REVIEWOnkyo

Onkyo: meer dan oppervlakkige schoonheid

Het Japanse merk Onkyo wist vooral in de `gouden` jaren zeventig en tachtig, een uitstekende reputatie als kwalitatief hoogwaardige fabrikant van audioproducten te verwerven.

Vooral de modellen uit de befaamde en duurdere Integra reeks, zullen bij velen nog steeds een glimlach van herkenning kunnen oproepen. Vanaf midden jaren negentig kreeg het merk net als vele anderen last van de internationale recessie en werd het noodzakelijk een andere koers te gaan varen.

Uit Music Emotion - mei 2011

Daarbij bleek vooral de Integra divisie zeer succesvol in de gerenommeerde en professionele domotica markt te kunnen integreren en werd het merk Onkyo eigenlijk alleen nog maar gebruikt voor relatief eenvoudige producten zoals AV receivers. Maar het tij kan schijnbaar verkeren en na jaren van afwezigheid werd er onlangs weer een echt serieuze Onkyo set bij mij aangemeld.

De oorsprong van de naam Onkyo ligt in het in 1946 opgerichte Osaka Denki Onkyo K.K. Deze onderneming stelde zich tot doel hoogwaardige luidsprekersystemen en audiocomponenten te vervaardigen. Eerste proeve van bekwaamheid was de op 17 september 1946 uitgebrachte Onkyo CP-100 platenspeler, het allereerste product wat onder de merknaam Onkyo uitkwam en met een prijs van 300 Yen en een gemiddeld maandinkomen van 500 yen in die tijd, ook meteen een financieel statement.

Als ik verder de geschiedenislijst van dit oude en dappere merk doorneem, stuit ik al in 1969 voor de eerste keer op de naam Integra. Later zal deze naam nog veelvuldig worden gebruikt voor de beste en meest prestigieuze ontwerpen. Na 1992 wordt het ineens akelig stil op het ontwikkelgebied van zuiver high-end audio toepassingen en zet het merk zijn kaarten liever in op gebieden als gecertifi ceerde home cinema receivers en profi leert zich in een latere tijdspanne als betrouwbare partner in de professionele domotica markt. Tot mijn grote verrassing is 2011 dan toch het jaar van de hernieuwde terugkeer van Onkyo in het serieuze audiosegment. De hier geteste Reference producten zijn op het moment van schrijven dan ook de huidige audio topmodellen en laten mede door hun retrovormgeving, oude (gouden) tijden weer herleven.

MERK

EDITORS' CHOICE