REVIEWIndiana Line

Zeer Aantrekkelijk - Indiana Line Basso 850 en 950

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Ruud Jonker | 26 februari 2012 | Fotografie Fabrikant | Indiana Line

Afgelopen jaar stonden de Indiana Line Nota 550 monitoren in de luisterruimte. Die horen momenteel bij het rijtje betaalbare en zeer goede weergevers. Het frequentiebereik van de Nota loopt vanaf 38 Hz. Dat is ruimschoots voldoende voor de gemiddelde muziekbeleving. Sommige klassieke muziek, bepaalde soorten popmuziek en moderne dance-muziek kunnen baat hebben bij een laagweergave die iets meer akoestische power kan neerzetten en ook het frequentiebereik naar beneden vergroot. Daarvoor zijn de Indiana Line Basso 850 en Basso 950 bruikbaar.

Uit Music Emotion - Mei 2011

De Nota 550 heeft een frequentiebereik vanaf 38 Hz. Dat geldt ook voor de Indiana Line Tesi 504. De laatste is een zeer smalle vloerstaander (825 hoog en 24 cm breed), die vaak toegepast wordt naast vlakke videoschermen. Omdat het vlakke beeldscherm meestal ook onderdeel is van een hometheater, is de combinatie van een subwoofer met deze Tesi’s niet zo denkbeeldig.

Daarnaast is de Tesi natuurlijk, net als de Nota, uitermate geschikt om aan te sluiten op buizenversterkers en te functioneren als weergever van hoge kwaliteit. Vanzelfsprekend is het uitgangspunt dan, voor wie het echt goed wil doen, een vrije opstelling met minstens 2 meter afstand tot de achterwand. Een combinatie met een subwoofer verandert de relatief bescheiden vloerstaanders in een groter systeem.

De Nota en de Tesi geven het laag weer zoals het eigenlijk hoort. Snel, neutraal, in de juiste tonale balans en met veel defi nitie. De combinatie met een subwoofer heeft voordelen, maar vanzelfsprekend ook nadelen. De voordelen zijn dat het laag dieper kan en meer power krijgt. Dat geeft extra muzikale informatie (het laagste octaaf) en biedt de mogelijkheid om een grotere ruimte van voldoende energie te voorzien. De nadelen worden duidelijk indien de subwoofer niet de neutraliteit, defi nitie en snelheid heeft van de satellieten. Dan is de homogeniteit van het totale systeem veel minder. De keuze van een bijbehorende subwoofer is dus niet zo eenvoudig. Het moet een echte subwoofer zijn, die in ieder geval minimaal vanaf 25 Hz kan werken. Snelheid en neutraliteit zijn vervolgens eigenschappen die niet eenvoudig te vinden zijn, zeker niet in de categorie betaalbare hifi.

Klik hier voor het hele artikel in een iPad vriendelijke PDF!

Let op: prijzen in het magazine kunnen afwijken van huidige prijzen


EDITORS' CHOICE