REVIEWOnkyo

Onkyo M5000R Eindversterker

Onkyo M-5000R eindversterker

Om maar met de deur in huis te vallen, deze Onkyo referentie serie bestaat uit een drietal absoluut oogverblindende componenten die binnen hun prijsklasse, tot de mooiste vervaardigde exemplaren behoren die ik ken. Bij het openen van de drie dozen heb ik als eerste, meteen intuïtief voor de grootste gekozen. Vooral omdat ik weet dat daar `de eindversterker met de grote Watt afgiftemeters` wel in verstopt zal zitten. En ik word niet teleurgesteld want al bij het aanschouwen van de eerste blank geanodiseerde panelen die werkelijk perfect op elkaar aansluiten, kan ik een `wauw wat mooi`, bijna niet onderdrukken. Deze eindversterker is met zijn afmetingen van 43,5 cm breed, 18,75 cm hoog en 43,25 cm diep, beslist een forse jongen te noemen. Voeg daarbij nog een gewicht van 23,5 kilo en er staat een gezond apparaat voor mij. Het woord retro is bij nadere beschouwing eigenlijk vooral van toepassing op de fraai uitgevoerde Watt afgiftemeters. Meters die in deze half uitgepakte toestand natuurlijk nog vooral vleugellam in hun linkerhoek liggen.

Ook de rest van het exterieur is zondermeer degelijk en bijzonder smaakvol uitgevoerd en in mijn ogen zelfs zo geslaagd, dat het een nieuwe standaard in deze prijsklasse weet neer te zetten! De voorzijde is naast de twee meters, slechts uitgevoerd met een hoofd netschakelaar die dit keer aan de voorzijde zit, een stand-by schakelaar daar pal boven en rechts daarvan een druktoets voor meters aan/uit, meters 1:1 of 10x versterkt voor heel lage volumeniveaus. De achterzijde is zoals doorgaans bij bijna alle eindversterkers, mooi overzichtelijk gehouden en voorzien van één enkel paar stevige luidsprekeraansluitingen, geschikt voor alle aansluitvormen zoals blanke draad, spades en banaanstekkers. Zoals tegenwoordig gebruikelijk kan het apparaat met andere Onkyo producten worden doorverbonden zodat alles tegelijkertijd aan of uit kan worden geschakeld. Als laatste is er voorzien in een tweetal RCA (cinch) connectoren en één enkel gebalanceerd (XLR) exemplaar wanneer de eindversterker wordt gebrugd en dus in mono wordt geschakeld. Opvallend is dat de euro netstekker aansluiting niet over een randaarde beschikt. Ik weet dat er meerdere voornamelijk Aziatische fabrikanten zijn die hier voor kiezen, maar zelf ben ik hier geen voorstander van. In mijn opinie klinkt een product met randaarde doorgaans beter en je bent ook meteen verlost van die vervelende tinteling die je voelt als je het apparaat bedient of aanraakt.

Onkyo P-3000R voorversterker

Net als de P-5000R eindversterker is ook de P-3000R voorversterker (43,5 cm breed, 9,9 cm hoog, 44,3 cm diep en 11 kilo zwaar) weer fraai gestileerd. Van deze drie apparaten is deze voorversterker het meest complex en dat is (fraai!) op de voorzijde nog niet eens er direct vanaf te zien. Het apparaat in ogenschouw nemend zie ik allereerst weer dezelfde hoofd netschakelaar/ stand-by combinatie die ook de eindversterker bezit. Verder een draaischakelaar voor de bronkeuze, informatiedisplay, volumeregelaar, direct toets en daaronder nog enkel een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting toch? Nou eh, bijna! Zoals de meeste moderne voorversterkers blijkt ook de P-3000R over een digitaal conversiegedeelte met de bijbehorende digitale inen uitgangen te beschikken en is er zelfs nog een toon- en balansregeling en zijn nog een hele rits instellingen zoals onder andere hoofdtelefoonniveau en bi-ampen instelbaar.

De achterzijde bevat naast drie analoge ingangen op lijnniveau, een phonoaansluiting, een tape uit en nog twee keer voorversterker uit. Daarmee kan bij deze versterker ook een bi-amp functie worden ingesteld. Alle analoge in- en uitgangen zijn overigens enkel in RCA (cinch) uitgevoerd. In het digitale domein is er één USB ingang, zijn er twee optische (Toslink) in en één uitgang, zijn er twee coaxiale ingangen en is er één gebalanceerde (AES/EBU) ingang. Inwendig is deze voorversterker keurig netjes verzorgd en de gebruikte technieken zijn hoogstaand en geheel naar de meest actuele stand van dit moment. Dus de USB ingang wordt ondersteund tot 192 kHz/32-bit waarbij er twee separate Burr-Brown (PCM1795) 192kHz/32-bit DAC’s aanwezig voor zowel het linker- als het rechterkanaal. Alle digitale en analoge circuits zijn geheel gescheiden, ook qua stroomvoorziening en zelfs de printplaten zijn dusdanig ontworpen dat trillingen er zo min mogelijk vat op hebben.

MERK

EDITORS' CHOICE