REVIEWMarantz

Verfijnde afstemming

De schitterende Nippon Columbia Jazz CD Aurora (1989) van drummer Peter Erskine met Marty Krystall op sax en Buell Neidlinger op bas viel met de track Daddy Trane & Cousin Wayne op zeer ontspannen en onverwacht levendige wijze in huis. De tikken tegen bekkens kregen een heldere maar zijdezachte metaalruis mee en lieten steeds royale zuchten horen. Het drumstel werd onverwacht vrij in de ruimte en vooral de diepte geplaatst terwijl klakken en stompen tegen drumframe´s en vellen met goede plasticiteit overkwamen. Het saxspel kwam natuurlijk maar ietwat bescheiden over; de SA15S2 geeft dat instrument meer presence en een expressiever vibrato mee maar de rustige en aangenaam soepele presentatie van de CD6004 is te prefereren boven een knallende maar opdringerig wordende weergave. Veel betaalbare CD-spelers krijgen een te pittige afstemming mee van hun makers, om zoveel mogelijk in het oor te springen. Gelukkig bewandelt men bij Marantz een andere weg waarbij junior modellen een bescheiden maar gelijkend familielid van de topmodellen mogen vertegenwoordigen.

Tijd voor wat bottleneck slide-gitaarwerk van de bovenste plank in de vorm van het Chris Thomas King debuut Red Mud, waarvan de titeltrack werd beluisterd. De combinatie van strakke rim-shots, een pulserende baslijn, de understated voordracht van King en zijn opzwepende slidespel werd dusdanig goed over het ritmische voetlicht gebracht dat er vanaf het eerste moment grijnzend en meebewegend werd geluisterd. De grauwende slide-geluiden en het kenmerkende expressieve geluid van zijn National Rhesophonic gitaar kwamen goed uit de verf, alsmede zijn zang die door menig CD-speler net even te droog en afstandelijk wordt doorgegeven. De CD6004 laat de persoonlijke, menselijke kant van het muziekmaken goed naar voren komen. De kickdrum en bas-pulsen kwamen lekker gebald en tegelijk beweeglijk over. Geen mechanisch klinkende stompen maar geloofwaardige en gedifferentieerde klanken. Het geheel van woeste slide-uithalen, krokante klakken en borrelende basbrommen had tot gevolg dat er op hoog afluisterniveau zonder een spoortje stress werd genoten van deze bijzondere maar lastige opname. Chapeau.

Out And About van Hank Schizzoe & The Directors verdween in de soepel werkende lade waarna de track Your Luck Will Find You werd uitgelezen. Deze track begint met de solo zang van Hank Schizzoe wat op zeer innemende en natuurlijke wijze naar voren kwam. Met de band (inclusief accordeon, elektrische en akoestische gitaar, bas en percussie) geheel op stoom liep de weergave als een trein en zo hoort het; deze muziek heeft een zeker `forward momentum` wat de luisteraar kan meenemen op een muzikale reis wanneer de weergave de daarvoor benodigde ritmische drive en ontspannenheid bezit. Het residentiële systeem met de CD6004 als bron bezat die kwaliteiten plus een royale ruimtelijke presentatie, met name in de diepte. Schrijver dezes was aardig onder de indruk van deze prestatie. Wellicht een gelukkig toeval qua systeem-synergie? Synergetisch was de weergaveketen zeker maar Marantz CD-spelers zijn nooit erg eenkennig geweest (getuige mijn eigen, gemodificeerde CD72II die al twee decennia tevredenstellende dienst doet in een steeds veranderende weergaveketen). Met een CD6004 als aangever van het bronsignaal is de basis voor een behoorlijk organische en meeslepende weergave alvast gelegd.


Toen Tupelo Honey van de Cassandra Wilson CD Blue Light Til Dawn werd beluisterd kwam haar bijzondere stemgeluid in combinatie met een melancholiek klinkende viool gloedvol en stemmig over. De met brushes bespeelde drums kregen zowel een goede dosis `bite` als een slanke, gearticuleerde presentatie mee. Er zijn spelers die dergelijke geluiden wat volumineuzer neerzetten maar de algehele energiebalans die met de CD6004 werd verkregen was uitstekend. Tijdens de viool-solo zorgden de hoge uithalen even voor kippevel; geen spoor van hardheid, wel een aansprekende en zuivere hoogfrequent weergave. De goede Blue Note opname maakt het reeds mogelijk om ieder instrument en haar stem geheel individueel te kunnen waarnemen in een omarmende akoestische atmosfeer. De CD6004 wist dat goed weer te geven met behoud van de homogeniteit van het geheel. Deze muziek heeft een luxueuze luiheid die toch volledig de ruimte laat aan de politieke ondertoon in de passage "You can`t stop us on the road to freedom". Juist dat facet kwam goed naar voren waardoor de muziek en diens musical message direct werden geaccepteerd, net als bij elke andere schijf die via de CD6004 speler werd beluisterd.

Conclusie

Zoals de intro reeds aangaf blinkt Marantz uit in het ontwikkelen van doorwrochte en muzikale CD-spelers. Met name de modellen uit het lagere prijssegment vallen op door de volwassen prestaties. Af en toe komt er een nieuw model bij wat zich zelfs van zijn vermaarde familieleden weet te onderscheiden met een verbluffend uitgewogen en organische weergave. De CD6004 is zo`n over-achiever. Deze nieuwe Marantz speler is de vriendelijkheid zelve zonder in romantische softheid te vervallen. Zelfs op het ergonomisch vlak is het een prettig apparaat en de USB poort maakt het tot een tamelijk allround digitale bron.
Aanbevolen.

Aanvullende informatie:

Marantz Benelux
www.marantz.nl
Telefoon: 040-2507800

Prijs

Marantz CD6004: 449,-

 

Toegepaste apparatuur:

(Voor/eind)versterkers:

  • Heed Obelisk Pre + MOTH 30 Series
  • Bel Canto C5i

Weergevers:

  • Harbeth P3ESR
  • Monitor Audio Studio 2SE

Digitale bronnen:

  • Marantz CD72II (modified)
  • Heed DT

Kabels:

  • Mogami Pure
  • QED Original

Lichtnet:

  • Lapp/Popp strip
  • Kemp SNS Plug
  • Kemp SR Plug

 

MERK

EDITORS' CHOICE