REVIEWDiapason

De Geluidsmatige aantrekkingskracht is onweerstaanbaar

In de luisterruimte staan de Diapason Astera monitoren en een cd-speler en geïntegreerde versterker van Norma. Deze producten worden in Nederland gedistribueerd door Analogue Audio Products en onderstrepen de voorliefde van dit bedrijf voor Italiaanse audio. Norma, afkomstig uit de kunst- en muziekstad Cremona, bestaat al twintig jaar en de producten zijn recent toegevoegd aan het leveringsprogramma.

 

Norma claimt een uniek geluid te hebben, bestaande uit een combinatie van dynamiek, snelheid, transparantie en het ontbreken van `luistermoeheid`. Dat gaat dan samen met `muzikaliteit` en volgens Norma zijn de tegenstellingen tussen buizen en solid state eindelijk overwonnen.

De eerste claims passen nog binnen een bepaalde voorstellingsruimte, maar de laatste zet de zaak natuurlijk op scherp. Is er eindelijk een solid state versterker die in de buurt van buizen komt? Blijft natuurlijk een leuke discussie. Ron Evans, hoofd engineering bij een bekende buizenversterker-fabrikant, haalt veel vooroordelen van buizenliefhebbers onderuit. Zijn buizenversterkers klippen ook niet eufonisch, maar net als de solid state exemplaren gewoon `square`. Hier zijn dus nog maar verdraaid weinig verschillen tussen de `typische` buizenversterker en de solid state.

 

Klik hier voor het volledige artikel!


EDITORS' CHOICE