 6.6 kilo wegende CD6004 meet 10.5 Bij 44 bij 33.9 centimeter (HXBXD) en is leverbaar in zwart of Silver-Gold.

Het lijkt erop dat Marantz hun `roots` opzoekt en de warmer ogende afwerking die ooit Champagne heette heeft teruggebracht (dat zagen we reeds bij de nieuwe toplijn). Het moet gezegd; de huidige styling oogt goed en zal zeker bijdragen aan `pride of ownership`. Luisteren Alvorens er serieus werd geluisterd kreeg de kakelverse Marantz enige dagen de tijd om in te spelen, waarna lichtnetfase en interconnect-keuze werden geoptimaliseerd. Een observatie die tijdens het inspelen op Repeat werd genoteerd: het loopwerk is onder bedrijf erg stil. Sterker nog; het behoort tot de meest geruisloze CD-spelers en loopwerken, die hier tot nogtoe de revue zijn gepasseerd. Al gauw bleek dat we hier niet met een schuchter muurbloempje, noch met een aandachttrekker van doen hebben.

MERK

EDITORS' CHOICE